Olemme avanneet artikkelisarjan kaikille luettavaksi. Ei vain jäsenille ja auttaa näin suomalaisia osakesäästäjiä tässä haastavassa markkinassa sijoittamaan.

Seuraa Hannun esimerkkiä, miten selvitä markkinasta tuottoisasti hyödyntäen Sijoittajan työkaluja

Ensimmäinen osa luettavissa täältä.

Viime viikko oli melko vauhdikas. Amerikkalaiset osakkeet kirjasivat mm. suurimman päivänousun sitten 1930-luvun. Millaisia ajatuksia tämä herätti?

Kysymys kuuluu, olemmeko edelleen laskumarkkinoilla vai onko joku muuttunut? Kirjoitimme hiljattain, että teknisesti ja määritelmällisesti tarkasteltuna olemmekin jo nousumarkkinassa markkinoiden noustua yli 20 % pohjistaan. Valitettavasti tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ongelmat olisivat ohi ja edessä taas pelkkää nousujuhlaa, vaan ennemminkin markkinoiden poikkeuksellisesta heilunnasta.

Täytyy muistaa, että nähty lasku oli historiallisen nopea ja voimakas: matematiikka toimii valitettavasti siten, että jos ensin on laskettu 100:sta pisteestä 65:een pisteeseen (-35 %), niin 20 % nousu tarkoittaa vasta paluuta 78 pisteeseen (+13 pistettä), eli edelleen ollaan lasketeltu 22 %:ia lähtötilanteesta. Laskumarkkinoillekin on tyypillistä voimakkaat nousut laskutrendin sisällä.

Viime viikon nousu johtui pitkälti erittäin massiivisesta Yhdysvaltain elvytyspaketista, mikä sinänsä oli jälleen rohkaiseva osoitus siitä, että kriisi otetaan tosissaan ja siitä johtuvia ongelmia halutaan laimentaa voimakkaalla elvytyksellä. Positiivista ylipäätäänkin kriisin hoidossa on ollut melko nopeiden ja kokoluokaltaan mittavien elvytystoimien käyttö niin valtioiden kuin keskuspankkien toimesta. Varsinkin Yhdysvalloille Koronan hallitsematon leviäminen voisi olla kohtalokasta maan terveydenhoitojärjestelmän pohjatessa pitkälti yksityiseen sektoriin, mikä voi aiheutta isoa inhimillistä tuskaa vähäosaisemmalle väestön osalle ja pahimmillaan jopa häiritä normaalia yhteiskuntarauhaa. Yhdysvalloissa tartuntojen määrä onkin jo ohittanut Italian ja kuolleiden määrä tullee nousemaan nopeasti perässä.

Kuvassa näkyy, kuinka massiivisia ja nopeita valtioiden elvytystoimet ovat nyt olleet verrattuna globaaliin finanssikriisiin 2008-2010

Arvioitu elvytyksen koko suhteessa BKT:n (%)

Olennaista on nyt siis keskittyä siihen, mistä voisi päätellä laskumarkkinoiden jäävän taakse.

Mitä indikaattoreita itse seuraat?

1) Korona-viruksen taltuttaminen. Keskimäärin laskumarkkinat tosiaan kestävät noin 1,5 vuotta. Täytyy muistaa, että nyt nähty romahduksen nopeus johtui ulkoisesta shokista, eli koronaviruksesta. Näin ollen on selvää, että myös sen helpottaminen voisi olla asia, joka laukaisisi nopean palautumisen. Siksi kaikki sijoittajat seuraavat koronan etenemistä silmä tarkkana.

Tässä vaiheessa kukaan ei kuitenkaan osaa ennustaa, kuinka nopeasti koronasta päästään eroon. Ongelma voi kestää pahimmillaan vuosia tai parhaimmillaan se voi olla ohi Kiinan esimerkin mukaisesti parissa kuukaudessa. Jälkimmäisessä skenaariossa nopeasti romahtanut talouskin ja sitä kautta pörssikurssit voisivat palautua nopeasti.

Koska koronatartuntojen määrän tilastointi on jo erittäin epäluotettavaa ja maakohtaiset käytännöt tartuntojen seurannasta vaihtelevat suuresti, kannattaa mielestäni nyt seurata kuolintilastoja. Itse seuraan asiaa lähinnä Worldometersin kautta siten, että tarkastelen sekä päivittäisten kuolintapausten kasvua, että niiden kehitystä logaritmisella asteikolla.

