Suomalaiset hamstraavat rahaa pankkitileille

Suomalaisten pankkitileillä olevien varojen määrä on kasvanut ennätyssuureksi. Kertooko tämä suomalaisten viisaudesta vai tyhmyydestä?

Julkaistu: 02.04.2019 Kirjoittaja:

markkinaympäristö sijoittaminen säästäminen

Kotitalouksien varat pankkitileillä

Suomen Pankin tuoreen tilaston mukaan kotitalouksien käyttelytileillä oli helmikuussa 2019 yhteensä 76,6 mrd. euron arvosta rahavaroja. “Rahoitusvarojen kasvuvauhti oli 9,2 % helmikuussa 2019, mikä on lähes 2,3 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan”, artikkelissa kerrotaan.

Määräaikaistalletusten varat ovat sitä vastoin supistuneet kiihtyvällä vauhdilla. Määräaikaistalletuksissa on enää 5,2 miljardia euroa. Kaiken kaikkiaan pankkitileillä on 90 miljardia euroa.

Viisautta vai tyhmyyttä?

Pankkitileillä olevat 89,7 miljardin varat jaettuna Suomen asukasluvulla ovat 16 244 euroa per henkilö. Näin paljon suomalaisella on keskimäärin pankkitileillä. Tilastot eivät kerro, miten varat ovat jakautuneet eri ikäryhmien ihmisten kesken. Joka tapauksessa summa on noin viisi kertaa suomalaisen keskiarvopalkan verran.

Yksi sijoitusohje on, että käteisenä pitäisi olla noin kahden kuukauden suuruinen summa yllättäviä tilanteita varten. Suomalaisilla on siten enemmän käteisenä kuin sijoitusoppaat kehottavat, mutta ei mitenkään huolestuttavan paljon. Onko taustalla vanhankansan viisautta, jossa varaudutaan aikoihin pahempiin? Suomen Pankin kuvaajan perusteella käteisvarat nousivat voimakkaasti myös vuonna 2007 ennen finanssikriisiä.

Yksi selitys on alhaiset tuotto-odotukset. Kotimaiset osakkeet ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana tuottaneet yli 17 % per vuosi. Tuotto-odotus seuraavalle 10-vuotiskaudelle on reilu 5 %. Tällä saa kohtuullisen riskipreemion käteisvaroihin nähden. Osa varoista kannattaa olla sijoitettuna osakkeisiin, mutta nykyisellä tuotto-odotuksella ei suinkaan kaikki.

Parempi vertailukohta käteiselle ovat matalariskiset korkorahastot ja yhdistelmärahastot. Korkorahastoissa tuotto-odotus on lähellä nollaa ja yhdistelmärahastoissakin alhainen. Tämä johtuu alhaisesta korkotasosta, josta kertoo myös uusien määräaikaistalletusten keskimääräinen 0,24 %:n korkotuotto. Tuotto on niin alhainen, että on lähes sama pitää varat pankkitileillä, josta ne ovat milloin tahansa käytettävissä.

Olemme omassa sijoitusnäkemyksessä kehottaneet varomaan matalariskisiä korkorahastoja sekä yhdistelmärahastoja ja pitämään osavaroista käteisenä. Osakkeissa suosimme laatuosakkeita, kasvuosakkeita ja matalariskisiä osakkeita. Lisäksi suosimme vaihtoehtoisia.

Suomalaisten suuri käteispaino ei nykyisessä markkinatilanteessa ole tyhmyyttä. Osa ylimääräisistä varoista kannattaisi kuitenkin laittaa poikimaan. Korkoa korolle -efektin ansiosta pitkässä juoksussa varat kannattaisi olla sijoitettuna.

Sijoitusideoita

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy