Suomi-osakkeiden valintatyökalun 1. vuosi systemaattista seurantaa täynnä – TOP 5-salkun tuotto +39,4 %

Suomalaisten osakkeiden valintatyökalumme ensimmäinen toimintavuosi täyttyi toukokuun lopussa. Tarkastelemme, millaiseen lopputulokseen sijoittaja olisi päässyt kärkisalkkuihin sijoittamalla.

Hannu Huuskonen
Hannu Huuskonen

Suomalaisten osakkeiden valintatyökalumme ensimmäinen toimintavuosi täyttyi toukokuun lopussa. Tarkastelemme, millaiseen lopputulokseen sijoittaja olisi päässyt kärkisalkkuihin sijoittamalla.

Aloitimme Suomalaisten osakkeiden valintatyökalun systemaattisen kahden viikon jaksoissa tehtävän tuotto- ja sisältöpäivityksen 31.5.2014. Konseptin ensimmäisen kokonaisen toimintavuoden tuotoksi parhaimpien viiden osakkeen TOP 5-salkun tuotoksi muodostui 39,4 %, TOP 10-osakkeiden +37,2 % ja TOP 15-salkun +32,3 %.

Näissä luvuissa ei luonnollisestikaan ole kaupankäyntipalkkioita eikä veroseuraamuksia mukana. Veroseuraamukset ovat niin sijoittajaspesifejä, ettemme lähde niillä spekuoimaan. Sen sijaan mallimme mukaan tehtyjen sijoitusten kiertonopeuden aiheuttamat kitkakulut ovat helposti arvioitavissa.

Salkun kiertonopeus on osoittaunut vuoden aikana kohtuullisen maltilliseksi

Vuoden aikana TOP 5-salkku on kiertänyt 14,5 kertaa ympäri (myynnit ja ostot yhteenlaskettuna) ja TOP 10-salkku 8,8 kertaa. Näin ollen esimerkiksi 0,20 % palkkiolla laskettuna TOP 10-salkun tuotosta voi vähentää karkeasti 1,8 %:ia, mikä huomioidenkin tuotto olisi ollut mukava.

Sattumalta kustannus on jokseenkin keskimääräisen suuren Suomi-rahaston vuotuisen hallinnointipalkkion suuruinen. Suomi-rahastojen TOP 3 -tuotot olivat viimeisen vuoden (per 31.5.2015) aikana  31,0 %; 25,3 % ja 25,1 % keskimääräisen tuoton ollessa 17,2 % ja Seligsonin Suomi-ETF:n tuottaessa 18,6 %.

Suomalaisten osakkeiden valintatyökalun tulokset ovat erinomaisia

Tulossa kansainvälisten osakkeiden valintatyökalu

Ensimmäinen täysi toimintavuosi osoittautui Suomalaisten osakkeiden valintatyökalulle onnistuneeksi. Jatkoa seuraa Kansainvälisten osakkeiden työkalun muodossa, jonka kehitystyö on jo lähes valmis. Sen avulla sijoittaja pääsee hyödyntämään globaalien osakemarkkinoiden tarjoamia mahdollisuuksia.

  • Katso tästä valintatyökalun tämän hetkinen kärki (vain jäsenille).
  • Suomi Fundamentti-mallisalkkua pääset katsomaan täältä (edellyttää kk-jäsenyyttä) ja työkalun tarkemman esittelyn voit lukea täältä.

Tuotot Top- ja Bottom-salkuille on laskettu tasapainotettuna keskiarvona päivän päätöskursseista. Tuotot on indeksoitu alussa indeksipisteeseen 100. Tuottoja ei ole rasitettu kaupankäyntikuluilla tai mahdollisilla verovaikutuksilla. Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta. Top-Bottom-listat perustuvat Sijoittaja.fin jäsenille tarkoitettuun osakevalintatyökaluun, joka on yli kymmenen vuoden kehitystyön tulos. Se pohjautuu akateemisen ja investointipankkien tutkimustiedon sekä käytännön salkunhoitokokemuksen hyödyntämiseen. Hyödynnämme työkalua aktiivisesti myös omassa varainhoidossamme. Kumulatiivinen tuottoero on taulukossa laskettu yksinkertaisesti summaamalla päivityshetken tuottoerot yhteen. Tuottojen laskennan ja Osakevalintatyökalun listan päivitystiheys on kaksi viikkoa alkaen 1.6.2014.

Kuvaote Suomalaisten yhtiöiden valintatyökalusta:

Valitse paras osake

Sinua voisi kiinnostaa
Sijoittaja.fi:n katsaus IPO:ihin
Suomi Fundamentti -mallisalkku
Tuloskauden parhaat suoritukset – vertaile tuloksia Osaketyökalulla
Analyysi: Harvia jäi hieman ennusteista – kannattavuus vahvalla tasolla
Sijoittajan valinnat