Logaritmisesta asteikosta on helppo havaita taittuminen siinä vaiheessa, kun käyrän nousu alkaa taittua alas verrattuna kaamealta näyttävään lineaarisen asteikon kasvuun. Tämä info on kuitenkin markkinoilla hyvin saatavilla ja siten markkinat hinnoittelevat tilanteen mahdollisen kohenemisen nopeasti.

Kuvassa näkyy koronasta johtuvien kuolemien päivittäinen kehitys (ylhäällä) sekä yhteenlaskettu kuolintapausten määrä, josta näkee kasvun kulmakertoimen muutoksen: sijoittajat odottavat kulmakertoimen (punainen viiva) käännettä alas.

2) Luottoriskien hinnoittelu. Yleisistä markkinaindikaattoreista mielestäni kannattaa seurata erityisesti luottoriskien kehitystä, kun myös keskuspankit ovat ilmoittaneet todella järeistä tukitoimista markkinoille. Luottoriskit kehittyvät yleensä selvissä trendeissä ja niitä on helppo seurata Markkinaympäristömme lisäksi esimerkiksi FEDin St. Louisin aluepankin sivuilta. Hig Yield-lainojen tuottovaateet ovat nyt laskeneet noin 11 %:n tasoilta noin 9 %:iin rohkaisevana signaalina elvytystoimien purevuudesta.

Lisäksi Markkinaympäristöstä löytyvä euroalueen ongelmavaltioiden tuottovaateita kuvaava käyrä on rohkaiseva - Italian ja Kreikan pitkien valtionlainojen tuottovaateet ovat nekin kääntyneet selvään laskuun viimeisen parin viikon aikana:

3) Sijoittaja.fi:n riski-indikaattorit. Kuten aiemminkin todettua, markkinoiden riskinottohalukkuuden seurantaan kehitetyt riski-indikaattorimme ovat oiva työkalu sijoittajien riskinottohalukkuuden seurantaan kriisin luonteesta riippumatta. Nyt Finanssiriski-indikaattorissa (kuva alla) on nähty ensimmäistä kertaa käänne alaspäin nopean nousun jälkeen, mikä tukee yllä esitettyjä havaintoja riskinottohalukkuuden mahdollisesta palautumisesta. Mikäli riski-indikaattoreissa on havaittavissa edelleen selvää rauhoittumista, tulee tämä toimimaan lähiviikkoina seuraavana triggerinä riskien ja sijoitusasteen nousuun salkussa. Kirjoitamme luonnollisesti säännöllisesti havainnoistamme markkinaympäristössä.

Sijoittaja.fi:n Finanssiriski-indikaattori kääntyi ensimmäistä kertaa alaspäin 0,99 pisteeseen noustuaan selvästi ennen voimakkaimpia elvytystoimia. Tämä on vielä erittäin varhainen indikaatio riskien helpottamisesta ja voi osoittautua vääräksi.

Yhteenvetona edellisistä, mitä aiot tehdä salkussasi - joko on aika aloittaa ostot?

Markkinoiden lasku on ollut sen verran voimakasta, että tietyt (jo ennestäänkin halvat) markkinat alkavat näyttää houkuttelevilta ja kun tähän yhdistetään yllä esitettyjen signaalin ensimmäiset merkit pahimman paniikin helpottamisesta, on syytä allokoida ensimmäiset sijoitukset markkinoille.

Ehkä hieman yllättäen aloitan ostot korkeariskisiksi muuttuneista aiemmin hyvän luottoluokituksen yrityslainoista, eli ns. Fallen Angels -lainoista (lue lisää ideastamme). Uskon, että keskuspankkien massiiviset elvytystoimet antavat tukea niiden hinnoille osakkeita paremmin myös skenaariossa, jossa Korona-kriisi vielä kiihtyy. Ne ovat myös historiallisesti toimineet hyvin "ensimmäisinä" ostoksina laskumarkkinoilla, jonka pohjia kukaan ei osaa ennustaa. Instrumenttivalintanani on iSharesin Fallen Angels High Yield Corporate Bond ETF. Allokoin niihin nyt alkuvaiheessa 15 %.

