Euroopan osakkeet vetivät sijoittajia puoleensa toukokuussa

ETF-rahavirrat kertovat markkinaliikkeistä ja sijoittamisen trendeistä. Suursijoittajat suosivat nyt eurooppalaisia ja syklisiä osakkeita. Katso mitkä ovat suursijoittajien suosikkikohteet ja ETF:t!

Juho Toratti
Juho Toratti

ETF-rahavirrat kertovat markkinaliikkeistä ja sijoittamisen trendeistä. Suursijoittajat suosivat nyt eurooppalaisia ja syklisiä osakkeita. Katso mitkä ovat suursijoittajien suosikkikohteet ja ETF:t!

ETF-rahavirrat indikoivat markkinan rauhoittumisesta

Toukokuun ETF-rahavirrat kertovat osakemarkkinan tasaantumisesta. Vaikka varallisuutta virtasi lisää kaikille markkinoille yhteensä 26,3 miljardia euroa, jäi kuukauden rahavirtojen kasvu pahasti kuuden kuukauden keskiarvosta (49,9 miljd. €/kk). Viime kuukauden aikana yllättäen Eurooppa haali enemmän rahavirtoja kuin Yhdysvallat.

Korkopuolen rahavirrat olivat alle 10 miljardia osakemarkkinoita pienemmät, saavuttaen yhteensä 17,7 miljardin euron nettovirran. Toukokuussa korkoihin sijoitettu varallisuus oli hieman korkojen kuuden kuukauden keskimääräistä kassavirtaa (17,3 miljd. €/kk) suurempi. Alkuvuoden lisäriskinotto on korkopuolella vähentynyt ja rahavirrat indikoivat sijoittajien panostavan nyt enemmän turvallisina pidettyihin valtionlainoihin. Mielenkiintoista on, että niin ikään turvallisena pidetyt yrityslainat ovat laskeneet huomattavasti, jopa enemmän kuin riskilainat.

Lue myös: Markkinakatsaus: markkinanousun hidastuminen johtuu kolmesta tekijästä, joista inflaatio on pelottavin

Syklisillä osakesektoreilla suurimmat nettorahavirrat

Vaikka osa vakaina pidetyistä osakesektoreista, kuten terveydenhuolto ja viestintä ovat nousseet, ja vastaavasti osa syklisistä sektoreista, esimerkiksi syklinen kulutus on laskenut, jatkavat sykliset osakesektorit isossa kuvassa sijoittajien suosiossa. Keväällä pitkään inhokkisektorina toiminut rahoitussektori käänsi nettovirtaukset positiiviseksi ja toukokuussa rahoitus keräsikin selvästi eniten varallisuutta (4,5 miljd. €). Sen sijaan vielä keväällä eniten nettorahavirtoja kerännyt teknologiasektori on lähtenyt rajuun laskuun ja viime kuussa sektorilta virtasi eniten rahaa pois (-2,9 miljd. €).

Korkomarkkinoilla Yhdysvaltojen lainat sekä valtionlainat jatkoivat sijoittajien suosiossa. Vastaavasti varallisuuden pako jatkui Euroopan korkopapereista ja yrityslainoista, vaikkakin ulospäin suuntautuneiden rahavirtojen liike hieman laski.

Toukokuussa negatiiviset rahavirrat arvometalleista kasvoivat entisestään. Vaikka energiasektorin käännettyä nettovirtojensa suunnan kaikki muut raaka-ainemarkkinan sektorit kasvattivat varovasti rahavirtojaan, ei se riittänyt tasaamaan arvometalleista ulos virrannutta varallisuutta. Raaka-ainemarkkinan rahavirrat olivat yhteensä reippaasti negatiiviset (-19,8 miljd. €).

ETF-rahavirrat

Kategorioihin sopivat ETF:t löydät helposti ETF-työkalustamme!

LATAA ilmainen ETF-OPAS!

Johtopäätökset ja TOP 10 ETF:t

Suuressa kuvassa markkinan kasvu on tasaantunut ja sijoittajien riskinotto on lähtenyt kevyeen laskuun kevättalven katsauksesta. Erityisesti korkopuolella sijoittajat ovat alkaneet suosimaan vähäriskisiä valtionlainoja ja nostaneet varallisuutta pois riski- ja yrityslainoista. Osakemarkkinassa eniten nettovirtoja ovat haalineet sykliset sektorit rahoitus ja materiaalit, kun taas eniten varoja virtasi pois teknologia- ja kiinteistösektoreilta. Vaikka muiden raaka-ainemarkkinan sektoreiden rahavirrat ovat kasvaneet kevyesti, on arvometalleista nostettu varallisuutta pois muidenkin edestä. Sijoittajat eivät luota enää raaka-aineisiin osakeriskin vastapainona, vaan hajautus tehdään esimerkiksi turvallisiksi koetuilla korko-ETF:llä.

Suosituimmat ETF-rahastot kertovat yksityiskohtaisesti siitä, mitä sijoituskohteita suuret instituutiosijoittajat suosivat. Näistä voi poimia sijoitusideoita omiin salkkuihin. Jäsenille suunnatussa osiossa esittelemme, mitkä olivat kuukauden suosituimmat ETF-rahastot ja kiinnostavimmat uutuus-ETF:t.

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Löydä tehokkaimmat ETF:t tuhansien ETF:ien joukosta!

ETF-työkalun avulla ETF:ien vertailu ja valinta on helppoa. Mukana yli 3 000 ETF:ää. Löydät työkalusta myös valitsemiamme valmiita ETF-ideoita ja mallisalkkuja.

Tutustu ETF-työkaluun!
Sinua voisi kiinnostaa
Viikon kasvuosake: Puuilon osakkeella on vahva momentti päällä
Viikon osinko-osake: Wulff Groupin osakkeella 5,8 prosentin osinkotuotto
parhaat osakkeet
Parhaat osinko-osakkeet Suomesta
Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat