Suursijoittajien suosikkikohteita lokakuussa

ETF:ien rahavirrat kertovat suurten institutionaalisten sijoittajien liikkeistä. Lokakuussa suuret sijoittajat ohjasivat varoja kehittyville markkinoille.

Sami Väänänen
Sami Väänänen

ETF:ien rahavirrat kertovat suurten institutionaalisten sijoittajien liikkeistä. Lokakuussa suuret sijoittajat ohjasivat varoja kehittyville markkinoille.

Sijoittajan taulukot -työkalustamme voit löytää itsellesi sopivia ETF:iä sijoituskohteiksi. Saat myös tietoa mm.

  • Suurten sijoittajien rahan liikkeistä
  • Tärkeimpien omaisuusluokkien tuotoista
  • Mitkä ovat maailman suosituimmat ETF:t ja ETF-uutuudet.

Suursijoittajien rahavirrat

Lokakuussa koettiin täyskäännös negatiivisista tunnelmista rajuun optimismiin. Pitkään jatkuneet rahavirtojen ulosvirtaukset kehittyviltä markkinoilta vähentyivät lokakuussa, kääntäen nettovirtaukset kehittyville markkinoille positiiviseksi. Kuuden kuukauden aikaperiodilla mitattuna kehittyviltä markkinoilta on silti virranut paljon ulos rahaa. Pitkään jatkuneiden negatiivisten nettoulosvirtausten takia kehittyvistä markkinoista on tullut houkuttelevia tunnuslukuperusteisesti. Pitkäjänteiselle sijoittajalle kehittyvät markkinat voivat tarjota paljon hyviä sijoituskohteita. Emme osaa kuitenkaan sanoa, koska kehittyvät markkinat lähtevät nousuun. Löydät jäsenillemme suunnatusta Indeksin valintatyökalusta kehittyvien markkinoiden helmet.

Kehittyneet markkinat

Kehittyneet markkinat tuntuivat olevan myös suursijoittajien suosiossa: USA-ETF:iin nettovirtasi sisään yli 9,7 miljardia euroa ja Eurooppaankin likimain 2,5 miljardia euroa. Vaikka Eurooppaan nettovirtaus oli positiivisen puolella, niin jäävät nettovirtaukset pieneksi, mikäli niitä verrataan kolmen kuukauden tai kuuden kuukauden toteutuneihin nettorahavirtoihin.

Osakesektorit

Osakesektoreihin sijoittavilla ETF:illä nähtiin myös melkeinpä kaikilla hurjaa nousua. Suursijoittajat ottivat näkemystä ainakin telekommunikaatiosektorin sekä teknologiasektorin puolesta. Molempien nettorahavirtaukset olivat roimasti yli kolmen kuukauden nettorahavirtojen. Myös syklinen sektori pärjäsi hyvin lokakuussa. Lokakuun hurjat kurssinousut eivät tuoneet helpotusta terveydenhuolto- tai materiaalisektorille. Näiden sektoreiden nettorahavirrat olivat yhä negatiivisen puolella.

Korot

Korkopuolella oli lokakuussa nähtävissä jossain määrin vähenevää innostusta korko-ETF:iin sijoittamisessa. Varsinkin aiempien kuukausien valtionlainakiimasta ei ollut nähtävillä enää merkkejä. Nettorahavirrat valtionlainoihin olivat yhä positiiviset, mutta vain varjo aiemmista toteutuneista nettorahavirtauksista.

Omaisuusluokkien tuotot

Osakepuolella nähtiin ja koettiin hurjia tuottolukuja. Listan kärkipäässä tulee suomalaiset osakkeet, jotka pääsivät kuukauden tuottokehityksessä kaksinumeroiseen lukuun: +11 %. Myös muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa nautittiin reippaista +8 %:n tuotoista. Korkopuolellakin oli tuottoisaa, riskilainojen tuottaessa 3,1 % kuukaudessa.

Raaka-aineet laajasti sekä kulta olivat myös tuottoisia omaisuusluokkia lokakuussa. Öljyn kurssikehitys polki paikallaan 0 %:n tuntumassa, mikä on öljylle oikeastaan aika hyvä suoritus, ottaen huomioon pitkän negatiivisen historian. Vuodessa öljy on tuottanut niinkin huonosti kuin -50,7 %, eli öljysijoitusten arvo on puoliintunut vuodessa!

Suosituimmat ETF:t

Sinällään yllättävää, että kolme yksittäistä suosituinta ETF:ää viime kuukaudelta olivat kaikki korko-ETF:iä. Ensimmäisellä sijalla komeilee SPDR Barclays’n korkeatuottoisiin lainoihin sijoittava ETF. Sijoilla kaksi ja kolme ovat iSharesin yrityslainoihin sijoittavia korko-ETF:iä.

Kuukauden suosituimmat uutuus-ETF:ien joukossa näkyy olevan paljon strategia-ETF:iä, kuten esimerkiksi Goldman Sachsin syyskuun lopussa liikkeellelaskema ActiveBeta-mallisto. Myös silmämääräisesti tarkasteltuna eräpäivälliset (”target date”) korko-ETF:t ovat lisänneet houkuttelevuuttaan sijoittajien silmissä.

Sinua voisi kiinnostaa
Miten sijoitan valmistujaisrahat?
Katsaus Sijoittaja.fi mallisalkkuihin
Mallisalkkujen toukokuu – Suomi-osakesalkut suoriutuivat vahvasti kuun aikana
Passiivinen kulupihtari -mallisalkku
New call-to-action
Sijoittajan valinnat