Toisena valintana palaan Vietnam-sijoituksiin Sijoittaja.fi -lukijoille jo vanhastaan tutun PYN Elite-rahaston kautta, jonne allokoin peräti 20 %:ia 10 000 tuhannen sijoituspotista. Näin myös siksi, että rahaston minimi lisämerkintäsumma on 2 000 euroa, mutta myös erinomaisen houkuttelevan pitkän aikavälin tuottopotentiaalin takia. Vietnamissa Korona on saatu toistaiseksi eristettyä tehokkaasti ja maa on 2010-luvulla jo käynyt oman finanssikriisinsä, jossa osakekurssit ottivat jo pahasti siipeensä. Tästä johtuen näen nykyisen arvostustason erittäin houkuttelevana pitkän jänteen sijoittajalle ja Elite-rahaston järkeväksi aktiivirahastoksi sijoituksen toteuttamiseen. Myös salkunhoitaja Deryng on merkkaamassa rahastoa tämän päivän merkinnässä lisää rahastoaan.

Kolmanneksi allokoin 20 % käteisestä kultaan hajautusmielessä, koska elvytystoimet viedään nyt äärimmilleen ja valtioiden velkaantuneisuudet jatkavat kasvuaan nyt nopeasti, mikä voi nostaa inflaatiota tai heikentää valuuttaa (tässä tapauksessa euroa). Aiemminkin kulta on kehittynyt myyntiaaltojen alussa heikosti aivan kuten nyt (kuva alla), mutta myöhemmin kriisien edetessä noussut turvasatamakysynnän saattelemana. Instrumenttina käytän mallisalkuissammekin käyttämää Xetra Goldia.

Alla olevassa kuvassa näkyy, kuinka kulta on aiempienkin kriisien alkutaipaleilla käynyt hakemassa vauhtia alempaa palautuen. Kuvaajassa maksimilasku kullan hinnalle (oranssi) ja amerikkalaisille osakkeille (sininen) per 11.3.2020.

Tietonurkka riski-indikaattoreistaistamme löytyy täältä. Lisäksi jäsenemme voivat perehtyä niihin tarkemmin Markkinaympäristö-osiossa.

Seuraa miten Hannu onnistuu allokoimaan 10 000 euroa

Seuraa miten Sijoittaja-ryhmän perustajaosakas Hannu Huuskonen onnistuu allokoimaan 10 000 euroa koronan kurittamille markkinoille. Voit myös arvata Hannun salkun arvon vuoden lopussa. Viimeinen osallistumispäivä 10.4.2020. Lähimmäksi arvannut voittaa vuodeksi Platinum-jäsenyyden, johon sisältyy tunnin konsultointitunti Hannun kanssa. Saat sähköpostiisi uusimman artikkelin heti sen ilmestyttyä.

Artikkelisarja jatkuu jälleen lähiviiikkoina. Jos haluat kantaa kortesi kekoon koronakriisin keskellä, voit liittyä myös Corporate Finance-sijoittajalistallemme. Sieltä saat tietoa elinkelpoisiin suomalaisiin yrityksiin liittyvistä yksityisistä sijoitusmahdollisuuksista. Olemme sijoittajaverkostomme kautta rahoittaneet suomalaisia yrityksiä noin 50 miljoonalla eurolla viimeisen kolmen vuoden aikana.

Liity postituslistalle

Hannu on perheenisä, innokas kalamies ja metsästäjä, sijoittaja, ETF-pioneeri ja varainhoitoalan ammattilainen. Kahden ammattimaisille sijoittajille suunnatun AIFM-rahaston salkunhoitaja/neuvonantaja sekä riippumattoman varainhoitoyhtiön sijoitustoimikunnan neuvonantaja. Lisäksi hän hoitaa kahta sijoitusyhtiötä. Aiemmin Taaleritehtaan omaisuudenhoidon yksi perustajista ja salkunhoitaja. Hän on toiminut myös analyytikkona Mandatumissa.

Osa 2: Miten allokoida 10 000 € koronan kurittamille markkinoille?

Artikkelisarjassa kerromme, miten hyödynnät riski-indikaattoreita ja allokoit varasi järkevästi osakemarkkinoille. Joko Hannu tekee ensimmäiset ostot?

Julkaistu: 31.03.2020 Kirjoittaja:

Hannun salkku koronavirus osakkeet sijoitusideat

Olemme avanneet artikkelisarjan kaikille luettavaksi. Ei vain jäsenille ja auttaa näin suomalaisia osakesäästäjiä tässä haastavassa markkinassa sijoittamaan.

Seuraa Hannun esimerkkiä, miten selvitä markkinasta tuottoisasti hyödyntäen Sijoittajan työkaluja

Ensimmäinen osa luettavissa täältä.

Viime viikko oli melko vauhdikas. Amerikkalaiset osakkeet kirjasivat mm. suurimman päivänousun sitten 1930-luvun. Millaisia ajatuksia tämä herätti?

Kysymys kuuluu, olemmeko edelleen laskumarkkinoilla vai onko joku muuttunut? Kirjoitimme hiljattain, että teknisesti ja määritelmällisesti tarkasteltuna olemmekin jo nousumarkkinassa markkinoiden noustua yli 20 % pohjistaan. Valitettavasti tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ongelmat olisivat ohi ja edessä taas pelkkää nousujuhlaa, vaan ennemminkin markkinoiden poikkeuksellisesta heilunnasta.

Täytyy muistaa, että nähty lasku oli historiallisen nopea ja voimakas: matematiikka toimii valitettavasti siten, että jos ensin on laskettu 100:sta pisteestä 65:een pisteeseen (-35 %), niin 20 % nousu tarkoittaa vasta paluuta 78 pisteeseen (+13 pistettä), eli edelleen ollaan lasketeltu 22 %:ia lähtötilanteesta. Laskumarkkinoillekin on tyypillistä voimakkaat nousut laskutrendin sisällä.

Viime viikon nousu johtui pitkälti erittäin massiivisesta Yhdysvaltain elvytyspaketista, mikä sinänsä oli jälleen rohkaiseva osoitus siitä, että kriisi otetaan tosissaan ja siitä johtuvia ongelmia halutaan laimentaa voimakkaalla elvytyksellä. Positiivista ylipäätäänkin kriisin hoidossa on ollut melko nopeiden ja kokoluokaltaan mittavien elvytystoimien käyttö niin valtioiden kuin keskuspankkien toimesta. Varsinkin Yhdysvalloille Koronan hallitsematon leviäminen voisi olla kohtalokasta maan terveydenhoitojärjestelmän pohjatessa pitkälti yksityiseen sektoriin, mikä voi aiheutta isoa inhimillistä tuskaa vähäosaisemmalle väestön osalle ja pahimmillaan jopa häiritä normaalia yhteiskuntarauhaa. Yhdysvalloissa tartuntojen määrä onkin jo ohittanut Italian ja kuolleiden määrä tullee nousemaan nopeasti perässä.

Kuvassa näkyy, kuinka massiivisia ja nopeita valtioiden elvytystoimet ovat nyt olleet verrattuna globaaliin finanssikriisiin 2008-2010

Arvioitu elvytyksen koko suhteessa BKT:n (%)

Olennaista on nyt siis keskittyä siihen, mistä voisi päätellä laskumarkkinoiden jäävän taakse.

Mitä indikaattoreita itse seuraat?

1) Korona-viruksen taltuttaminen. Keskimäärin laskumarkkinat tosiaan kestävät noin 1,5 vuotta. Täytyy muistaa, että nyt nähty romahduksen nopeus johtui ulkoisesta shokista, eli koronaviruksesta. Näin ollen on selvää, että myös sen helpottaminen voisi olla asia, joka laukaisisi nopean palautumisen. Siksi kaikki sijoittajat seuraavat koronan etenemistä silmä tarkkana.

Tässä vaiheessa kukaan ei kuitenkaan osaa ennustaa, kuinka nopeasti koronasta päästään eroon. Ongelma voi kestää pahimmillaan vuosia tai parhaimmillaan se voi olla ohi Kiinan esimerkin mukaisesti parissa kuukaudessa. Jälkimmäisessä skenaariossa nopeasti romahtanut talouskin ja sitä kautta pörssikurssit voisivat palautua nopeasti.

