Konecranes osake: Konecranesin todella vahva tulos ylitti korkeat odotukset

Konecranes ylitti positiivisen tulosvaroituksen jälkeen korkealle viritetyt odotukset helposti Q2-tuloksellaan. Yhtiön osake lähti tuloksen myötä vauhdikaaseen nousuun. Lue analyysi!

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Konecranes ylitti positiivisen tulosvaroituksen jälkeen korkealle viritetyt odotukset helposti Q2-tuloksellaan. Yhtiön osake lähti tuloksen myötä vauhdikaaseen nousuun. Lue analyysi!

Konecranes osake: Q2/2024 -tulos

Konecranesin liikevaihto oli 1 031,5 M€ (analyytikoiden ennuste 969,5 M€) ja vertailukelpoinen liikevoitto 139,7 M€ (ennuste 109,9 M€). Yhtiö antoi positiivisen tulosvaroituksen ennakkoon. Vuoden toisella neljänneksellä Konecranesin kysyntäympäristö pysyi hyvänä, vaikka yhtiön saaman tilaukset vähenivät 11,6 prosenttia vertailukaudesta. Saadut tilaukset laskivat vertailukelpoisin valuutoin Teollisuuslaitteissa (-10,9 %) ja Satamaratkaisuissa (-26,9 %). Ainoastaan Kunnossapidolla oli vahva vuosineljännes myös tilausten osalta, kun segmentin saadut tilaukset kasvoivat 8,5 prosenttia vertailukaudesta.

Konecranesin toimituskyky oli kuitenkin hyvä, minkä myötä konsernin liikevaihto kasvoi 13 % vertailukelpoisin valuutoin. Liikevaihto kasvoi kaikissa kolmessa liiketoimintasegmentissä. Katsauskaudella Konsecranesin vertailukelpoinen EBITA-kateprosentti parani edellisvuodesta 14,3 prosenttiin pääasiassa hinnoittelun ja volyymin kasvun sekä hyvän strategian toteutuksen ansiosta. Vertailukelpoinen liiketulos puolestaan nousi vaikuttavat 54,7 prosenttia. Myös kannattavuus parani kaikissa kolmessa liiketoimintasegmentissä.

Konecranesin strategian toteutus on edennyt yhtiön odotuksia paremmin, minkä seurauksena yhtiö päivitti taloudellista ohjeistustaan kesäkuussa nostamalla vuoden 2024 kannattavuusohjeistusta. Konecranes odottaa sen liikevaihdon pysyvän samalla tasolla tai kasvavan ja vertailukelpoisen EBITA-kateprosentin paranevan vuoteen 2023 verrattuna. Yhtiö ei kuitenkaan odota kannattavuuden paranevan kolmannella vuosineljänneksellä toiseen neljännekseen verrattuna.

Konecranes osake: Konecranesin saadut tilaukset ja liikevaihto toisella neljänneksellä.
Lähde: Konecranesin osavuosikatsaus

Kysyntänäkymät

Konecranesin mukaan sen kysyntäympäristö teollisuusasiakkaiden keskuudessa on pysynyt hyvänä ja yhtiö arvioi kysynnän jatkuvan hyvällä tasolla. Maailmanlaajuinen konttiliikenne jatkuu yhtiön arvion mukaan korkealla tasolla, ja maailmanlaajuiset konttien käsittelyyn liittyvät pitkän aikavälin näkymät ovat edelleen yleisesti hyvät.

Konecranes osake: Taloudelliset tavoitteet

Konecranes julkisti uudet taloudelliset tavoitteet ennen vuoden 2023 pääomamarkkinapäiviään 10.5.2023. Yhtiö on määritellyt taloudelliset tavoitteensa seuraavasti:

  • Liikevaihto kasvaa markkinoita nopeammin
  • Kannattavuus: vertailukelpoinen EBITA-kate on 12-15% mahdollisimman pian, viimeistään vuonna 2027 (2022: 9,5%).

Liiketoimintasegmenttien taloudelliset tavoitteet on määritelty seuraavasti:

Kunnossapito:

  • Liikevaihto kasvaa selvästi markkinoita nopeammin
  • Vertailukelpoinen EBITA-kate on 20-24%

Teollisuuslaitteet:

  • Liikevaihto kasvaa markkinakasvun mukaisesti
  • Vertailukelpoinen EBITA-kate on 8-10%

Satamaratkaisut:

  • Liikevaihto kasvaa selvästi markkinoita nopeammin
  • Vertailukelpoinen EBITA-kate on 9-11%

Yhtiön mukaan kasvun odotetaan tapahtuvan pääosin orgaanisesti, ja vertailukelpoisen EBITA-katteen tavoitehaarukka on tarkoitus saavuttaa mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään vuonna 2027.

Konecranes osake: Osinko 2024

Konecranesin osinkopolitiikan mukaan yhtiön tavoitteena on maksaa vakaata tai kasvavaa osinkoa osaketta kohden, yli suhdanteen.

Konecranesin hallituksen osinkoehdotus yhtiökokoukselle vuoden 2023 tuloksesta on 1,35 euroa osakkeelta. Yhtiökokous päätti jakaa osinkoa hallituksen ehdotuksen mukaisesti, ja osinko maksettiin 10.4.2024.

  • Vuoden 2022 tuloksesta maksettiin osinkoa 1,25 euroa per osake.
  • Vuoden 2021 tuloksesta maksettiin osinkoa 1,25 euroa per osake.
  • Vuoden 2020 tuloksesta maksettiin osinkoa 0,88 euroa per osake.
  • Vuoden 2019 tuloksesta maksettiin osinkoa 1,2 euroa per osake.

Konecranes osake – Sijoittajan näkökulmasta

Jäsenosiossa tarkastelemme osakekurssin kehitystä sekä tuomme esille sijoittajan näkökulman. Kannattaako osaketta ostaa?

Lue ilmaiseksi kaksi viikkoa Haluatko lukea artikkelin?

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja tuhansiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Lisäksi saat käyttöösi Sijoittaja360 -palvelun. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.

[/groups_member]

Sinua voisi kiinnostaa
Analyytikot odottavat Euroopan datakeskusten määrän kasvavan hurjasti
Neste osake: Ennätysheikko tulos sai positiivisen vastaanoton
Analyysi: Lamorin tulos jäi odotuksista – tilaukset kääntyneet selvään nousuun
Sijoittajan valinnat