KONEen Q4-tulos sijoittajan näkökulmasta

KONE julkisti Q4-tuloksen. Markkinat ottivat tuloksen lievän negatiivisesti vastaan. Miksi näin ja miltä tulos näytti sijoittajan näkökulmasta?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

KONE julkisti Q4-tuloksen. Markkinat ottivat tuloksen lievän negatiivisesti vastaan. Miksi näin ja miltä tulos näytti sijoittajan näkökulmasta?

KONE on kone

KONE on Helsinin pörssin tunnetuimpia laatuyhtiöitä. KONEen osake kuuluu Osakesäästötilisalkku osingon kasvattajiin sekä maltilliseen. Vuodet 2017 ja 2018 olivat KONEen mittakaavassa haastavia Kiinan kasvun hidastuttua. Vuonna 2019 KONE sai kuitenkin liiketoiminnan käännettyä ja kasvun ennustetaan jatkuvan 2020.

KONEen Q4-tulos

KONEen liikevaihto oli 2 684,6 M€ (ennuste 2 624,8 M€) ja oikaistu liiketulos 367,5 M€ (ennuste 367,2 M€). Liikevaihto kasvoi lähes 10 % vertailukaudesta ja kannattavuus parani. Tilauskanta oli edellistilikauden tasolla, mutta laski Q3:sta. Syynä olivat saadut tilaukset, jotka kasvoivat vain hieman vertailukaudesta ja olivat lähes Q3:n tasolla. Suurprojektitilauksia kirjattiin vuosineljännekselle vertailukautta vähemmän. Posiitivista oli, että johdon mukaan saatujen tilausten marginaali on kehittynyt positiivisesti.

Yhtiöllä on vahva tilauskanta ja palveluiden näkymät pysyvät positiivisena. Markkinan odotetaan pysyvän vakaana tai kasvavan. Huoltomarkkinan odotetaan kasvavan voimakkaammin. Vuonna 2020 KONE odottaa liikevaihdon kasvavan 0-6 prosenttia vertailukelpoisin valuuttakurssein ja oikaistun liikevoiton odotetaan olevan 1 250-1 400 miljoonaa euroa. Raportissa todettiin, että KONE on arvioinut mahdollisuuksia thyssenkruppin hissiliiketoimintaan liittyen, sillä thyssenkrupp harkitsee tämän liiketoiminnan mahdollista myyntiä tai osittaista myyntiä. Minkäänlaisen transaktion toteutumisesta ei kuitenkaan ole varmuutta. Osinkoa jaetaan 1,70 euroa (ennuste 1,81 €). Suoritus positiivinen.

Sijoittajan näkökulma

KONEen tulos oli melko lailla analyytikkojen odotusten mukainen. Positiivista oli vahva liikevaihdon kasvu ja parantunut liikevoitto-%. Negatiivista oli saatujen tilausten määrä, joka jäi analyytikkojen odotuksista. Myös osinko oli alle ennusteiden 1,70 euroa (ennustekeskiarvo 1,81 €). Tästä ei kuitenkaan pidä olla huolissaan, sillä KONE havittelee Thyssenkruppin hissiliiketoimintaa, joten ylimääräiset kassavarat kannattaa käyttää investointeihin, ei ylimääräisiin osinkoihin.

Markkinat ottivat KONEen tuloksen vastaan lievän negatiivisesti. Kurssi oli julkistuksen jälkeen pari prosenttia laskussa. Yhtiö mainitsi raportissaan myös koronaviruksen, mikä tosin tuntui päälleliimatulta.

KONEen osakkeen ongelma on korkea arvostustaso. Osakkeen P/E-luku päivitetyillä 2020 ennusteilla on 27, mikä on selvästi osakemarkkinoiden keskiarvoa korkeampi. Arvostustaso on jopa KONEelle korkea.

Päivitys artikkeliin 29.1.2020. KONE antoi pörssin sulkeuduttua erillisen tiedotteen, jossa se kertoi jättäneensä tarjouksen thyssenkruppin hissiliiketoiminnasta. Mediatietojen mukaan hinta on noin 17 miljardia euroa. Tämä uutinen käänsi KONEen kurssin jopa 5 % nousuun päivän päätteeksi.

Sinua voisi kiinnostaa
Osakesäästötili UKK | Usein kysytyt kysymykset
Sijoittajan tehokkaimmat verosuunnitteluvinkit
Hajauttaminen – Miten sijoitukset kannattaa hajauttaa? 5 vinkkiä parempaan hajautukseen
Sijoittajan valinnat