Koska koronatartuntojen määrän tilastointi on jo erittäin epäluotettavaa ja maakohtaiset käytännöt tartuntojen seurannasta vaihtelevat suuresti, kannattaa mielestäni nyt seurata kuolintilastoja. Itse seuraan asiaa lähinnä Worldometersin kautta siten, että tarkastelen sekä päivittäisten kuolintapausten kasvua, että niiden kehitystä logaritmisella asteikolla.

Logaritmisesta asteikosta on helppo havaita taittuminen siinä vaiheessa, kun käyrän nousu alkaa taittua alas verrattuna kaamealta näyttävään lineaarisen asteikon kasvuun. Tämä info on kuitenkin markkinoilla hyvin saatavilla ja siten markkinat hinnoittelevat tilanteen mahdollisen kohenemisen nopeasti.

Kuvassa näkyy koronasta johtuvien kuolemien päivittäinen kehitys (ylhäällä) sekä yhteenlaskettu kuolintapausten määrä, josta näkee kasvun kulmakertoimen muutoksen: sijoittajat odottavat kulmakertoimen (punainen viiva) käännettä alas.

2) Luottoriskien hinnoittelu. Yleisistä markkinaindikaattoreista mielestäni kannattaa seurata erityisesti luottoriskien kehitystä, kun myös keskuspankit ovat ilmoittaneet todella järeistä tukitoimista markkinoille. Luottoriskit kehittyvät yleensä selvissä trendeissä ja niitä on helppo seurata Markkinaympäristömme lisäksi esimerkiksi FEDin St. Louisin aluepankin sivuilta. Hig Yield-lainojen tuottovaateet ovat nyt laskeneet noin 11 %:n tasoilta noin 9 %:iin rohkaisevana signaalina elvytystoimien purevuudesta.

Lisäksi Markkinaympäristöstä löytyvä euroalueen ongelmavaltioiden tuottovaateita kuvaava käyrä on rohkaiseva – Italian ja Kreikan pitkien valtionlainojen tuottovaateet ovat nekin kääntyneet selvään laskuun viimeisen parin viikon aikana:

3) Sijoittaja.fi:n riski-indikaattorit. Kuten aiemminkin todettua, markkinoiden riskinottohalukkuuden seurantaan kehitetyt riski-indikaattorimme ovat oiva työkalu sijoittajien riskinottohalukkuuden seurantaan kriisin luonteesta riippumatta. Nyt Finanssiriski-indikaattorissa (kuva alla) on nähty ensimmäistä kertaa käänne alaspäin nopean nousun jälkeen, mikä tukee yllä esitettyjä havaintoja riskinottohalukkuuden mahdollisesta palautumisesta. Mikäli riski-indikaattoreissa on havaittavissa edelleen selvää rauhoittumista, tulee tämä toimimaan lähiviikkoina seuraavana triggerinä riskien ja sijoitusasteen nousuun salkussa. Kirjoitamme luonnollisesti säännöllisesti havainnoistamme markkinaympäristössä.

Sijoittaja.fi:n Finanssiriski-indikaattori kääntyi ensimmäistä kertaa alaspäin 0,99 pisteeseen noustuaan selvästi ennen voimakkaimpia elvytystoimia. Tämä on vielä erittäin varhainen indikaatio riskien helpottamisesta ja voi osoittautua vääräksi.

Yhteenvetona edellisistä, mitä aiot tehdä salkussasi – joko on aika aloittaa ostot?

Markkinoiden lasku on ollut sen verran voimakasta, että tietyt (jo ennestäänkin halvat) markkinat alkavat näyttää houkuttelevilta ja kun tähän yhdistetään yllä esitettyjen signaalin ensimmäiset merkit pahimman paniikin helpottamisesta, on syytä allokoida ensimmäiset sijoitukset markkinoille.

Ehkä hieman yllättäen aloitan ostot korkeariskisiksi muuttuneista aiemmin hyvän luottoluokituksen yrityslainoista, eli ns. Fallen Angels -lainoista (lue lisää ideastamme). Uskon, että keskuspankkien massiiviset elvytystoimet antavat tukea niiden hinnoille osakkeita paremmin myös skenaariossa, jossa Korona-kriisi vielä kiihtyy. Ne ovat myös historiallisesti toimineet hyvin ”ensimmäisinä” ostoksina laskumarkkinoilla, jonka pohjia kukaan ei osaa ennustaa. Instrumenttivalintanani on iSharesin Fallen Angels High Yield Corporate Bond ETF. Allokoin niihin nyt alkuvaiheessa 15 %.

