Deutsche Bank esittää 5 %:n lisäveroa etätyöskenteleville. Etätyö on megatrendi, joka ei katoa.

Deutsche Bankin tutkimusraportti ehdottaa 5 %:n lisäveroa pandemian jälkeen etätyötä tekeville. Ehdotuksen tärkein anti sijoittajalle on se, että etätyö on megatrendi. Artikkelissa listattuna tärkeimmät etätyöosakkeet maailmalta ja Suomesta.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Deutsche Bankin tutkimusraportti ehdottaa 5 %:n lisäveroa pandemian jälkeen etätyötä tekeville. Ehdotuksen tärkein anti sijoittajalle on se, että etätyö on megatrendi. Artikkelissa listattuna tärkeimmät etätyöosakkeet maailmalta ja Suomesta.

5 %:n lisävero pandemian jälkeen etätöitä tekeville

Deutsche Bankin tutkimusryhmä ehdotti, että ihmiset maksavat 5 prosentin väliaikaisen lisäveron ”etuoikeudesta” työskennellä kotona, jos he tekevät niin edelleen pandemian jälkeen. Lisäverolla voisi tukea pienituloisten menetettyjä tuloja koronaviruskriisin vuoksi.

Deutsche Bank Researchin ehdotuksessa 5 %:n lisävero maksettaisiin etätyöpäiviltä. Tällä lisäverolla voitaisiin kerätä 48 miljardia dollaria USA:sta, 6,9 miljardia dollaria Iso-Britanniassa ja 15,9 miljardia euroa Saksassa.

Raportissa lisäveroa perustellaan sillä, että työskentely kotona tarkoittaa säästöjä jokapäiväisistä kustannuksista, kuten matkoista, lounaasta, vaatteista ja siivouksesta. Raportissa sanottaan että etätyöntekijät ”myötävaikuttivat vähemmän talouden infrastruktuuriin ja saivat silti sen etuja”.

Lisäverolla tasoitettaisiin siirtymäprosessia nyky-yhteiskunnasta etätyöyhteiskuntaan. Nyky-yhteiskunnan infrastuktuuri on rakennettu kasvotusten työskentelyä varten ja sen rakentaminen on kestänyt vuosisatoja. Pandemian aikana tapahtui äkillinen massasiirtyminen etätyöskentelyyn. Se on myös trendi, joka ei katoa pandemian jälkeen.

Lisäverolla kerätyt varat ohjattaisiin pienituloisille, joilla ei ole mahdollista työskennellä kotoa käsin. Lisäveroa ei raportin mukaan kerättäisi yksinyrittäjiltä, jos valtio suosittelisi etätyöskentelyä tai matalatuloisilta.

Deutsche Bankin tutkimuksen mukaan USA:ssa etätyöskenteli kymmenen kertaa enemmän ihmisiä pandemian aikana, 56 prosenttia työvoimasta. UK:ssa etätyöskentelevien määrä oli seitsenkertainen, 47 prosenttia työvoimasta. Deutsche Bankin tutkimus osoitti, että yli puolet kansainvälisesti työskentelevistä työntekijöistä halusi jatkaa työtä kotona kahdesta kolmeen päivään viikossa pandemian jälkeen.

Etätyöskentely on megatrendi, joka ei katoa

Sijoittaja voi olla huoletta, koska konseptuaalisen tutkimuksen ehdottama 5 %:n lisävero tuskin toteutuu. Tutkimuksen tärkeämpi viesti on se, että etätyö on megatrendi, joka jää pysyväksi.

Sijoittajan kannattaa siten hankkia salkkuun osakkeita, jotka hyötyvät etätyötrendistä. Vastaavasti perinteiseen office-infrastruktuuriin liiketoimintamallinsa nojaavia yhtiöitä kannattaa välttää.

Jäsenille suunnatussa osiossa käymme läpi tärkeimmät ulkomaiset ja kotimaiset etätyöosakkeet. Artikkeli myös Osakesäästötilijäsenille.

Ulkomaiset etätyöosakkeet

Alla on listattu tärkeimpiä etätyötrendistä hyötyviä kansainvälisiä yhtiöitä. Kaikki etätyöosakkeet löytyvät myös Osaketyökalusta. Tutki ja vertaile osakkeita Osaketyökalulla. Kirjoita hakukenttään nimi ja paina enter, niin näet pisteytyksen ja tärkeimmät luvut.

Lue koko artikkeli — kokeile 14 päivää ilmaiseksi

Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSI

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysissa kuumimmat tekoälyosakkeet
Ovaro näkee viriämistä ja on aktiivinen – analyysi
Tekoälyuutiset: Klarnan tekoäly tekee 700 asiakaspalvelijan työt ja Googlen tekstistä videopelejä
Omalla Maalla LKV
Sijoittajan valinnat