New call-to-action

Koronavirus iski jo Applen ja Wal Martin tuloksiin – varoituksia seuraa perässä

Kansainväliset jätit antavat koronavaroituksia. Vaikutukset ovat laajamittaisia, mutta toivottavasti lyhytaikaisia. Osakemarkkinat ovat ottaneet varoitukset kevyesti – vielä.

Julkaistu: 19.02.2020 Kirjoittaja:

Apple koronavirus osakkeet tulokset Wal Mart

Kuinka lyhyeksi koronavaikutus jää?

Koronaviruksen vaikutukset ovat osoittautuneet ennakkoarvioitamme vakavimmiksi. Kiina on maailmantehdas ja kiinalaisten kulutus tärkeä osa globaalia taloukasvua. Tällä hetkellä tehtaita on suljettu ja ihmiset pysyttelevät sisätiloissa. Koronaviruksen vaikutukset eivät pelkästään rajoitu kiinalaisten kulutukseen, vaan koko maailman tuotantoon. Näistä syistä myös globaalin talouden ennakoidaan taantuvan Q1:llä.

Osakemarkkinoiden reaktiot ovat kuitenkin etenkin yhdysvaltalaisen S&P 500 -indeksin osalta jääneet laimeiksi. Olennaista on, kuinka lyhyeksi koronavaikutus jää. Jos tilanne ratkeaa nopeasti niin, että vaikutukset jäävät Q1:n mittaiseksi ja Q2 patoutunut kysyntä purkautuu, sijoittajille ei ole mitään huolta. Jos epidemia leviää, eikä tilanne korjaannu, myös markkinat alkavat reagoida.

Apple ja Wal Mart antoivat esimakua

Apple joutui muuttamaan muutama viikko sitten antamaa ohjaustaan. Yhtiön mukaan paluu normaaliin on ollut aiemmin ennakoitua hitaampaa, eikä yhtiö pääse ohjaukseen liikevaihdon osalta. Tähän on kaksi syytä:

  1. iPhone-tuotannossa on hetkellisiä tuotantorajoituksia johtuen Kiinassa sijaitsevien tehtaiden hitaammasta ylösajosta
  2. iPhone-kysyntä Kiinassa on heikentynyt, koska Applen liikkeet ovat olleet suljettuna.

Applen mukaan Kiinan ulkopuolella tuotteiden ja palveluiden kysyntä on ollut odotusten mukaista. Apple myös kertoi, että häiriö on väliaikaista ja yhtiö uskoo tilanteen normalisoituvan nopeasti.

Applen tulosvaroitus kertoo laajemmin teknologialaitteita valmistavien yhtiöiden ja niiden toimittajien koronahaasteista. Iso osa globaalista tuotannosta on Kiinassa ja tuotantojen hitaampi ylösajo ja rajoittunut kysyntä vaikuttavat useisiin yhtiöihin. Viime viikolla raportoinut NVidia arvioi Q1:n koronavaikutuksesi 100 miljoonaa dollaria liikevaihtoon.

Tulosvaroituksia ja odotuksia heikompia Q1-tuloksia tullaan näkemään todennäköisesti lisää muiltakin puolijohdeyhtiöiltä, Foxconnilta, Samsungilta, Broadcomilta, Teslalta, Skyworksilta sekä muilta kulutussektorin ei-teknologiayhtiöiltä. Käytännössä on vaikeampi keksiä yhtiöitä, joihin korona ei vaikuttaisi. Näitä voivat olla Netflix ja Facebook.

Wal Martin koronavaikutus muutaman sentin

Wal Mart kertoi 31.1.2020 päättyneestä Q4-kaudesta 18.2.2020. Yhtiön liikevaihto oli huikeat 141,7 miljardia dollaria ja nettotulos 4,14 miljardia dollaria eli $1,45 per osake. Kuluvalle tilikaudelle Wal Mart ennustaa 3 %:n myynnin kasvua, $5 – 5,15 osakekohtaista tulosta ja 30 %:n verkkokaupan kasvua. Koronaviruksen ennakoidaan vaikuttavan osakekohtaiseen tulokseen muutaman sentin Q1:n aikana.

Vastaavanlaisia koronavaroituksia voidaan nähdä muilta kulutussektorin osakkeilta, kuten McDonald’silta, Starbucksilta, Nikeltä jne..

Osaketyökalu apuun

Tiesitkö, että voit Osaketyökalulla lajitella helposti osakkeita sektoreiden mukaan. Voit esimerkiksi etsiä harkinnanvaraisen kulutuksen yhtiöitä, jotka voivat olla alttiita koronavirukselle tai yhdyskuntapalvelut ja viestintäpalvelutsektoreiden yhtiöitä, jotka todennäköisemmin ovat immuuneja koronalle.

Osaketyökalu

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


Singa - Kierros auki Investodorissa


New call-to-action
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy