New call-to-action

Hiipuvat teknologiaosakkeet vs. uudenajan teknotähdet

Valitsimme tarkasteluun kahden perinteisen teknologiayhtiön ja kahden uudenajan teknologiayhtiön tuoreimmat vuosineljännestulokset. Miten vanhat jyrät pärjäsivät uudenajan kasvajille? Entä kumpaan leiriin kannattaa sijoittaa varat?

Julkaistu: 28.08.2021 Kirjoittaja:

Dell Technologies HP kansainvälinen sijoittaminen osakkeet Salesforce sijoittaminen sijoitusideat Snowflake teknologiayhtiöt

HP:n kannattavuus parani, vaikka kasvu ei yltänyt ennusteisiin

HP:n fiskaalivuoden 2021 kolmas vuosineljännes onnistui yhtiön omiin ennusteisiin ja vertailukauteen nähden todella hyvin. Erityisen hyvää kehitystä tapahtui HP:n kannattavuudessa. Yhtiön nettotulos kasvoi vertailukaudesta ja oli 1,2 miljardia dollaria. Osakekohtaiseksi tulokseksi muodostui 1,00 dollaria per osake, mikä oli huomattavasti yhtiön omia ennusteita (0,81 – 0,85$) ja analyytikoiden konsensusennustetta (0,84$) suurempi. Kasvun kannalta kvartaali ei ollut HP:lle hohdokas. Yhtiön liikevaihto kasvoi vuoden takaisesta vertailukaudesta 7 prosenttia, mutta jäi analyytikoiden ennusteesta.

Perinteisen tietokoneita ja tulostimia valmistavan HP:n voimakkaiden kannattavuuslukujen takana oli yhtiön toimitusjohtaja Enrique Loresin mukaan tasaisen vahva kysyntä. Erityisesti tulostintuotesegmentin kysyntä oli kovaa, ja tuotesegmentti kasvoikin yli 24 % vertailukaudesta. HP:n toimitusjohtajan kommentissa tiedostetaan teknologioiden kehittyvän kovaa vauhtia. Yhtiö kuitenkin uskoo pysyvänsä kehityksen matkassa ja pyrkii hyötymään toimialansa trendeistä.

 • Analyytikoiden liikevaihtoennuste 15,8 miljardia dollaria => toteutunut liikevaihto 15,3 miljardia dollaria (kasvua 7,0 %)
 • Analyytikoiden EPS-ennuste 0,84$ => toteutunut EPS 1,00$ (vertailukausi 0,49$)

HP arvioi ohjauksessaan yhtiön EPS:n olevan fiskaalivuoden viimeisellä neljänneksellä välillä 0,84–0,90$. Koko vuoden osalta HP arvioi EPS:n olevan välillä 3,69–3,75$.

Dell Technologies:lta historiallisen kova vuosineljänneksen tulos

Fiskaalivuoden 2022 toisen kvartaalin tulos oli Dell Technologiesin historian paras. Yhtiön liikevaihto kasvoi vertailukaudesta 15 % ja ylitti analyytikoiden konsensusennusteen. Vahvan kasvun myötä myös Dell:n kannattavuus parani. Yhtiön operatiivinen liiketulos kasvoi 7 % ja oli 2,8 miljardia dollaria. Osakekohtainen tulos puolestaan kasvoi 17 %, ollen 2,24 dollaria per osake. Myös toteutunut EPS ylitti ennusteet. Dell Technologies:n kasvun ja kannattavuuden tunnusluvut nousivat selkeästi myös vuoden ensimmäisestä kvartaalista.

Jeff Clarke, hallituksen varapuheenjohtaja, kommentoi Q2 liikevaihdon kasvun johtuvan pitkälti maailman digitaalisen muutoksen kiihtymisestä. Clarken mukaan asiakkaat kääntyvät edelleen Dell:in puoleen saadakseen apua digitaalisen tulevaisuutensa rakentamisessa. Dell valmistaa muun muassa tietokoneita. Dell näkee paljon potentiaalia toimialansa markkinoilla, ja yhtiö uskoo tuotteidensa vastaavansa markkinoiden tarpeita.

