Minun sijoitustarinani: antaminen on puhdasta nautintoa

Minun-sijoitustarinani-joulu

Tämä on minun sijoitustarinani. Kirjoita omasi ja haasta ystäväsi. Sijoittaminen ei ole vain osakesijoittamista. Erilaiset tarinat kiinnostavat. Voit kertoa sijoittamisesta viiniin, taiteeseen tai vaikkapa vapaa-aikaan. Twitter: #minunsijoitustarinani

Julkaistu: 24.11.2015 Kirjoittaja:

minun sijoitustarinani

Vuodessa on rajallinen määrä aitoja neronleimauksia. Täydellisen lahjan keksiminen vastaa yhtä neronleimausta, joka saa minut leijumaan odotuksen iloisessa jännityksessä ennen lahjan antoa. Kouluikäisenä lahjojen vaihdanta vastasi vakavuudeltaan Marcel Maussin lahjojen vaihdantataloutta, jossa lahjojen arvot ja saatu status kävelevät käsikynkässä kohti ROI:ta. Onneksi vuosien harjoittelun jälkeen olen oppinut, että seuraa neronleimauksia, sillä antaminen on nautintoa eikä sijoittamista.

Lahjatoiveena Lego-osakkeet, kiitos!

Joululahjojen vastaanottamisen merkitys on vähentynyt iän myötä. Tämä näkyy käänteisesti siinä, että meidän perheen esikoiselle lahja taas on erittäin tärkeä osa joulua. Viime jouluna heräsin siihen, miten suurta suosiota Lego-palikat saavat tuttavapiirin keskuudessa ja miten upeasti Lego on laajentanut lisenssitoimintansa Marvelin sarjakuvahahmoihin. Tarkistin huvikseni, mistä näitä Lego-osakkeita voi ostaa. Valitettavasti niihin ei pääse käsiksi, kun ovat perheyhtiön omistuksessa.

legot

Pienomistajuus ROCKS

Rahamme kuluvat siis jatkossa Lego-palikoihin eikä Lego-osakkeisiin, mutta onneksi on tarjoutunut tilaisuuksia ostaa joukkorahoituksen kautta osakkeita listaamattomista yrityksistä, joiden asiakkaana on ilo olla. Esimerkiksi on ollut hauskaa seurata reaaliaikaisesti tuoreena Zipulin pienosakkaana heidän toimintaansa, kun avasivat Pihka -henkilöstöravintolan työpaikalleni. Ihailen heidän meininkiä ja annankin säännöllisesti loistavaa sekä rakentavaa palautetta.

Toinen uusi tuttavuus ovat osuuskaupat, joiden jäseniksi värväsin perheemme. Yli kymmenen jäsenyyttä ovat lahja lapsillemme: mikä parempi lahja kuin sellainen, joka tuottaa vuotuista korkoa ja on kotimaista laatua. Pitää joku kerta toteuttaa osuuskauppa -roadtrip perheen voimin. Samalla tulisi tsekattua, miltä näyttää “Keskimaa”.

Yli 800 eur jouluun

Viime vuonna meillä meni yli 800 euroa joulukuussa ruoka- ja päivittäistarvikkeisiin, mikä on hurja piikki verrattuna normikulutukseemme. Tänä vuonna olemme (toivottavasti) viisaampia eli nyrkkisääntönä vähemmän ruokalajeja ja pienempiä määriä. Ei sitten tarvitse mutustella tympääntyneenä laatikoita tammikuussa. Vieraista ja kestityksistä emme halua tinkiä, joten tulee pienempi piikki.

Jouluähkyä seuraavat ajatukset paremmasta vuodesta. Mietin jo nyt, pitäisikö muuttaa kausittaisia sijoittamistapoja vuonna 2016. Arvopaperissa leikittiin ajatuksella, että kolmekymppisenä kun aloittaa sijoittamisen 9 % vuosituotolla 11 eurolla päivässä, niin olisi miljonääri 65-vuotiaana. Varovaisena ja sentimentaalisena sijoittajana en ole onnistunut lähellekään 9% vuosituottoa, lisäksi pitää löytää ylimääräiset 341 eur kuukaudessa ja sitten keksiä, mihin sijoittaisi. Silti ajatus on tärkeä: tuottoa kertyy enemmän säännöllisellä sijoittamisella.

Kantapään kautta

Miljonäärejä meistä tuskin tulee ja meillä on kaikki materia, mitä voi kaivata: olemme tyytyväisiä, ellei peräti onnellisia. Perheemme sijoittamisen takana on muita syitä kuin unelmamiljoona tai perheen onni. Inflaation voittamisen lisäksi haluamme oppia sijoittamaan, jotta voimme siirtää rajallisen ymmärryksemme lapsille. Aloitimme mieheni kanssa nollasta ja vieläkin käytössämme on primitiivinen excel-taulukko osakkeistamme muutamilla tunnusluvuilla varustettuna. Peukutamme kaikille arvonnoussuille ja osingoille, mutta mikään ei tuo parempia kiksejä kuin tieto siitä, että omat lapset saavat paremmat eväät kuin on itse saanut.

minun sijoitustarinani YC Felin

YC Felin, monitoiminainen, joka työskentelee business advisor:in roolissa elinkeinoyhtiössä Helsinki Business Hubissa. Vapaa-ajalla soutaa, kommentoi keskeneräisiä graduja ja laittaa itsensä likoon hyvien ideoiden alkuvaiheen toteutukseen.

Säännöt

Kirjoita oma sijoitustarinasi ja haasta ystäväsi. Tarinan muoto ja pituus ovat vapaat. Tarina voi olla vaikka runo tai kuva. Julkaise sijoitustarinasi omassa blogissasi tai lähetä meille, niin julkaisemme sen sijoittaja.fi:ssä omassa kategoriassa. Twitter: #minunsijoitustarinani.

Lue aikaisemmin julkaistuja Minun sijoitustarinoita.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


14.3.2017 14:40 | Vieraileva kirjoittaja
Minun sijoitustarinani: Monen mutkan kautta asuntosijoittajaksi

28.2.2017 13:27 | Sijoittaja.fi
Säästä, jotta voisit olla rahakas eläkkeellä

Minun sijoitustarinani 8.6.2016 14:33 | Vieraileva kirjoittaja
Minun sijoitustarinani: Mylläri Sakari


YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
TrialboxOSAKESÄÄSTÄJIEN JÄSENILLE2 25% ETU VUOSIJÄSENYYDESTÄ OSTA JÄSENYYS TÄSTÄ!

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy