Tulospoimintoja kv-tuloskaudelta: Facebook, Microsoft ja Tesla

Microsoft julkisti jälleen kivikovan tuloksen. Tesla kuitenkin nappasi kärkisijan kurssinousussa, kun taas Facebook oli pettymys.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Microsoft julkisti jälleen kivikovan tuloksen. Tesla kuitenkin nappasi kärkisijan kurssinousussa, kun taas Facebook oli pettymys.

Facebookin liikevaihdon kasvu pettymys

Facebookin raportti oli pettymys markkinoille ja osake kääntyi laskuun jälkipörssissä. EPS oli $2,56, joka oli vain hieman korkeampi kuin analyytikkojen ennusteet.

Raportissa sijoittajat pettyivät yhtiön alati hidastuvaan liikevaihdon kasvuun. Q4:lla Facebookin liikevaihto kasvoi 24,6 % operatiivisen käyttökatteen ollessa 42 %. Kasvu ja kannattavuus ovat suomalaisen sijoittajan näkökulmasta häikäiseviä, mutta luvut eivät riittääneet Wall Streetille, joka ei pidä hidastuvasta kasvusta, eikä varsinkaan Facebookin yllä lisääntyvästä regulaatiosta.

Facebookin liikevaihto Q4:lla oli 21,08 miljardia dollaria ja aktiivisten kuukausikäyttäjien määrä 2,5 miljardia. Osakekohtainen tulos kasvoi vertailukaudesta vain 7,6 % kasvaneiden operatiivisten kulujen ansiosta. Myös tämä oli markkinoille pettymys ja osake kääntyi laskuun.

Microsoft

Microsoft ylitti jälleen ennusteet. Microsoftin tulos oli 11,65 miljardia dollaria ($1,51 EPS). Analyytikot odottivat $1,32 osakekohtaista tulosta. Yhtiön liikevaihto kasvoi 13,6 % vertailukaudesta ja EPS peräti 39,8 %. Hämmentävän kova suoritus maailman toiseksi suurimmalta yhtiöltä.

Microsoftin kasvun taustalla olivat useat liiketoiminnot. Yhtiön kruununjalokivi on pilvipalveluliiketoiminta Azure, jonka liikevaihto oli 11,9 miljardia dollaria, kasvua huikeat 62 %.

Microsoft ohjasi 34,1 – 34,9 miljardin dollarin liikevaihtoa seuraavalle kvartaalille, joka oli analyytikkojen ennusteita korkeampi. Microsoftin osake on kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla ja yhtiön markkina-arvo hätyyttelee 1,3 biljoonaa dollaria.

Teslan käänne on ollut hämmentävä

Teslan osakekurssi on yli kolminkertaistunut kesäkuun alusta. Q4 tuloksen jälkeen jälkipörssissä osakkeen hinta nousi jo lähes 650 dollariin. Kesällä osake maksoi vain 180 dollaria.

Yhtiö on onnistunut käänteessä nopeasti. Rahoitus- ja kannattavuushuolet sekä toimitusongelmat ovat kaikki poistuneet. Teslan osaketta shortanneet ovat kärsineet mittavat tappiot ja yhtiöön uskoneet ovat päässeet nauttimaan Elon Muskin kultaisesta kosketuksesta.

Q4:lla Teslan liikevaihto oli 7,4 miljardia dollaria, jossa kasvua 2 % ja oikaistu EPS $2,14, jossa kasvua 7 %. Sekä liikevaihto että tulos ylittivät analyytikkojen ennusteet. Tulos ylitti ennusteet jopa 24 %:lla.

Tesla mainitsi koronaviruksen, joka aiheuttaa Shanghain tehtaalla reilun viikon seisokin tuotannossa. Vuonna 2020 Tesla aikoo toimittaa 500 000 autoa, missä on 36 %:n kasvu vuoteen 2019 nähden.

Sinua voisi kiinnostaa
Nvidia päihitti jälleen tulosennusteet – osake kohti huippulukemia
NoHon Sveitsin yritysosto osui kultasuoneen – analyysi
Taalerin kova osinko yllätti sijoittajat – analyysi
Sijoittajan valinnat