 • Analyytikoiden liikevaihtoennuste 25,4 miljardia dollaria => toteutunut liikevaihto 26,1 miljardia dollaria (kasvua 15,0 %)
 • Analyytikoiden EPS-ennuste 2,05$ => toteutunut EPS 2,24$ (vertailukausi 1,92$)

Salesforce nosti ohjaustaan todella onnistuneen Q2 jälkeen

Salesforcen pilvessä toimiva CRM-järjestelmä on maailman suosituin. Salesforcen sanotaan keksineen pilvipalvelut ja yhtiö on edelleen nopeimmin kasvava ison kokoluokan yritysohjelmistoalan yritys. Salesforcen visiossa tulevaisuuden työ tapahtuu missä tahansa täysin digitaalisessa maailmassa. Yhtiö on Slackin ja Zoomin koalitiolla haastamassa jopa Microsoftia.

Fiskaalivuoden 2022 toinen neljännes oli Salesforcelle todella suotuisa – sekä yhtiön kasvu että kannattavuus paranivat neljänneksellä. Salesforcen liikevaihto kasvoi 23 % vuoden takaisesta vertailukaudesta, eli saman verran kuin aikaisemmalla neljänneksellä. Yhtiön osakekohtainen tulos puolestaan kasvoi vain 3 %, mutta vuoden ensimmäiseen neljännekseen verrattuna EPS kasvoi 22 %. Liikevaihto ja osakekohtainen tulos ylittivät molemmat analyytikoiden konsensusennusteet heittämällä.

Pilvipohjaisen ohjelmistoyhtiön toimitusjohtaja Marc Benioff kommentoi menneen kvartaalin olleen viides ilmiömäinen vuosineljännes peräkkäin. Myös Benioff viittasi yhtiön kerryttämään momentumiin ja kehui Salesforcen hyödyntäneen sen tehokkaasti. Yhtiön päivitetty tuotevalikoima on todella kovassa asiakkaiden suosiossa, ja Salesforce sanoo sen tarjoavan tuotteita, jollaisia mikään muu yhtiö ei tarjoa.

 • Analyytikoiden liikevaihtoennuste 6,24 miljardia dollaria => toteutunut liikevaihto 6,34 miljardia dollaria (kasvua 23,1 %)
 • Analyytikoiden EPS-ennuste 0,91$ => toteutunut EPS 1,48$ (vertailukausi 1,44$)

Onnistuneen puolivuotisen jälkeen Salesforce päätti nostaa ohjaustaan liikevaihdon, operatiivisten kassavirtojen, osakekohtaisen tuloksen ja käyttökatteen osalta. Koko fiskaalivuoden 2022 osalta Salesforce arvioi yhtiön liikevaihdon olevan välillä 26,2 – 26,3 miljardia dollaria, operatiivisten kassavirtojen kasvavan 14 – 15 %, EPS:n olevan välillä 0,81 – 0,83 dollaria ja käyttökatteen olevan noin 18,5 %.

Snowflake jatkoi todella hurjaa kasvua

Snowflake* on yksi nopeimmin kasvavista pilviyhtiöistä ja yksi vuoden 2020 kuumimmista listautumisista. Snowflake mahdollistaa tietojen tallennuksen, käsittelyn ja analyyttiset ratkaisut, jotka ovat nopeampia, helpompia käyttää ja paljon joustavampia kuin perinteiset ratkaisut. Snowflake -tietoalusta ei perustu mihinkään olemassa olevaan tietokantateknologiaan tai ”big data” -ohjelmistoalustoihin.

Yhtiö jatkoi fiskaalivuoden 2022 toisella neljänneksellä ensimmäisen kvartaalin vahvaa kasvua. Yhtiön liikevaihto kasvoi 104 % vuoden takaisesta vertailukaudesta. Kasvua fiskaalivuoden ensimmäisestäkin kvartaalista kertyi 18,9 %. Myös yhtiön kannattavuus parani vuosineljänneksellä. Vertailukaudesta Snowflaken operatiivinen liiketulos parani noin 60 %. Edellisestä kvartaalista operatiivinen liiketulos kasvoi 49 %. Vahva kasvu ei kuitenkaan riittänyt nostamaan Snowflakesin tulosta positiiviseksi, vaan operatiivinen liiketulos jäi tappiolliseksi. Vaikka yhtiön EPS kaventui merkittävästi vertailukaudesta, jäi sekin pakkaselle. EPS oli myös huonompi kuin analyytikot olivat ennustaneet.

