High yield-lainojen heikko tuotto ajaa listaamattomiin yrityslainoihin

Korkean riskin yrityslainojen, eli ns. high yield -lainojen korot ovat tällä hetkellä poikkeuksellisen matalalla. Yhdistettynä nousevaan inflaatiotahtiin sijoittajan reaalituotto uhkaa jäädä vaisuksi. Tästä johtuen monet sijoittajat suosivat nyt listaamattomia yrityslainoja, joissa tuottopotentiaali on huomattavasti suurempi.

SijoittajaPRO
SijoittajaPRO

Korkean riskin yrityslainojen, eli ns. high yield -lainojen korot ovat tällä hetkellä poikkeuksellisen matalalla. Yhdistettynä nousevaan inflaatiotahtiin sijoittajan reaalituotto uhkaa jäädä vaisuksi. Tästä johtuen monet sijoittajat suosivat nyt listaamattomia yrityslainoja, joissa tuottopotentiaali on huomattavasti suurempi.

High yield -lainojen reaalituotto heikko

Korkean riskin yrityslainojen, eli ns. high yield -lainojen korot ovat tällä hetkellä Euroopassa 2,5 %. Inflaatio-odotus lähenee jo 2 prosenttia. Sijoittajan saama reaalituotto on heikko, minkä vuoksi sijoittajat suosivat nyt private debt -omaisuusluokkaa, eli listaamattomia yrityslainoja, joissa tuottopotentiaali on huomattavasti suurempi. Listaamattomiin yrityslainoihin pääsee yksityissijoittajana käsiksi esimerkiksi SijoittajaPRO Corporate Financen tarjoamien sijoitusmahdollisuuksien kautta.

Yrityslainojen korkotuotto selvästi alle pitkän ajan mediaanin

Korkeariskisten yrityslainojen korot ovat koronapandemian alun tuoman epävarmuuspiikin jälkeen laskeneet tasaisesti. Riskilainojen ja matalariskisten valtionlainojen korkojen erotus, korkospreadi, on myös pudonnut pitkän aikavälin mediaanin alapuolelle. Eurooppalaisten korkean riskin yrityslainojen korko-% on tällä hetkellä noin 2,52 %, ja korkospreadi pitkiin valtionlainoihin on noin 2,90 % johtuen valtionlainojen negatiivisista koroista.

Inflaation nousu painaa sijoittajan reaalituoton matalaksi

Nimellisen korkotuoton lisäksi sijoittajan tulee huomioida vallitseva inflaatio sijoituksen kannattavuutta laskiessaan. Inflaatio heikentää rahan ostovoimaa, ja siksi sen vaikutus pitää sisällyttää ostovoiman kasvua kuvaavaan reaalituottoon. Sijoituksen reaalituotto saadaan vähentämällä nimellistuotosta inflaatio sijoituksen aikana.

Koronapandemian aikaansaamat massiiviset elvytystoimenpiteet ovat saaneet inflaatio-odotukset kääntymään jyrkkään nousuun vuoden 2020 jälkimmäiseltä puoliskolta lähtien. Tällä hetkellä euroalueen 5 vuoden inflaatio-odotus on noin 1,7 % p.a., ja tuore luku toteutuneesta inflaatiosta G7-maissa on lähes 4 %. Mikäli nykyinen korkotaso säilyisi riskisissä yrityslainoissa, ja inflaatiotaso olisi odotusten mukainen, sijoittajan reaalituotto eurooppalaisissa korkean riskin yrityslainoissa olisi tulevina vuosina vain noin 0,8 % p.a. eli vaivoin positiivinen.

Listaamattomat yrityslainat vaihtoehtona perinteisille riskilainoille

Yksi vaihtoehto korkean riskin yrityslainoille on listaamattomien yritysten lainoihin sijoittaminen. Näissä lainoissa tuotto-odotus on huomattavasti korkeampi, ja nykyisen kaltaisessa inflaatioympäristössä ne ovat tarjonneet sijoittajalle selkeästi positiivista reaalituottoa. Lisäksi listaamattomat yrityslainat ovat hyvä tapa lisätä hajautusta omaan sijoitussalkkuun.

SijoittajaPRO Corporate Finance tarjoaa lainarahoitusta kotimaisille pk-yrityksille, ja tutkii kuukausittain kymmeniä potentiaalisia sijoituskohteita. Parhaat kohteet esitellään sijoittajille, jotka voivat osallistua sijoituskierrokseen haluamallaan summalla, SijoittajaPRO:n toimiessa kanssasijoittajana. Sijoituksista koottu mallisalkku on vuodesta 2017 alkaen tuottanut noin 8,9 % p.a. Voit lukea viimeisimmän kvartaalikatsauksen kokonaan tästä. Mikäli kiinnostuit toiminnasta, liity mukaan SijoittajaPRO Corporate Financen sähköpostilistalle alla.

Sinua voisi kiinnostaa
Katsaus Sijoittaja.fi mallisalkkuihin
Mallisalkkujen tammikuu – vuosi alkanut salkkujen nousussa
Fed piti ohjauskoron ennallaan – ei aio kiirehtiä koronlaskujen kanssa
Katsaus Sijoittaja.fi mallisalkkuihin
Mallisalkkujen joulukuu – loppuvuosi jatkui nousun merkeissä
Sijoittajan valinnat