Riskimalli kehottaa jälleen varovaisuuteen: “Vältä osakkeita”

Riskit palasivat osakemarkkinoille. Osakemarkkinat ovat vinoutuneet voimakkaimmin sitten IT-kuplan, ja Sijoittaja.fi:n riskimalli kehottaa jälleen varovaisuuteen. Mitä markkinoilta voi odottaa riskien ollessa koholla?

Henri Heikinheimo
Henri Heikinheimo

Riskit palasivat osakemarkkinoille. Osakemarkkinat ovat vinoutuneet voimakkaimmin sitten IT-kuplan, ja Sijoittaja.fi:n riskimalli kehottaa jälleen varovaisuuteen. Mitä markkinoilta voi odottaa riskien ollessa koholla?

Riskimalli kehottaa jälleen varovaisuuteen: ”Vältä osakkeita”

Kirjoitimme viime viikolla artikkelissa Osakemarkkina on nyt hurjan vaarallinen, miten markkina on poikkeuksellisen vinoutunut. Kesäkuun alun jälkeen nousua ovat kannatelleet ainoastaan muutamat teknologia- ja kommunikaatiosektorien yhtiöt.

Samaa tarinaa kertoo myös Markkinaympäristössä hyödynnetty neljän indikaattorin riskimalli, joka palasi opportunistisesta ”Suosi osakkeita” -tilasta jälleen takaisin ”Vältä osakkeita” -tilaan. Syynä paluuseen on markkinaheilunnan ja riskien lievä kasvu kesä-heinäkuun aikana, mikä sai finanssiriski- ja kokonaisriski-indikaattorit palaamaan punaiselle. Signaali ei suoraan ajoita markkinaa, mutta kehottaa jälleen varovaisuuteen.

Risk-on/Risk-off -mallin signaali: "Vältä osakkeita".

Maaliskuun rytinän jälkeen riskimalli siirtyi opportunistisesti 15.4. alkaen ”Suosi osakkeita” -tilaan riskien käännyttyä selvään laskuun. Sentimenttimalli näytti tuolloin vihreää valoa jo 27.3.2020, vain muutama päivä markkinan käännyttyä nousuun.

Sijoittaja.fi:n riskimallin signaalit vuosina 2017-2020.

Kohonneet riskit povaavat haastavia aikoja

Kaikki Sijoittaja.fi:n keskeisimmät riski-indikaattorit, kuten kokonaisriski-indikaattori ja finanssiriski-indikaattori, ovat pysytelleet nollarajan yläpuolella (”kohonnut riski”) koronakriisin alusta tähän päivään saakka. Koronakriisin synkimpinä hetkinä maaliskuussa riskilainojen korot, osakemarkkinoiden volatiliteetti ja muut indikaattorien seuraamat riskimittarit nousivat sellaisella nopeudella ja voimalla, jollaista ei olla nähty viime vuosikymmeninä vuoden 2008 finanssikriisin ja vuoden 1987 pörssiromahduksen ulkopuolella.

Tälläiset tapahtumat ovat historiassa aina pakottaneet keskuspankit ja valtiot reagoimaan. Ja niinpä riski-indikaattorien kääntyessä laskuun vastaavilta ääritasoilta, osakemarkkinoilla on historiallisesti nähty aina vahvaa nousurallia julkisen tahon elvyttäessä ja talousnäkymien kohentuessa.

Lopulta elvytyksen voima hiipuu, matalariskinen elvytyksen tekohengittämä nousuralli ehtyy ja osakemarkkinat palaavat takaisin tavanomaisiin uomiinsa. Niin kauan kuin riski-indikaattorit pysyttelevät kohollaan, tällaiset tilanteet ovat usein osoittautuneet osakesijoittajalle haastaviksi ajoiksi. Alla olevaan kuvaan on merkitty finanssikriisin ajalta punaisin pystyviivoin ne hetket, jolloin kokonais- ja finanssiriski-indikaattori palasivat opportunistisesta ”Suosi osakkeita”-tilasta palauttaen riskimallin takaisin ”Vältä osakkeita”-tilaan – vastaavasti kuin nyt.

Sijoittaja.fi:n riskimalli finanssikriisissä.
Finanssikriisin aikana opportunistista ”Suosi osakkeita”-ympäristöä seurasi useita laskujaksoja ennen kestävän nousukauden alkua.

”Vältä osakkeita” -signaali kertoo heikosta tuotto-odotuksesta suhteessa riskiin

Kuten todettua, Sijoittaja.fi:n käyttämä riskimalli ei pyri suoraan ajoittamaan markkinoita. Sen sijaan malli kehottaa sijoittajaa kiinnittämään riskeihin tavanomaista suurempaa huomiota riskien pysytellessä kohonneella tasolla. Tällöin osakemarkkinoiden tuotto-riski -suhde on tavanomaista heikompi ja muut omaisuusluokat tarjoavat usein parempaa tuottoa – ainakin suhteessa riskiin.

Sijoittaja.fi:n riskimalli: Historiallinen tuotto "Vältä osakkeita"- ja "Suosi osakkeita"-ympäristöissä (-6,5 % p.a. ja +10,7 % p.a).
Kun riskimalli antaa ”Vältä osakkeita” -signaalin, osakkeiden tuotto-odotus on heikko – etenkin suhteessa riskiin.
Sinua voisi kiinnostaa
Miksi suomalaisia osakkeita ei kannata ostaa eTorosta?
Terveystalon osake
Terveystalon pääomamarkkinapäivä – Tavoitteissa vahvaa tuloskasvua ja reipasta osinkoa
Nordean tulos laskee vuonna 2025
Sijoittajan valinnat