Northcrypto

Analyysi: Konecranes odottaa kasvun jatkuvan kuluvana vuonna

konecranes

Konecranesin tulos ylitti jälleen ennusteet, ja yhtiö odottaa kasvua kuluvalle vuodelle. Epävarma markkinatilanne toisaalta varjostaa syklistä yhtiötä.

Julkaistu: 02.02.2023 Kirjoittaja:

analyysi konecranes osakkeet sijoitusideat tulokset

Konecranes

Konecranes Oyj on yksi maailman johtavista nostolaitteita valmistavista ja kunnossapitopalveluita tarjoavista yhtiöistä. Yhtiön asiakkaina toimii muun muassa koneenrakennus- ja prosessiteollisuus, satamat, telakat ja terminaalit. Yhtiö toimii globaalisti ja sillä on työntekijöitä 50 maassa. Konecranes on finanssikriisin jälkeen kasvattanut liikevaihtoaan tasaisesti, mutta sillä on ollut ongelmia kannattavuuden kanssa.

Q4/2022 – Liikevoitto ylitti ennusteet

Konecranesin liikevaihto oli 1020,9 M€ (analyytikoiden ennuste 1025,6 M€) ja oikaistu liikevoitto 111,2 M€ (ennuste 104,4 M€). Konecranesin vahva suoritus jatkui vuoden viimeisellä neljänneksellä. Yhtiön liikevaihto kasvoi 4,4 % vertailukelpoisin valuuttakurssein ja oikaistu liikevoitto 5,9 % vertailukaudesta. Vaikka markkinoiden epävakaus jatkui neljännellä vuosineljänneksellä ja makrotalouden mittarit kertoivat markkinaolosuhteiden heikentymisestä, yleinen kysyntätilanne pysyi vakaana. Konsernin saatujen tilausten 4,5 %:n lasku vertailukelpoisilla valuutoilla laskettuna johtui pääasiassa Kunnossapito-liiketoimintasegmentin kovasta vertailukaudesta, johon sisältyi suuri modernisointitilaus. Lyhyen kierron tuotteiden tilaukset pysyivät hyvällä tasolla ja kasvoivat hieman edellisestä vuosineljänneksestä.

Komponenttien saatavuuteen liittyvät haasteet ja muut toimitusketjun rajoitteet jatkuivat, ja koronapandemia heikensi yhtiön tulosta Aasian ja Tyynenmeren alueella. Liikevaihdon kasvusta huolimatta kannattavuus heikkeni hieman neljännellä vuosineljänneksellä. Vaikka kysyntäympäristö on pysynyt toistaiseksi vakaana, yhtiö kertoo havainneensa joitakin merkkejä hidastumisesta teollisuusasiakkaiden segmenteissä myös Euroopan ulkopuolella. Vuodelle 2023 yhtiö odottaa liikevaihdon kasvavan vuoteen 2022 verrattuna ja koko vuoden oikaistun EBITA-kateprosentin paranevan vuodesta 2022.

Lähde: Konecranesin osavuosikatsaus

Taloudelliset tavoitteet

Konecranes odottaa liikevaihdon kasvavan vuonna 2023 vuoteen 2022 verrattuna. Konecranes odottaa vuoden 2023 oikaistun EBITA-kateprosentin paranevan vuoteen 2022 verrattuna.

Konecranesin osinko 2023

Konecranes on vuosien varrella maksanut tasaisesti osinkoa ja pystynyt sitä myös kasvattamaan, pois lukien vuonna 2021 maksettu osinko, joka laski edellisestä vuodesta.

Hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle osinkoa jaettavan 1,25 euroa per osake vuoden 2022 tuloksesta. Osinko irtoaa 30.3.2023.

  • Vuoden 2021 tuloksesta maksettiin osinkoa 1,25 euroa per osake.
  • Vuoden 2020 tuloksesta maksettiin osinkoa 0,88 euroa per osake.
  • Vuoden 2019 tuloksesta maksettiin osinkoa 1,2 euroa per osake.

Konecranesin osake

Konecranes Oyj:n osake on historiassa ollut hyvin volatiili ja kurssiliikkeet ovat olleet suuria. Vuoden 2020 kevään koronapohjista osakkeen kurssi oli vahvassa nousussa, mutta vuoden 2021 aikana momentti on selvästi hidastunut. Yhtiö on onnistunut kasvattamaan liikevaihtoaan ja saamaan tilauskantansa ennätyslukemiin, mutta komponenttipula ja toimitusketjujen rajoitteet ovat heikentäneet yhtiön kannattavuutta. Yhtiöllä on ollut vaikeuksia päästä oikaistun liikevoiton osalta analyytikoiden ennusteisiin, minkä takia osakekurssi on ollut laskevassa trendissä.

Vuoden 2022 kaksi viimeistä vuosineljännestä ovat tosin olleet tuloksen osalta positiivisempia, mikä on yhdessä muun markkinakehityksen kanssa nostanut osakekurssia vuoden 2022 lokakuun pohjista.

Lähde: TradingView. Kurssigraafi päivitetty 8.3.2023

Sijoittajan näkökulma

Konecranes kertoo kysyntätilanteen pysyneen vakaana vuoden viimeisellä neljänneksellä markkinoiden epävakaudesta huolimatta. Yhtiön kannattavuus laski hieman EBITA-kateprosentin ollessa 11,6 % vuodentakaiseen 11,9 % verrattuna. Yhtiön mukaan lasku johtui pääasiassa alhaisemmista myyntivolyymeista etenkin Satamaratkaisuissa.

Yhtiön kannattavuus on aikaisemmin kärsinyt inflaation, materiaalien saatavuuden ja toimitusketjujen rajoitteiden vuoksi. Yhtiön mukaan komponenttipula ja toimitusketjujen rajoitteet olivat edelleen läsnä. Toimitushaasteet ovat osaltaan kasvattaneet yhtiön tilauskantaa, toisaalta saaduissa tilauksissa on vuoden aikana ollut myös vahvaa kasvua.

Konecranes on aikaisemmin kertonut epävarman markkinatilanteen vallitsevan etenkin Euroopan markkinoilla, mutta nyt yhtiö kertoo sen havainneen hidastumisen merkkejä teollisuusasiakkaiden segmentissä myös Euroopan ulkopuolella. Tästä huolimatta yhtiö odottaa vuoden 2023 liikevaihdon kasvavan ja kannattavuuden paranevan vuoteen 2022 verrattuna.

Vaikka Konecranes raportoi jälleen vahvan tuloksen, nähtäväksi jää miten yhtiön kysyntäympäristö kehittyy tulevien vuosineljännesten aikana. Saatujen tilausten kasvu hiipui jo vuoden viimeisellä neljänneksellä. Tilauskanta on kuitenkin vielä korkealla tasolla ja analyytikot odottavat ensivuodelle tuloskasvua. Vuoden 2023 tulosennusteella mitattuna Konecranesin P/E luku on 11,5 mikä toisaalta kertoo markkinan uskovan hidastuvan talouskasvun ja inflaation jatkossa vaikuttavan negatiivisesti yhtiön kysyntään.

Osakkeen suurin riski tällä hetkellä on sen syklisyys ja toimintaympäristön haasteet, joista suurimmat ovat edelleen komponenttipula ja toimitusketjujen rajoitukset.

Tutustu Konecranesin osakkeeseen osaketyökalussa

Osaketyökalussa Konecranes Oyj:n osake saa kokonaispisteillä keskivertoa paremmat pisteet (65). Yhtiö saa hyvät pisteet laadun ja momentin pisteillä, mutta hieman heikommat esimerkiksi kasvun pisteillä. Osaketyökalusta voit tarkastella Konecranesin tunnuslukuja ja ennusteita, ja voit vertailla yhtiön osaketta sen kansainvälisiin verrokkeihin.

Tutustu Osaketyökaluun!SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImageSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy