Vaihtoehtoisilla sijoituksilla houkuttelevaa tuottoa kohtuullisella riskillä

Piensijoittajille on avautunut eri kanavia sijoittaa suoraan pk-yritysten lainoihin tai osakkeisiin. Miksi hajauttaminen pk-yrityksiin on järkevää ja miten sijoituksen voi toteuttaa?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Piensijoittajille on avautunut eri kanavia sijoittaa suoraan pk-yritysten lainoihin tai osakkeisiin. Miksi hajauttaminen pk-yrityksiin on järkevää ja miten sijoituksen voi toteuttaa?

Miten pk-yritysten lainoihin sijoittaminen toimii?

Yrityksille ja sijoittajille on avautunut palveluja, joissa yritykset voivat hakea lainaa suoraan sijoittajilta. Yritykset itse asettavat koron, jolla he ovat valmiita lainaa ottamaan. Sijoittajat vastaavasti vertailevat lainoja toisiinsa ja miettivät, millä korolla ovat millekin yritykselle valmiita lainaa myöntämään. Kun tarjottu korko ja sijoittajien korkovaatimus kohtaavat, laina menee kaupaksi.

Rahoituksen hakeminen suoraan sijoittajilta on globaali megatrendi. USA:ssa volyymit ovat miljardeja dollareita ja ala kasvaa voimakkaasti. Suomi tulee jälkijunassa. Bill Gates on tiivistänyt asian ytimekkäästi:

”Banking is necessary – banks are not”

Miksi sijoittaa vaihtoehtoisiin sijoituskohteisiin?

Sijoittaminen suoriin lainoihin on mielenkiintoisempaa kuin korkorahastoihin sijoittaminen. Sijoittaja voi perehtyä lainaa tarjoavaan yritykseen ja auttaa sitä saamaan tarvitsemansa rahoituksen. Sijoittaja saa hyötynä korkean korkotuoton. Yritys saa lainan, joka mahdollistaa kasvun tai investoinnin.

Sijoittaja Torissa olevissa vaihtoehtoisissa sijoituskohteissa lainojen laina-ajat ovat alle vuoden mittaisia. Sijoittajille tämä on hyvä asia, koska lyhyempien lainojen riski on alempi ja lainasalkun kiertonopeuden saa korkeaksi. Likviditeetti on täten parempi kuin, jos laina-ajat olisivat pitkiä ja sijoittajien rahat sidottu useiksi vuosiksi.

Vaihtoehtoiset sijoituskohteet sopivat myös ammattimaisille sijoittajille, sillä ne tarjoavat hajautushyötyä osakesijoituksiin, pörssiyhtiöiden jvk-lainoihin tai korkean riskin (high yield) rahastosijoituksiin nähden.

Vaihtoehtoisten sijoituskohteiden hyödyt sijoittajalle:

  • Sopii kaikille, koska pienin sijoitettava summa on 1 euro ja sijoittamisesta ei aiheudu kuluja
  • Tuotto-odotus on pörssiosakesijoituksia matalampi, mutta selvästi pörssiyritysten jvk-lainoja korkeampi.
  • Riski on alhaisempi kuin suorissa osakesijoituksissa.
  • Sijoitukset voi hajauttaa useaan kohteeseen
  • Tarjoavat hajautushyötyä osakesijoituksiin ja korkorahastoihin
Sinua voisi kiinnostaa
webinaari
Webinaaritallenne: Vaihtoehtoiset sijoituskohteet osa 2
webinaari
Vaihtoehtoiset sijoituskohteet -webinaari osa 2 tiistaina 23.8. klo 17
Vaihtoehtoisiin sijoituskohteisiin ETF-rahastoilla
Rahastotyökalu
Sijoittajan valinnat