Toisena valintana palaan Vietnam-sijoituksiin Sijoittaja.fi -lukijoille jo vanhastaan tutun PYN Elite-rahaston kautta, jonne allokoin peräti 20 %:ia 10 000 tuhannen sijoituspotista. Näin myös siksi, että rahaston minimi lisämerkintäsumma on 2 000 euroa, mutta myös erinomaisen houkuttelevan pitkän aikavälin tuottopotentiaalin takia. Vietnamissa Korona on saatu toistaiseksi eristettyä tehokkaasti ja maa on 2010-luvulla jo käynyt oman finanssikriisinsä, jossa osakekurssit ottivat jo pahasti siipeensä. Tästä johtuen näen nykyisen arvostustason erittäin houkuttelevana pitkän jänteen sijoittajalle ja Elite-rahaston järkeväksi aktiivirahastoksi sijoituksen toteuttamiseen. Myös salkunhoitaja Deryng on merkkaamassa rahastoa tämän päivän merkinnässä lisää rahastoaan.

Kolmanneksi allokoin 20 % käteisestä kultaan hajautusmielessä, koska elvytystoimet viedään nyt äärimmilleen ja valtioiden velkaantuneisuudet jatkavat kasvuaan nyt nopeasti, mikä voi nostaa inflaatiota tai heikentää valuuttaa (tässä tapauksessa euroa). Aiemminkin kulta on kehittynyt myyntiaaltojen alussa heikosti aivan kuten nyt (kuva alla), mutta myöhemmin kriisien edetessä noussut turvasatamakysynnän saattelemana. Instrumenttina käytän mallisalkuissammekin käyttämää Xetra Goldia.

Alla olevassa kuvassa näkyy, kuinka kulta on aiempienkin kriisien alkutaipaleilla käynyt hakemassa vauhtia alempaa palautuen. Kuvaajassa maksimilasku kullan hinnalle (oranssi) ja amerikkalaisille osakkeille (sininen) per 11.3.2020.

Tietonurkka riski-indikaattoreistaistamme löytyy täältä. Lisäksi jäsenemme voivat perehtyä niihin tarkemmin Markkinaympäristö-osiossa.

Seuraa miten Hannu onnistuu allokoimaan 10 000 euroa

Seuraa miten Sijoittaja-ryhmän perustajaosakas Hannu Huuskonen onnistuu allokoimaan 10 000 euroa koronan kurittamille markkinoille. Voit myös arvata Hannun salkun arvon vuoden lopussa. Viimeinen osallistumispäivä 10.4.2020. Lähimmäksi arvannut voittaa vuodeksi Platinum-jäsenyyden, johon sisältyy tunnin konsultointitunti Hannun kanssa. Saat sähköpostiisi uusimman artikkelin heti sen ilmestyttyä.

Artikkelisarja jatkuu jälleen lähiviiikkoina. Jos haluat kantaa kortesi kekoon koronakriisin keskellä, voit liittyä myös Corporate Finance-sijoittajalistallemme. Sieltä saat tietoa elinkelpoisiin suomalaisiin yrityksiin liittyvistä yksityisistä sijoitusmahdollisuuksista. Olemme sijoittajaverkostomme kautta rahoittaneet suomalaisia yrityksiä noin 50 miljoonalla eurolla viimeisen kolmen vuoden aikana.

Liity postituslistalle

Hannu on perheenisä, innokas kalamies ja metsästäjä, sijoittaja, ETF-pioneeri ja varainhoitoalan ammattilainen. Kahden ammattimaisille sijoittajille suunnatun AIFM-rahaston salkunhoitaja/neuvonantaja sekä riippumattoman varainhoitoyhtiön sijoitustoimikunnan neuvonantaja. Lisäksi hän hoitaa kahta sijoitusyhtiötä. Aiemmin Taaleritehtaan omaisuudenhoidon yksi perustajista ja salkunhoitaja. Hän on toiminut myös analyytikkona Mandatumissa.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImageSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy