New call-to-action

Nokian uhkana sakot – osake rajussa laskussa

Nokian osake on rajussa laskussa. Tähän syynä on kaksi samaan aikaan markkinoille tullutta negatiivista uutista. Pölyn hälvettyä kurssi palautunee ennalleen.

Julkaistu: 22.03.2019 Kirjoittaja:

Nokia
Nokia ilmoitti, että se tutkii 2016 hankkimansa entisen kilpailijan Alcatel-Lucentin liiketoimintaa. Nokia ilmoitti Yhdysvaltojen viranomaisille mahdollisesta sääntöjen vastaisesta toiminnasta (compliance issues).
Nokia kertoi tutkinnasta Reutersille lähetetyssä sähköpostiviestissä seuraavaa: ”Varmistaaksemme sääntöjen kokonaisvaltaisen noudattamisen tutkimme tiettyjä toimia entisen Alcatel-Lucentin liiketoiminnassa ja vaikka tutkinta on vielä alkuvaiheessa, Nokia on esittänyt runsasta varovaisuutta ja läpinäkyvyyttä ottaessaan yhteyttä tutkimuksessa asiaankuuluviin sääntelyviranomaisiin.”
Vuonna 2010 Alcatel-Lucent joutui maksamaan 137 miljoonan dollarin sakot viranomaisille lahjusten antamisesta voittaakseen kauppoja Yhdysvalloissa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Sijoittajan näkökulma

Markkinat reagoivat voimakkaasti negatiivisiin uutisiin. Useilla aktiivisilla sijoittajilla on tapana myydä ensin, tutkia sitten. Pahimmassa tapauksessa Nokialle tulee Alcatel-Lucentin toimista sakkoja. Alcatel-Lucentin aiemmin maksamia 137 miljoonan dollarin sakkoja voidaan pitää jonkin näköisenä arviona sakkojen suuruudesta. Ehkä mahdolliset sakot ovat tätä alemmat, koska Nokia on itse ollut tapauksessa aktiivinen.

Jos sakot ovat sadan miljoonan dollarin luokkaa, tällä on negatiivinen vaikutus Nokian verkkoliiketoiminnan tulokseen. Erä kirjataan kertaluonteisiin, joten se ei vaikuta oikaistuun liiketulokseen tai osakekohtaiseen tulokseen. Tällä ei myöskään ole pitkässä juoksussa vaikutusta Nokian kurssikehitykseen.

Markkinareaktio on ollut yllättävän voimakas. Tähän voinee vaikuttaa se, että samaan aikaan markkinoille on tullut tieto Nokian puhelinten tietoturvaongelmista. Ylen uutisen mukaan HMD Globalin valmistama Nokia 7 Plus -puhelinmalli on välittänyt tietoja kiinalaiselle palvelimelle. Nokian mukaan virhe on korjattu. Lisäksi virhe on koskenut rajattua määrää puhelimia. 

Kaksi samanaikaista negatiivista uutista ja pelot siitä, että Nokia joutuu viranomaisten hampaisiin saivat aikaan voimakkaan kurssireaktion. Jos uusia negatiivisia uutisia ei ilmaannu ja potentiaalinen sakon uhka ei kasva suureksi, Nokian kurssi palautunee tulevien viikkojen aikana. Nokian osaketta harkitsevien on myös hyvä muistaa, että Nokia on ohjannut erityisen heikkoa Q1:stä.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


8.12.2022 10:55 | Sijoittaja.fi
Nokia vs. muut 5G-osakkeet


Image


suomen sijoitusmetsät

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy