Jääkö teknologiaosakkeiden neljäs lasku torsoksi?

Sijoittajien suosikkiteknologiaosakkeet ovat olleet Suomessa ja maailmalla laskussa. Lasku johtuu rotaatiosta ja inflaatiosta. Artikkelissa neljä syytä, miksi tämä teknologialasku jää aiempia matalammaksi.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Sijoittajien suosikkiteknologiaosakkeet ovat olleet Suomessa ja maailmalla laskussa. Lasku johtuu rotaatiosta ja inflaatiosta. Artikkelissa neljä syytä, miksi tämä teknologialasku jää aiempia matalammaksi.

Teknologiaindeksi Nasdaq 100:lla neljä laskua koronanousussa

Teknologiaindeksi Nasdaq 100 on noussut vahvasti viimeisen 12 kuukauden aikana. Indeksillä on takana kuitenkin kolme selvempää laskua koronanousussa. Syyskuun 2020 lasku oli jyrkin ja lokakuun lasku oli tämän laskun jälkijäristyksiä. Helmikuussa Nasdaq 100 -indeksi laski 11,2 %. Toukokuun laskua on nyt takana 5 %.

Teknologiaosakkeet ovat jo pitkään tuottaneet muuta markkinaa heikommin

On yllättävää, että S&P 500 -indeksi (oranssi) on kesä-heinäkuun taitteesta lähtien tuottanut Nasdaq 100 -indeksiä paremmin. Tuottokuvaajista voidaan havaita, että S&P 500 -indeksin heilunta on ollut maltillisempaa. Nasdaq 100 -indeksi on aika ajoin repinyt tuottoeroa, kuten elokuussa ja tammi-helmikuussa 2021.

Syyt teknologiaosakkeiden laskuun

Teknologiaosakkeiden markkinaa heikompi tuottokehitys ja aika ajoin tapahtuvat laskut johtuvat kolmesta tekijästä:

  • Inflaatio ja korkojen nousu
  • Arvostustasot
  • Normaali kasvuvauhti?

Tuoreessa markkinakatsauksessa nostimme inflaation yhdeksi merkittäväksi riskitekijäksi. Tämä yhdistettynä talouskasvuun on nostanut korkoja. USA:ssa 10-vuotinen valtionlainan korko on noussut 0,50 prosentista yli 1,60 prosenttiin. Korkojen nousu vaikuttaa voimakkaimmin kasvuyhtiöiden arvostustasoihin, koska tulevaisuuden kassavirtojen nykyarvo on alempi.

Teknologiaosakkeiden arvostustasot nousivat koronakriisissä korkealle ja ovat edelleen historiakeskiarvoja korkeammalla. Taustalla kummittelee teknokuplan puhkeaminen. Arvostustasot ovat maltillistuneet, mutta niissä on edelleen painetta alas päin.

Koronakriisissä monien teknologiayhtiöiden kasvu kiihtyi voimakkaasti. Tässä oli kyse siitä, että teknologinen kehitys otti muutamassa kuukaudessa parin vuoden kasvuloikan. Nyt sijoittajat miettivät, kuinka paljon kysyntää tuli etupainotteisesti ja paljonko se on pois tulevien vuosien kasvusta. Markkinat eivät tiedä, mikä on monien teknologiayhtiöiden uusi normaali kasvuvauhti ja siksi niiden osakkeiden hinnoittelut on haastavaa.

Sijoittajan näkökulma

Ennakoimme, että käynnissä oleva teknologiaosakkeiden lasku jää lokakuun 2020 laskua alhaisemmaksi. Nasdaq 100 -indeksitasolla 5-8 %:n tasolle.

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Sinua voisi kiinnostaa
Viikon kasvuosake: Puuilon osakkeella on vahva momentti päällä
Tekoälyuutiset: GPT-4 ei ole enää paras
Viikon osinko-osake: Wulff Groupin osakkeella 5,8 prosentin osinkotuotto
Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat