Analyysi: Konecranes lujitti kannattavuuttaan – saadut tilaukset laskivat

Konecranesin tilaukset jäivät vertailukaudesta, mutta kannattavuus jatkoi teräksisellä tasolla. Yhtiö povaa kysyntäympäristön pysyvän hyvänä ja konttiliikenteen jatkuvan korkealla tasolla. Lue analyysi!

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Konecranesin tilaukset jäivät vertailukaudesta, mutta kannattavuus jatkoi teräksisellä tasolla. Yhtiö povaa kysyntäympäristön pysyvän hyvänä ja konttiliikenteen jatkuvan korkealla tasolla. Lue analyysi!

Q1/2023 – Konecranesin EBITA-kateprosentti oli jälleen ennätyksellinen, tilaukset jäivät vertailukaudesta

Konecranesin liikevaihto oli 913,1 M€ (analyytikoiden ennuste 958,3 M€) ja oikaistu liikevoitto 93,9 M€ (ennuste 92,2 M€). Konecranesin johdon mukaan yhtiön kysyntäympäristö pysyi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä hyvänä, vaikka saadut tilaukset laskivat 29 % vertailukelpoisin valuutoin viime vuoden vertailukaudesta. Saadut tilaukset olivat 909,1 miljoonaa euroa. Tilaukset lisääntyivät Kunnossapidossa, mutta vähenivät Satamaratkaisuissa ja Teollisuuslaitteissa, joissa vertailukausi oli yhtiön johdon mukaan todella vahva.

Konecranesin toimituskyky pysyi aikaisemmalla hyvällä tasolla, minkä myötä liikevaihto nousi 2,5 % vertailukaudesta. Liikevaihto kasvoi Kunnossapidossa ja Satamaratkaisuissa. Q1-liikevaihtoa kuitenkin painoi Suomen satamalakot.

Katsauskaudella Konecranesin vertailukelpoinen EBITA-kateprosentti parani edellisvuodesta ennätykselliseen 11,1 prosenttiin (10,6). Kateparannus johtui pääasiassa tuottavuuden paranemisesta ja hinnoittelusta. Kannattavuus parani edellisvuodesta Kunnossapidossa ja Satamaratkaisuissa, mutta heikkeni Teollisuuslaitteissa. Yhtiön vertailukelpoinen liiketulos kasvoi 6,3 % vertailukaudesta, ja vastai 10,3 prosenttia liikevaihdosta.

Konecranes odottaa sen kysyntäympäristön pysyvän hyvänä teollisuusasiakkaiden keskuudessa. Satamien konttiliikenne jatkuu Konecranesin mukaan korkealla tasolla, ja konttien käsittelyyn liittyvät pitkän aikavälin näkymät ovat edelleen hyvät. Yhtiö säilytti ohjauksensa ennallaan, ja odottaa sen liikevaihdon sekä vertailukelpoisen EBITA-kateprosentin olevan vuoden 2023 tasolla tai paranevan vuonna 2024.

Konecranes osake: Konecranesin saadut tilaukset ja liikevaihto ensimmäisellä neljänneksellä.
Lähde: Konecranesin osavuosikatsaus

Taloudelliset tavoitteet

Konecranes julkisti uudet taloudelliset tavoitteet ennen vuoden 2023 pääomamarkkinapäiviään 10.5.2023. Yhtiö on määritellyt taloudelliset tavoitteensa seuraavasti:

 • Liikevaihto kasvaa markkinoita nopeammin
 • Kannattavuus: vertailukelpoinen EBITA-kate on 12-15% mahdollisimman pian, viimeistään vuonna 2027 (2022: 9,5%).

Liiketoimintasegmenttien taloudelliset tavoitteet on määritelty seuraavasti:

Kunnossapito:

 • Liikevaihto kasvaa selvästi markkinoita nopeammin
 • Vertailukelpoinen EBITA-kate on 20-24%

Teollisuuslaitteet:

 • Liikevaihto kasvaa markkinakasvun mukaisesti
 • Vertailukelpoinen EBITA-kate on 8-10%

Satamaratkaisut:

 • Liikevaihto kasvaa selvästi markkinoita nopeammin
 • Vertailukelpoinen EBITA-kate on 9-11%

Yhtiön mukaan kasvun odotetaan tapahtuvan pääosin orgaanisesti, ja vertailukelpoisen EBITA-katteen tavoitehaarukka on tarkoitus saavuttaa mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään vuonna 2027.

Konecranesin osinko 2024

Konecranesin osinkopolitiikan mukaan yhtiön tavoitteena on maksaa vakaata tai kasvavaa osinkoa osaketta kohden, yli suhdanteen.

Konecranesin hallituksen osinkoehdotus yhtiökokoukselle vuoden 2023 tuloksesta on 1,35 euroa osakkeelta. Yhtiökokous päätti jakaa osinkoa hallituksen ehdotuksen mukaisesti, ja osinko maksettiin 10.4.2024.

 • Vuoden 2022 tuloksesta maksettiin osinkoa 1,25 euroa per osake.
 • Vuoden 2021 tuloksesta maksettiin osinkoa 1,25 euroa per osake.
 • Vuoden 2020 tuloksesta maksettiin osinkoa 0,88 euroa per osake.
 • Vuoden 2019 tuloksesta maksettiin osinkoa 1,2 euroa per osake.

Konecranesin osake ja sijoittajan näkökulma

Jäsenosiossa tarkastelemme osakekurssin kehitystä sekä tuomme esille sijoittajan näkökulman. Kannattaako osaketta ostaa?

Konecranes Oyj:n osake on historiassa ollut hyvin volatiili ja kurssiliikkeet ovat olleet suuria.

Lue ilmaiseksi kaksi viikkoa Haluatko lukea artikkelin?

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja tuhansiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Lisäksi saat käyttöösi Sijoittaja360 -palvelun. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Miksi ROE on huono laadun mittari?
Laaja markkinakatsaus: riski-indikaattorit ja muut sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
Elisa osake: analyysissa tuorein tulos
Sijoittajan valinnat