Minun sijoitustarinani: Uskalla uskaltaa

Tämä on minun sijoitustarinani. Kirjoita omasi ja haasta ystäväsi. Sijoittaminen ei ole vain osakesijoittamista. Erilaiset tarinat kiinnostavat. Voit kertoa sijoittamisesta viiniin, taiteeseen tai vaikkapa vapaa-aikaan. Twitter: #minunsijoitustarinani

Julkaistu: 24.07.2015 Kirjoittaja:

minun sijoitustarinani

Otan Tero Fordellin lähettämän haasteen vastaan ja jaan tässä sijoitustarinani.

Ensiksi pitää kurkistaa kaikkitietävän Wikipedian totuuteen, mitä sijoittaminen oikeasti tarkoittaakaan ja vastaus on: ”Sijoittaminen tarkoittaa tavallisesti rahoitusinstrumenttien ostoa, hallussapitoa ja myymistä tarkoituksena tehdä voittoa.” Eli ostetaan 100:lla rahalla, pidetään 1 aika, jonka päätteeksi sijoitus myydään X%:n voitolla. Helppoa!

Käytäntö opettaa – 3000 markasta neljään tonniin

…hmmm…näinhän se on ja nuorempana kiinnostusta rahoitusinstrumentteja kohtaan riitti. Alle parikymppisenä piti päästä kokeilemaan suoria osakesijoituksia. Elettiin vuosituhannenvaihdetta ja Soneran pörssikurssin kulmakerroin oli kohdillaan. Vietin silloin vajaan puolen vuoden jakson Ranskassa ja nettikahvilassa tuli seurattua 3000 markan Sonera-sijoitukseni nousemista reiluun 4 tonniin ja siitä pikkuhiljaa syöksykierteellä pohjalukemiin. Soneran lisäksi muutamia satoja markkoja tuli sijoitettua muutamiin muihin yrityksiin, muistaakseni Nokia, Stora Enso ja UPM. Sijoitetulle pääomalle yritin saada voittoa myös erilaisten rahastojen kautta. Joko isolla riskillä tai keskivertoriskillä.

Käytäntö opettaa parhaiten ja ihan hyvä käytännön oppikurssi sijoittamiseen se olikin. Kaiken kaikkiaan tuohon noin parin vuoden testijaksoon taisin laittaa rahoitusinstrumentteihin enemmän kiinni kuin mitä hallussapidon jälkeen sain takaisin. Mutta rahoitti sillä jäljelle jääneellä summalla opintoaikaa ihan mukavasti.

Sijoituskohteista parhain

Seuraavat sijoitukset muutamia vuosia valmistumisen jälkeen ja noin puolikas vuosikymmen edellisten kokeilujen jälkeen olivat ”mikä lie” -rahasto ja oma koti. Koti meni aika nopeasti eteenpäin sopivalla voitolla ja seuraava oli jo kiikarissa.  Toinenkin koti tuli lyötyä lihoiksi jo parin vuoden omistamisen jälkeen ja seuraava siirto olikin sijoituskohteista parhain…

Parhaimman sijoituskohteeni löysin erinäisten vaiheiden jälkeen. Vajaa viisi vuotta siiten ymmärsin, että itselleni selvästi tärkein ja hyödyllisin sijoituskohde on aika. Oma aika. Mihin oman ajan käyttää. Loppujen lopuksi omat kokemukset ovat ainoat asiat mitkä pysyy mukana koko elämän tuli eteen mitä tahansa, syöksykierteitä taloudessa tai hometta kylppärissä. Kokemukset pysyvät mukana ja antavat pohjan tuleville päätöksille ja uusille kokemuksille. Sijoittaminen omaan aikaan voi tarkoittaa käytännössä työtä, opiskelua, harrastuksia yms…missä nyt sattuu aikaansa viettämään. Ja vielä keskimäärin nauttimaan tästä ajasta.

Vietetty aika kertaa koettu kokemus on yhtä kuin saavutettu voitto. Esimerkiksi omalla kohdalla työkokemukseni useammalta eri toimialalta, sekä useampien urheilulajien harrastaminen, on erinomainen pääoma yrittäjänä toimimiseen.

Sijoitukseni vajaa viisi vuotta sitten toisen asuntoni myynnin jälkeen oli irtautuminen puoleksi vuodeksi oravanpyörästä ja sapattibreikin pitäminen Etelä-Euroopassa. Joka on osoittautunut varmasti yhdeksi parhaimmista päätöksistäni koskaan.

Rahan suhde aikaan tässä omassa sijoitussuosituksessa on se, että raha mahdollista ajan käyttämisen erilaisiin kokemuksiin. Tietenkin suurin osa upeista kokemuksista ei vaadi rahallista panostusta. Kun vain uskaltaa, uskaltaa.

Haastan Ville Tolvasen ja Reetta Vanhasen kirjoittamaan oman sijoitustarinansa.

Kirjoittaja on Antti Harjuoja on torniolaislähtöinen yrittäjä, joka uskaltaa yrittää.

Säännöt

Kirjoita oma sijoitustarinasi ja haasta ystäväsi. Tarinan muoto ja pituus ovat vapaat. Tarina voi olla vaikka runo tai kuva. Julkaise sijoitustarinasi omassa blogissasi tai lähetä meille, niin julkaisemme sen sijoittaja.fi:ssä omassa kategoriassa. Twitter: #minunsijoitustarinani

Minun sijoitustarinani voi lähettää osoitteeseen timo.heikkila@sijoittaja.fi.

Lue aikaisemmin julkaistuja Minun sijoitustarinoita.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


14.3.2017 14:40 | Vieraileva kirjoittaja
Minun sijoitustarinani: Monen mutkan kautta asuntosijoittajaksi

28.2.2017 13:27 | Sijoittaja.fi
Säästä, jotta voisit olla rahakas eläkkeellä

Minun sijoitustarinani 8.6.2016 14:33 | Vieraileva kirjoittaja
Minun sijoitustarinani: Mylläri Sakari


YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
TrialboxOSAKESÄÄSTÄJIEN JÄSENILLE2 25% ETU VUOSIJÄSENYYDESTÄ OSTA JÄSENYYS TÄSTÄ!
kansainvälinen sijoittaminen - mihin sijoittaa nyt? lUE BLOGIKIRJOITUKSIA

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy