Fed alkaa ostaa korko-ETF:iä. Pitäisikö sinunkin?

Fedin osto-ohjelmat vain paisuvat. Niillä on palautettu luottamus korkomarkkinoille ja kurssit nousevat. Osakesijoittajan kannattaa nyt tähytä myös korko-ETF:iä, joista löytyy houkuttelevaa tuottopotentiaalia.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Fedin osto-ohjelmat vain paisuvat. Niillä on palautettu luottamus korkomarkkinoille ja kurssit nousevat. Osakesijoittajan kannattaa nyt tähytä myös korko-ETF:iä, joista löytyy houkuttelevaa tuottopotentiaalia.

Fed ampuu kaikkien aikojen kanuunalla

Kirjoitimme jo 15.3. Fedin ampuvan kanuunalla ja että Wall Streetillä on vanha viisaus, jonka mukaan Fedin elvyttäessä voimakkaasti sijoittajan kannattaa ostaa osakkeita.

Maaliskuun kanuunat näyttävät nyt huhtikuussa pieniltä tussareilta. Torstaina 9.4.2020 Fed ilmoitti jälleen uudesta elvytyksestä. Sen suuruus on 2,3 biljoonaa ja ilmoitus tuli heti karmeiden työttömyyslukujen jälkeen.

Fed alkaa ostaa high yield -lainoja ja ETF:iä

Sijoittajan kannalta ohjelmassa oli mielenkiintoista se, että ensi kertaa historiassa Fed ostaa riskilainoja eli high yield -lainoja. Ostoja tehdään suoriin lainoihin, mutta myös ETF:iin.

Aiemmin Fed on ostanut hyvän luottoluokituksen yrityslainoja eli niin sanottuja investment grade -lainoja. Fed toimi pakon edessä, sillä koronakriisistä johtuen iso osa yrityksistä valahtaa riskilaina-luottoluokkaan.

Ilmoituksessa kerrottiin, että Fed voi ostaa BB- luokituksen yrityslainoja ja paremman luottoluokan high yield -lainoja, jos luottoluokka on ollut aiemmin investment grade (ennen 22.3.2020). Näistä käytetään nimitystä fallen angels -lainat. ETF:issä ostot kohdistuvat investment grade ETF:iin, mutta myös heikomman luottoluokan ETF:iin.

Ilmoituksen jälkeen monet suurimmista high yield -laina ETF:istä nousivat voimakkaasti. ETF-työkalullamme sijoittaja voi helposti lajitella ETF:t koon mukaan ”ETP:n tehokkuus” -välilehdellä. Alla esimerkki, jossa hakusanana on käytetty ”high yield” ja omaisuusluokaksi on valittu ”korot/luottoriski”. Näistä suurimmista high yield ETF:istä JNK nousi päivässä 6,7 % ja HYG 6,6 %.

Mitä kannattaa ostaa?

Tässä check list sijoittajalle, joka ei ole aiemmin ostanut korko-ETF:ää. Useat tiedot löytyvät näppärästi ETF-työkalumme avulla. Sijoittajan kannattaa silti varmistaa tiedot ETF:n kotisivuilta ennen ostoa.

  • Onhan ETF listattu Eurooppaan? Suomalainen yksityissijoittaja ei voi ostaa USA-ETF:iä.
  • Jos ETF sijoittaa high yield -lainoihin, nimessä yleensä lukee high yield.
  • Mille maantieteelliselle alueelle ETF sijoittaa? Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi USA, globaali, Eurooppa, euroalue jne.. Fed ostaa yhdysvaltalaisia high yield -lainoja, ei eurooppalaisia.
  • Tarkista, että ETF sijoittaa yrityslainoihin
    • Tarkista yritysten sektorijakauma. Riskisimmät sektorit ovat energia ja harkinnanvarainen kulutus.
  • Tarkista tuotto maturiteettiin ja duraatio -tunnusluvut. Yksinkertaistaen: Tuotto maturiteettiin kertoo ETF:n sisältämien velkakirjojen efektiivisen korkotuoton. Duraatio vastaavasti lainojen painotetun juoksuajan.
  • Tsekkaa vielä 12 kk arvonkehitys. Katso, mikä ETF:n hinta oli vuoden alussa. Vertaa nykyistä hintaa siihen ja saat yhdenlaisen arvion nousupotentiaalista.

Suomalainen yksityissijoittaja ei voi ostaa USA-listattuja JNK tai HYG -ETF:iä. Kohteita on siten etsittävä muualta. Yksi hyvä vaihtoehto on toimitusjohtaja Hannu Huuskosen nostama Falling Angels ETF.

Jäsenille suunnatussa osiossa olemme valinneet ETF-työkalullamme kahdeksan houkuttelevaa korko-ETF:ää. Näistä löytyy Saksa-listatut ETF:t, joten ne ovat suomalaisen yksityissijoittajan ostettavissa. Mukana on USA:han, globaaleihin ja eurooppalaisiin yrityslainoihin sijoittavia ETF:iä.

[

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: UPM-Kymmenen lähitulevaisuuden näkymät vaikuttavat lupaavilta
Analyysi: Huhtamäen osake laskussa, vaikka liiketulos ylitti ennusteen
Analyysi: Nesteen osake rajussa laskussa tulosalituksen myötä
Rahastotyökalu
Sijoittajan valinnat