Pilvipalveluita tarjoavan Snowflaken toimitusjohtaja Frank Slootmanin mukaan yhtiö onnistui hyödyntämään aikaisempien kvartaalien momentumin ja kasvamaan kolminumeroisin tunnusluvuin. Kasvussa heijastuu Slootmanin mukaan Snowflaken vahvuus vastata asiakkaiden kulutukseen.

 • Analyytikoiden liikevaihtoennuste 254,2 miljoonaa dollaria => toteutunut liikevaihto 272,2 miljoonaa dollaria (kasvua 104,4 %)
 • Analyytikoiden EPS-ennuste -0,15$ => toteutunut EPS -0,64$ (vertailukausi -1,31$)

Snowflake antoi ohjauksen fiskaalivuoden 2022 kolmannelle neljännekselle ja koko vuodelle. Yhtiö arvioi kolmannen vuosineljänneksen tuotteiden liikevaihdon olevan välillä 280 – 285 M$, ja koko vuoden liikevaihdon olevan välillä 1 060 – 1 070 M$.

Johtopäätökset

Valitsimme tarkasteluun kahden perinteisen teknologiayhtiön ja kahden uudenajan teknologiayhtiön tuoreimmat vuosineljännestulokset. HP ja Dell edustavat perinteisiä vanhoja teknologiayhtiöitä, ja ne ovat tunnettuja tulostimistaan ja tietokoneistaan. Vertailun toisella puolella on Snowflake ja Salesforce – kaksi uudenajan teknologiayhtiötä, jotka tarjoavat pilvipalveluihin liittyviä tuotteita. Näistä kahdesta Snowflake edustaa uusinta teknologiaa.

Kaikki neljä teknologiayhtiötä ovat hyötyneet koronaviruspandemian aiheuttamasta ”stay home” -taloudesta ja kasvu on jatkunut vielä tänäkin vuonna. Snowflake:n ja Salesforcen toimitusjohtajat viittasivat tuloskommenteissaan juuri tähän positiiviseen momentumiin. Tilanne on on myös siltä osin erikoinen, että sijoittajat luottavat edelleen teknologiaosakkeisiin, vaikka muut sykliset osakesektorit ovat olleet jo tovin aikaa laskussa.

Selkein ero vertailtavien yhtiöiden liiketoiminnoissa on kasvuodotukset. Perinteisten teknologiayhtiöiden markkinat ovat vakaat tai laskevat. Näiden yhtiöiden liikevaihdon kasvun odotetaan olevan maltillista. Uuden pilviohjelmistoihin keskittyneiden yhtiöiden markkinat kasvavat voimakkaasti.

Erityisesti kasvuodotukset näkyvät arvostusluvuissa. HP ja Dell ovat matalien arvostuslukujen arvo-osakkeita. Salesforce ja Snowflake korkeiden arvostuslukujen kasvuosakkeita. Snowflake on yksi Nasdaqin korkeimmin arvostetuista osakkeista. Sen hinta per liikevaihto -tunnusluku on korkeampi kuin HP:n, Dellin tai Salesforcen hinta per tulos -tunnusluku.

 • HP:n P/E-luku on 8,3
 • Dell Technologiesin P/E-luku on 11,8.
 • Salesforcen P/E-luku on 56,1
 • Snowflaken P/E-luku on negatiivinen, mutta P/S-luku on 84,1

Pitkässä juoksussa uuden teknologian kasvuosakkeet tarjoavat paremman tuoton, mutta lyhyellä tähtäimellä HP ja Dell ovat matalien arvostuslukujen vuoksi todennäköisesti riskittömämpiä. Lyhyentähtäimen kilvan ratkaisee nimittäin korot. Dilemmasta tarkemmin markkinakatsauksessa.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImage


New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy