Markkinakatsaus: Sijoittaja, odota presidentinvaalien lopputulos

Laajassa markkinakatsauksessa selitämme syyt osakkeiden viime aikojen kurssilaskulle. Lisäksi kerromme, miksi USA:n presidentinvaalit ovat riski osakemarkkinoille.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Laajassa markkinakatsauksessa selitämme syyt osakkeiden viime aikojen kurssilaskulle. Lisäksi kerromme, miksi USA:n presidentinvaalit ovat riski osakemarkkinoille.

Osakemarkkinoiden tuottoja

Vuoden alusta teknologiaosakkeiden kehitystä mittaava Nasdaq100 on tuottanut edelleen parhaiten 20,5 %, mutta on 11,1 % alle syyskuun 2. päivän huippujen. Heikoiten on tuottanut pienyhtiöitä seuraava Russell 2000 -indeksi, joka on 9,5 % vuoden alun tasoja alempana. S&P 500 -indeksi on myös vuoden alun tasoja alempana (-1,8 %) ja kehittyvien markkinoiden indeksi MSCI Emerging markets on 3,5 % alempana. OMX Helsinki 25 -indeksi on 7,1 % vuoden alkua alempana.

Lähde: TradingView

S&P 500 indeksi

S&P 500 -indeksi nousi voimakkaasti 2.9.2020 asti, mutta on nyt 8,7 % näiden (3580 pistettä) tasojen alapuolella. Kuvassa on näkemyksemme mukaan kolme tärkeää teknistä tasoa. Edellisen bull-markkinan huiput 3390 pistettä, joka on koronan jälkeisessä markkinassa ylitetty jo kahdesti, mutta yritykset ovat epäonnistuneet. Seuraava taso on 3230 pistettä, joka on erittäin vahva tukitaso. Laskut ovat pysähtyneet siihen, kuten myös viime viikon kurssilasku.

Useat strategit pelkäävät, että osakkeet laskevat vieläkin alemmas. Oma näkemyksemme ei ole näin pessimistinen, mutta pidämme 3000 pistettä ns. ALL IN -tasona, jonka alle S&P 500 -indeksi ei nykytietojen valossa laske. Toki, jos useampi riski realisoituu, niin kaikki on mahdollista, kuten maaliskuun kurssilaskussa saatiin havaita. Käymme riskejä tarkemmin läpi markkinakatsauksen lopussa.

Lähde: TradingView

Sektorituottoja

Kaikki USA:n osakesektorit ovat punaisella viikkotason tuotoilla mitattuna. Teknologiasektori, joka on pitkällä aikavälillä ylivoimaisesti paras sektori, on nyt tuottanut heikoiten.

Kuukauden jaksolla yhdyskuntapalvelut ja viestintä ovat ainoat positiivisen tuoton sektorit. Teknologia on myös kuukauden tasolla tuottanut heikoiten 5,1 %. Seuraavaksi heikoiten on tuottanut defensiivinen kulutus 4,2 % ja kiinteistösektori 3,8 %.

Lokakuussa oli myös havaittavissa rotaatiota kasvusta ja defensiivisestä arvoon ja syklisiin. Sykliset sektorit menestyivät parhaiten ja kasvu ja defensiiviset sektorit heikoiten. Viimeisen viikon aikana vastaavaa ei juurikaan enää ollut nähtävissä, vaan kaikki laskivat iloisesti.

Lähde: FinViz

Markkinanäkemys

Jäsenille suunnatussa osiossa kerromme näkemyksemme markkinoista ja kerromme syyt viime viikkojen kurssilaskuun.

Lue ilmaiseksi kaksi viikkoa Haluatko lukea artikkelin?

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja tuhansiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Lisäksi saat käyttöösi Sijoittaja360 -palvelun. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.

Sinua voisi kiinnostaa
UPM-Kymmene osake: Q2-tulos ei yltänyt odotuksiin – loppuvuoden näkymät ovat hyvät
Kesko osake: Viimeisin tulos odotusten mukainen – merkit rakentamisen piristymisestä ovat lupaavia
Pörssinoteerattujen sijoitustuotteiden hyödyntäminen tuloskauden aikana
Sijoittajan valinnat