Sijoittajien sentimentti lähestyy vaarallisen optimistisia tasoja

Sijoittajat alkavat olla vaarallisen optimistisia. Sentimentti lähestyy vaarallisen korkeita tasoja ja sijoittajan kannattaa varautua seurauksiin ennakkoon.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Sijoittajat alkavat olla vaarallisen optimistisia. Sentimentti lähestyy vaarallisen korkeita tasoja ja sijoittajan kannattaa varautua seurauksiin ennakkoon.

Sijoittajien sentimentti

Sijoittajien sentimentti jatkaa nousussa ja lähestyy vaarallisen korkeita tasoja. Positiivista on se, että vaikka sijoittajien sentimentti on kohonnut voimakkaasti, osakemarkkinan nousu on yhä laaja-alaista ja likviditeettiolosuhteet tukevat nousumarkkinaa. Sentimenttiriskit ovat kuitenkin kasvussa, joten seuraa loppuvuoden aikana markkinariskejä tavanomaista tarkemmin. Edellisen kerran Sijoittaja.fi:n sentimentti-indikaattori oli tällä tasolla tammikuussa vuonna 2018. Tämä johti terävään kurssilaskuun.

Johtopäätökset

Tammi- ja syyskuussa 2018 sekä tammikuussa 2020 nähdyt ylioptimistiset sentimenttitilanteet ovat ennakoineet heikkoja tuotto-odotuksia lähitulevaisuudessa. Usein liian korkea sentimentti on johtanut korjausliikkeeseen.

Nykyisessä markkinaympäristössä ennakoimme korjausliikkeiden jäävän indeksitasolla noin 5 %:n (+/- 2%) suuruisiksi. Nämä kannattaa käyttää ostopaikkoina. On useita tekijöitä, jotka puoltavat osakemarkkinoiden positiivista keskipitkän aikavälin kehitystä, joista tarkemmin Markkinakatsauksessa. Tuoreessa Markkinaympäristö-päivityksessä tärkeimmät riski-indikaattorit jatkavat suotuista kehitystä:

  • Likviditeettiympäristö jatkaa suotuisana: kokonaisriski- ja finanssiriski-indikaattorien laskun ohella mm. riskilainojen korkoerot jatkavat laskua.
  • Markkinan trendi on useimmissa indekseissä tasaisesti nouseva tai sivuttainen, ja nousu on alkusyksyn nousua laaja-alaisempaa yksittäisissä osakkeissa ja sektoreissa
Sinua voisi kiinnostaa
Viikon osinko-osake: Wulff Groupin osakkeella 5,8 prosentin osinkotuotto
parhaat osakkeet
Parhaat osinko-osakkeet Suomesta
Helsingin Pörssin kasvuosakkeet
Helsingin pörssin parhaat kasvuosakkeet
Sijoittajan valinnat