Analyysi: Konecranesin ohjaus lupailee tuloskunnon pysyvän vahvana

Konecranesin teki ennätyksellisen tuloksen vuonna 2023. Yhtiön antama ohjaus lupailee vahvan tuloskunnon jatkuvan myös alkaneena vuonna. Lue analyysi!

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Konecranesin teki ennätyksellisen tuloksen vuonna 2023. Yhtiön antama ohjaus lupailee vahvan tuloskunnon jatkuvan myös alkaneena vuonna. Lue analyysi!

Q4/2023 – Konecranes saavutti ennätyksellisen liikevaihdon ja EBITA-katteen vuonna 2023

Konecranesin liikevaihto oli 1 148,9 M€ (analyytikoiden ennuste 1 115,3 M€) ja oikaistu liikevoitto 125,8 M€ (ennuste 126,5 M€). Konecranesin kysyntäympäristö pysyi yleisesti hyvänä neljännellä vuosineljänneksellä, vaikka makrotalouden mittarit osoittivat edelleen markkinaolosuhteiden heikentymistä monilla alueilla. Saadut tilaukset laskivat vain 1,7 % edellisvuoteen verrattuna vertailukelpoisilla valuutoilla laskettuna. Konecranesin toimituskyky pysyi yhtiön johdon mukaan samalla hyvällä tasolla kuin edellisillä vuosineljänneksillä. Konsernin liikevaihto kasvoi 15,8 % edellisvuodesta vertailukelpoisilla valuutoilla laskettuna.

Konecranesin vertailukelpoinen EBITA-kateprosentti parani hieman edellisvuoteen verrattuna ja oli 11,7 % pääasiassa liikevaihdon kasvun ja jatkuneen positiivisen hinnoitteluvaikutuksen seurauksena. Kannattavuus parani edellisvuodesta Satamaratkaisuissa ja Teollisuuslaitteissa, mutta heikkeni Kunnossapidossa. Konsernin vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi Q4:lla 13,1 % vertailukaudesta, ja vastasi 10,6 (10,1 %) prosenttia liikevaihdosta. Kassavirta pysyi vahvana.

Hyvän Q4-tuloksen myötä Konecranes saavutti vuonna 2023 ennätyksellisen tuloksen liikevaihdon ja EBITA-katteen osalta.

Vuonna 2024 Konecranes odottaa sen kysyntäympäristön pysyvän hyvänä teollisuusasiakkaiden keskuudessa, vaikka markkinoiden epävarmuus ei ole yhtiön johdon mukaan ohi. Vaikka yhtiön myynti on kehittynyt hyvin, ovat sen toimitusketjut edelleen hauraita. Konecranes ohjasi sen koko vuoden 2024 liikevaihdon ja vertailukelpoisen EBITA-kateprosentin pysyvän viime vuoden tasolla tai paranevan viime vuodesta. Hallituksen osinkoehdotus on 1,35 euroa osakkeelta (2022: 1,25 €).

Taloudelliset tavoitteet

Konecranes julkisti uudet taloudelliset tavoitteet ennen vuoden 2023 pääomamarkkinapäiviään 10.5.2023. Yhtiö on määritellyt taloudelliset tavoitteensa seuraavasti:

 • Liikevaihto kasvaa markkinoita nopeammin
 • Kannattavuus: vertailukelpoinen EBITA-kate on 12-15% mahdollisimman pian, viimeistään vuonna 2027 (2022: 9,5%).

Liiketoimintasegmenttien taloudelliset tavoitteet on määritelty seuraavasti:

Kunnossapito:

 • Liikevaihto kasvaa selvästi markkinoita nopeammin
 • Vertailukelpoinen EBITA-kate on 20-24%

Teollisuuslaitteet:

 • Liikevaihto kasvaa markkinakasvun mukaisesti
 • Vertailukelpoinen EBITA-kate on 8-10%

Satamaratkaisut:

 • Liikevaihto kasvaa selvästi markkinoita nopeammin
 • Vertailukelpoinen EBITA-kate on 9-11%

Yhtiön mukaan kasvun odotetaan tapahtuvan pääosin orgaanisesti, ja vertailukelpoisen EBITA-katteen tavoitehaarukka on tarkoitus saavuttaa mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään vuonna 2027.

Konecranesin osinko 2024

Konecranesin osinkopolitiikan mukaan yhtiön tavoitteena on maksaa vakaata tai kasvavaa osinkoa osaketta kohden, yli suhdanteen.

Konecranesin hallituksen osinkoehdotus yhtiökokoukselle vuoden 2023 tuloksesta on 1,35 euroa osakkeelta.

 • Vuoden 2022 tuloksesta maksettiin osinkoa 1,25 euroa per osake.
 • Vuoden 2021 tuloksesta maksettiin osinkoa 1,25 euroa per osake.
 • Vuoden 2020 tuloksesta maksettiin osinkoa 0,88 euroa per osake.
 • Vuoden 2019 tuloksesta maksettiin osinkoa 1,2 euroa per osake.

Konecranesin osake ja sijoittajan näkökulma

Jäsenosiossa tarkastelemme osakekurssin kehitystä sekä tuomme esille sijoittajan näkökulman. Kannattaako osaketta ostaa?

Konecranes Oyj:n osake on historiassa ollut hyvin volatiili ja kurssiliikkeet ovat olleet suuria. Vuoden 2020 kevään koronapohjista osakkeen kurssi oli vahvassa nousussa, mutta vuoden 2021 aikana momentti selvästi hidastui. Yhtiö onnistui kasvattamaan liikevaihtoaan ja saamaan tilauskantansa ennätyslukemiin, mutta komponenttipula ja toimitusketjujen rajoitteet heikensivät yhtiön kannattavuutta. Yhtiöllä oli vaikeuksia päästä oikaistun liikevoiton osalta analyytikoiden ennusteisiin, minkä takia osakekurssi oli pitkään laskevassa trendissä.

Lue koko artikkeli — kokeile 14 päivää ilmaiseksi

Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSI

Tutustu Konecranesin osakkeeseen Osaketyökalussa

Osaketyökalussa Konecranes Oyj:n osake saa kokonaispisteillä keskivertoa paremmat pisteet (70). Yhtiö saa muun muassa hyvät momentti- ja laatupisteet, mutta hieman heikommat pisteet esimerkiksi kasvun osalta.

Osaketyökalusta voit tarkastella Konecranesin tunnuslukuja ja ennusteita, ja voit vertailla yhtiön osaketta sen kansainvälisiin verrokkeihin.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysissa kuumimmat tekoälyosakkeet
Ovaro näkee viriämistä ja on aktiivinen – analyysi
Tekoälyuutiset: Klarnan tekoäly tekee 700 asiakaspalvelijan työt ja Googlen tekstistä videopelejä
Omalla Maalla LKV
Sijoittajan valinnat