northcrypto

Pk-yrityksen rahoituslähteet: yksityiset kanavat, joukkorahoitus ja Fundu

Yritysrahoituksen lyhyen oppimäärän sisällön on tarkoitus esitellä erilaisia pk-yritysten rahoitusvaihtoehtoja käytännön näkökulmasta.

Julkaistu: 03.08.2015 Kirjoittaja:

Fundu yrityslainat yritysrahoitus

Yksityiset rahoituskanavat

Perinteisen pankkirahoituksen rinnalle on tulossa muita rahoituskanavia. Pankkien lisääntyneen sääntelyn vuoksi kaikki lainaa hakevat yritykset eivät voi enää turvautua pelkästään pankkirahoitukseen, jolloin osa yrityksistä hakee rahoitusta muualta.

Yksityisillä rahoitusmarkkinoilla on tarjolla monipuolisia vaihtoehtoja. Yhtä monipuolisia vaihtoehtoja on tarjolla myös rahan hinnassa. Rahoitusta tarjoavat yritykset ilmoittavat sivuillaan todellisen vuosikoron lainarahalle. Myös vakuuksien tarve tai tarpeettomuus käy ilmi rahoituksen ehdoista. Yksityiset rahoituskanavat ovat myös monesti rajoittaneet lainarahansa tiettyihin maksimisummiin, esim. 5 000€ – 30 000€.

Tutustu huolellisesti rahan tarjoajiin

Rahoitusta hakevien yritysten on hyvä tutustua huolellisesti markkinoilla olevaan tarjontaan, ennen kuin tekevät lopulliset päätöksensä. Lainalle maksettavan koron päälle lainaa hakevaa yritystä saattavat rasittaa lainan välitys- ja nostopalkkiot, tilinhoitopalkkiot ja muut ehdoissa mainitut lisäkulut. Nämä saattavat yhdessä koron kanssa lisätä lainan todellista korkoa moniin kymmeniin prosentteihin vuodessa.

Yksityisten rahoitusmarkkinoiden haasteena lainaa hakevalle yritykselle saattavat olla kulut, jotka lisätään lainasta maksettavaan korkoon. Yritysten ottaessa lyhytaikaista käyttöpääomalainaa myös korko voidaan ilmoittaa joko vuosikorkona tai korkona tietylle ajanjaksolle.

Fundu ilmoittaa rahoituksen asiakkaalle aina vuosikorkona. Fundun kautta yritykselle ei kohdistu ylimääräisiä maksuja. Rahoitusmarkkinat ovat alttiita muutoksille, jolloin markkinoilla rahoitusta tarjoavien yritysten on syytä olla huolellinen asiakkailleen ilmoittamissa koroissa ja muissa lainaan liittyvissä kuluissa. Luottamus ja tunnettavuus rakentuvat hitaasti, mutta tehty työ voidaan tuhota huomattavasti lyhyemmässä ajassa.

Fundu – innovatiivista rahoitusta kasvuyhtiöille

Viimeiset tekstini ovat käsitelleet suomalaisen pk-yrityksen rahoitusmarkkinoita. Vaihtoehtoja löytynee muitakin, mutta tarkoituksena olikin tehdä pintaraapaisu, lyhyt oppimäärä, pk-yrityksen rahoitusvaihtoehtoihin. Viimeisessä tekstissä käsittelen edustamani yrityksen, Fundu Oy:n, tarjoamia vaihtoehtoja.

Fundu tarjoaa suomalaisille pk-yrityksille monipuolisia rahoitusvaihtoehtoja. Yritykset voivat hakea normaalia käyttöpääomalainaa toimintaansa tai siltarahoitusta julkisen rahoittajan projektiin. Fundun kautta rahoitusta hakevat yritykset saavat ilmaisen luottoluokituksen, jonka perusteella ulkopuolinen rahoituksen asiantuntija ehdottaa minimikorkoa, joka yrityksen tulee maksaa lainaan sijoittajille.

Fundussa rahoitus tapahtuu joukkorahoituksen avulla. Fundun sijoittajarekisteri kasvaa nopeaa vauhtia ja viimeisimmät yritykset ovat saaneet haetun lainamäärän (30 000€ – 50 000€) yhdessä vuorokaudessa täyteen. Fundun kautta yritykset voivat hakea lyhytaikaisia lainoja ja saada samalla näkyvyyttä, koska kaikki sijoituskohteet näkyvät Fundun omien sivujen lisäksi (www.fundu.fi) myös Sijoittaja Platinumissa.

Loppuvuoden 2015 aikana Fundun sijoittajarekisteriin liittyy rahasto, jonka tarkoituksena on tehdä ankkurisijoituksia kohteisiin, jotka hakevat Fundun kautta rahoitusta. Rahaston avulla taataan sijoittamisvarallisuuden riittävyys useampiin ja suurempiin kohteisiin.

Helppo tapa hakea oman pääoman ehtoista rahoitusta itse

Fundu on lanseerannut keväällä täysin uuden tuotteen pääomasijoitusmarkkinoille. Teknologian avulla yritykset voivat toteuttaa oman pääoman ehtoisen rahoituskierroksen omien kotisivujensa kautta, täysin sähköisesti. Palvelu voidaan upottaa yritysasiakkaan omille verkkosivuille. Teknologia pitää sisällään maksamisen ja osakeantiin liittyvien dokumenttien liittämisen valmiiksi palveluun. Tällöin sijoittaja voi käydä tutustumassa osakeantiin yrityksen omilla kotisivuilla. Palvelun kautta sijoittaja voi hyväksyä osakeantiin liittyvät sopimukset ja tehdä haluamansa sijoituksen. Kaikki sijoitukset rekisteröityy osakesalkkuun ja osakeannin toteuttaneelle yritykselle toimitetaan kierroksen jälkeen täydellinen lista uusista sijoittajista, jotka merkitään yrityksen päivitettyyn osakaslistaan.

Fundu tarjoaa yrityksille teknologian sähköisen osakeannin toteuttamista varten. Palvelu on hinnoiteltu joustavaksi, jolloin jokaisella osakeantia suunnittelevalla ja toteuttavalla yrityksellä on mahdollisuus hankkia teknologia, ilman taloudellista riskiä.

Fundun omaa osakeantia pääset tarkastelemaan tästä tai suoraan Fundun etusivulta. Sähköisessä osakeannissa Fundu käyttää FundingToolia, joka yrityksen on mahdollista hankkia myös omille kotisivuille osoitteesta www.fundingtool.com tai lähettämällä yhteystietonsa osoitteeseen info@fundu.fi tai info@fundingtool.com

Uusi tapa sijoittaa suomalaisiin pk-yrityksiin

Fundu on joukkorahoitusalusta, jonka kautta suomalaiset pk-yritykset voivat hakea lyhytaikaista lainarahoitusta. Yritysten lainahakemuksiin voi tehdä sijoituksia, kun on rekisteröitynyt Fundun palveluun. Hieman yli vuoden aikana Fundun kautta on rahoitettu yrityksiä n. 35 kpl ja rahoitusta yritykset ovat keränneet yhteensä yli 1 M€:lla.

Sijoittajille tarjottu vuosikorko on keskimäärin 6%-12% välillä. Korko perustuu yhteistyökumppanimme Sijoittaja Researchin tekemään luottoluokitukseen. Luottoluokituksessa esitellään yrityksen taloudellinen tilanne, johto/omistajat sekä liiketoiminta ja markkinat. Luokituksen perusteella lainalle asetetaan korkovaatimus, eli millä vuosikorolla yritys voi tarjota lainaa sijoittajille.

Lainoilla on myös useimmiten luottoluokitusten lisäksi 100% henkilötakaukset. Lainaa hakevan yrityksen omistajat takaavat lainan. Luottoluokituksen yhteydessä tarkistetaan sekä yrityksen että takaajien luottokelpoisuudet.

Sijoittajan etuna on myös tehokas hajatusmahdollisuus. Hajauttamalla sijoitukset useaan lainaan, sijoitusriski pienenee. Lainat ovat luonteeltaan lyhytaikaisia (6-12kk). Yritysten taloudellinen tilanne ei yleensä vuoden aikana muutu radikaalisti, jolloin takaisinmaksu lyhytaikaisissa lainoissa on todennäköistä. Fundun historiassa ei yksikään yritys ole jättänyt lainaansa maksamatta.

Lyhytaikaiset lainat mahdollistavat myös sijoittajan tehokkaan pääoman kierron. Jo sijoitettu raha voi kiertää useamman kerran vuoden aikana, riippuen laina-ajoista.

Fundu-palvelu on sijoittajille täysin ilmainen. Emme peri maksuja sijoittajilta, joten sijoitetun pääoman korkohyöty menee kokonaisuudessan sijoittajille.

Tällä hetkellä uusin sijoituskohteemme on Finnay Oy, joka hakee käyttöpääomalainaa toiminnalleen ja tarjoaa 11,5 % koron. Rekisteröitymällä palveluun saat sijoituskirjeemme ja tiedät ensimmäisten joukossa uusista kohteista.northcrypto


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy