Mitkä ovat Suomen hallituskriisin vaikutukset osakemarkkinoille?

Sipilän hallitus pyysi eroa 8.3.2019, koska sote-uudistus (odotetusti) kaatui. Mitkä ovat hallituksen kaatumisen vaikutukset kotimaisiin pörssiosakkeisiin?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Sipilän hallitus pyysi eroa 8.3.2019, koska sote-uudistus (odotetusti) kaatui. Mitkä ovat hallituksen kaatumisen vaikutukset kotimaisiin pörssiosakkeisiin?

Hallituskriisi

Suomessa on totuttu, että hallitukset ovat vallassa aina neljän vuoden jakson seuraaviin vaaleihin saakka. Finanssikriisin jälkeen kaikkialla maailmassa poliittinen tilanne on muuttunut. USA:n presidenttinä on Donald Trump. Kreikassa valtaa pitää populistinen Tsipras. Italiassa hallituksen muodostavat populistipuolueet Pohjoinen Liiga ja Viiden Tähden Liike. Suomen hallituskriisi pitää siten nähdä osana isompaa globaalia kokonaiskuvaa. Poliittinen vakaus on historiaa ja tilanteet vaihtuvat nykyään nopeammin.

Sipilän hallitus hajosi vain kuukausi ennen tulevia vaaleja. Pääministeri Sipilä pyysi presidentiltä eroa, koska sote-uudistus kaatui. Hallitus kuitenkin jatkaa ns. toimitusministeriönä. Hallitus hoitaa juoksevia asioita, mutta ei valmistele tai tee poliittisia päätöksiä.

Käytännössä hallituksen kaatumisella ei siten ole merkitystä, sillä tämä tapahtui niin lähellä seuraavia vaaleja.

Vaikutukset osakemarkkinoille

Osakkeet laskivat 8.3. Helsingissä 0,54 %. Lasku oli aamulla syvempi, mutta osakkeet palautuivat iltaa kohden.

Markkinat ottivat hallituskriisin lopulta tyynesti vastaan. Jos hallitus olisi kaatunut aiemmin, esimerkiksi vuosi sitten, ja Suomessa olisi järjestetty uudet vaalit, tämä olisi voinut säikäyttää kansainvälisiä sijoittajia. Nyt tilanteessa ei ollut suurta yllätysmomenttia. Negatiiviset yllätykset ovat markkinoille myrkkyä.

Gallupien perusteella vaalivoittoon on astelemassa Antti Rinteen johtama SDP. SDP on viimeksi ollut pääministeripuolue 1995-2003. Hallitusvastuuta SDP:llä oli kuitenkin jo edellisessä sateenkaarihallituksessa, jossa Antti Rinne oli loppuajan valtionvarainministerinä.

Osakemarkkinoiden näkökulmasta negatiivisin skenaario olisi sellainen, joissa radikaaleja talousehdotuksia tekevät populistipuolueet voittaisivat vaalit. Tällainen skenaario ei ole todennäköinen huhtikuun eduskuntavaaleissa.

Osakemarkkinat tykkäävät vakaasta ja talouskasvua tukevasta politiikasta. Yhtiötuloveron ja pääomaverojen nostot sekä muut investointeja tai osakesijoittamista heikentävät päätökset ovat markkinoille negatiivisia.

Miten pienentää osakesalkun riskiä poliittisilta tekijöiltä?

Sijoittaja voi pienentää kotimaisista osakkeista muodostetun salkun poliittista riskiä kolmella eri tavalla. Välttämällä valtio-omisteisia osakkeita ja poliittiselle riskille alttiita osakkeita sekä hajauttamalla sijoituksia ulkomailla.

Pörssiosakkeista Fortum ja Finnair ovat valtionyhtiöitä eli niissä valtion omistus on yli 50 %. Muut pörssiosakkeet, joissa valtiolla on merkittävää omistusta, voi tarkistaa Solidiumin salkusta. Valtio-omisteiset yhtiöt tulevat kansainvälisten sijoittajien silmissä vähemmän houkutteleviksi, mikäli poliittinen tilanne Suomessa muuttuu radikaalisti tai jos hallitus tekee toistuvasti kansainvälisten sijoittajien mielestä huonoja päätöksiä.

Toinen osakejoukko ovat sellaiset yhtiöt, joiden liiketoiminta on altista poliittisille päätöksille. Rajanveto on vaikeaa, sillä poliittiset päätökset vaikuttava lähes kaikkien yhtiöiden liiketoimintaan. Sote-osakkeet ovat laskeneet sote-sotkusta. Kotimaiset rakennusalan yhtiöt ovat kärsineet kiristyneistä rakennusmääräyksistä, jotka ovat nostaneet kustannuksia. Lisäksi muutokset ensiasunnon verohyödyissä tai asumismenojen tuissa vaikuttaisivat rakennusosakkeisiin. Fortumin osake laski poliittisesta kiistasta toimitusjohtaja Liliuksen optioista sekä yllätyssijoituksesta Fennovoiman tulevaan ydinvoimalaan. Saga Fursin osake romahtaisi, jos turkistarhaus kiellettäisiin. Applen osake on kärsinyt Kiinan ja USA:n välisestä kauppasodasta. Vastaavasti Nokia nähdään kauppasodasta ja kiinalaisen Huawei-bannan hyötyjänä.

Markkinoilta löytyy myös poliittisista päätöksistä hyötyviä yhtiöitä. Neste on saanut satojen miljoonien hyötyä USA:n BTC-verohelpotuksesta. Yhtiö myös hyötyy valtioiden tavoitteista laskea CO2-päästöjä. Nesteen vähäpäästöisten uusiutuvien polttoaineiden avulla päästöt alenevat merkittävästi. Uhkana on diesel-autojen laajat kiellot ja autonvalmistajien päätökset lopettaa diesel-autojen valmistus. Bittiumin on helpompi myydä palveluita ja tuotteita eri valtioiden puolustusvoimille, kun yhtiön kotipaikka on puolueeton Suomi.

Kolmas vaihtoehto poliittisen riskin pienentämiseen on hajautus. Hajautus kannattaa toteuttaa hajauttamalla sijoitukset usean eri toimialan osakkeisiin sekä maantieteellisille alueille. Suomalaisia osakkeita sisältävän salkun poliittinen riski ei juurikaan vähene, jos salkkuun lisää eurooppalaisia osakkeita. Hajautuksen kannattaa ulottua EU:n ulkopuolelle esimerkiksi USA:laisiiin, kehittyvien markkinoiden ja aasialaisiin osakkeisiin. Helpoin tapa toteuttaa hajautus on tehdä se ETF:ien avulla. ETF:llä voi sijoittaa myös kultaan, jonka arvo nousee siinä tapauksessa, jos maailmanpoliittinen tilanne kärjistyy.

Tutustu ETF-työkaluun tästä! Valitse, vertaile ja löydä tehokkaimmat yli 3000 ETF:n joukosta.

Seuraa tilannetta

Poliittisten tilanteiden kehittymistä ja niiden vaikutusta markkinoihin on helppo seurata Markkinympäristö-osiomme kautta. Olemme nostaneet siellä nyt uutena ideana Turkin tilanteen. Turkkilaiset osakkeet ovat joutuneet poliittisen riskin toteutumisen uhriksi. Onko tilanne normalisoitumassa sijoittajan näkökulmasta?

Siirry uudistettuun markkinaympäristöön tästä!

Sinua voisi kiinnostaa
Viikon osinko-osake: Wulff Groupin osakkeella 5,8 prosentin osinkotuotto
parhaat osakkeet
Parhaat osinko-osakkeet Suomesta
Helsingin Pörssin kasvuosakkeet
Helsingin pörssin parhaat kasvuosakkeet
Sijoittajan valinnat