Taaleritehdas kauppaa afrikkalaista unelmaa

Taaleritehdas iskee sijoitusmarkkinoiden Afrikka-hypeen Afrikka Kiinteistörahastollaan. Rahasto rakennuttaa ja kehittää kiinteistöjä Afrikassa yhdessä muiden sijoittajien ja paikallisten kumppanien kanssa. Kiinteistöhankkeisiin mennään mukaan ostamalla vähemmistöosuuksia niiden toteuttamista varten perustetuista projektiyhtiöistä.


Rahastoon on tarkoitus kerätä varoja 50 miljoonan Yhdysvaltain dollarin verran. Minimisijoitus on 50 000 euroa.

Täkynä ovat huimat tuotto-odotukset. Rahaston markkinointimateriaalin mukaan tuottotavoite on noin 25 prosentin IRR eli sisäinen korko ennen palkkioita. Taaleritehtaan Afrikka-asiantuntija Antti-Jussi Ahveninen panee kuitenkin paremmaksi. Hänen arvionsa mukaan vuotuinen tuotto voi nousta yli 40 prosentin, jos kaikki menee nappiin.

Pahoihin huteihin ei ylipäätään ole varaa, sillä rahasto sijoittaa enintään kahdeksaan kohteeseen, minkä vuoksi yksittäisen kohteen vaikutus rahaston tuottoon on merkittävä. Taaleritehdas pitää sijoitusprosessin suurimpana riskinä epäonnistumista enemmistökumppanin valinnassa.

Kiinteistösijoittaja ei pääse pakoon

Rahasto voi operoida kaikkialla Afrikassa, mutta käytännössä sijoituskohteita etsitään Angolasta, Etiopiasta, Keniasta, Mosambikista ja Ruandasta.

Maita yhdistää nopea talouskasvu ja huutava pula toimitiloista. Niissä on myös meneillään hurja rakennemuutos: väki siirtyy maalta kaupunkeihin, maataloudesta palvelu- ja teollisuusyrityksiin. Taloudelle antavat vauhtia antavat isot ulkomaiset yritykset, jota ovat viime vuosina innostuneet Afrikasta. IMF:n ennusteen mukaan Saharan eteläpuolisen Afrikan maiden taloudet kasvavat tänä vuonna kuuden prosentin vuosivauhtia.

Rahaston (Taaleritehtaan Afrikka Rahasto I Ky) on tarkoitus myydä kiinteistöt pian niiden valmistumisen jälkeen. Ostajien uskotaan löytyvän pääasiassa kiinteistöjen käyttäjien joukosta. Rahaston toiminta-aika on viisi vuotta, mutta sille on varattu mahdollisuus pidentää aikaa vuoden pätkissä. Ajatuksena on varmistaa, ettei rahasto joudu myymään omistuksiaan huonolla hinnalla. Perustelu on hyvä, mutta sijoittajalle se merkitsee epävarmuutta sijoitusajan pituudesta. Jälkimarkkinoita sijoituksille ei järjestetä.

Mitään takeita ei ole siitäkään, että Afrikan maiden kehitys jatkuu vakaana. Yhteiskunnat ovat kehittymättömiä ja poliittiset sekä sosiaaliset riskit todellisia. Jos ne toteutuvat, kiinteistösijoittaja ei pääse pakoon.

Muita vaihtoehtoja Afrikka-riskin ottamisella panee miettimään myös rahaston palkkiorakenne. Merkintäpalkkiona peritään enintään kahden prosentin palkkio. Vuotuinen hallinnointipalkkio on 3,5 prosenttia. Nämä palkkiot syövät sijoittajan pääomaa, vakka tuottoa ei tulisi. Jos siitä kertyy, siitä vähennetään 25 prosentin tuottopalkkio.

Palkkiot voivat tuntua kovaan tuottotavoitteeseen nähden kohtuullisilta. Palkkioiden todellinen suuruus paljastuu, kun rahaston kehityksen laskee ilman palkkioita ja palkkioiden kanssa. Alla olevassa kuvaajassa on laskettu, paljonko rahasto tuottaisi tavoitellulla 25 %:n tuottotavoitteella. Viidessä vuodessa rahaston arvo nousisi ilman palkkioita 205 %. Hallinnointipalkkio 3,5 % ja tuottopalkkio 25 % tuotosta kuitenkin leikkaavat merkittävän osan rahaston tuotosta. Todellinen tuotto palkkioiden jälkeen on viideltä vuodelta 116 %. Palkkiot hävittävät tuottoa hurjat 88,6 %. Sijoittajan saama vuotuinen tuotto on siten vain 16,7 % (vrt. tuotto ilman palkkioita 25 %/v). Sijoittajan kannattaa peilata tätä tuottoa suhteessa rahaston riskiin, joka on selvästi osakemarkkinoita tai länsimaisia kiinteistömarkkinoita korkeampi. (Länsimaisille kiinteistömarkkinoille voi sijoittaa esim. tällä ETF:llä.)

Rahaston selkein hyöty on siinä, että se voi tuoda hajautushyötyä laajempaan portfolioon. Afrikan maiden kiinteistömarkkinat eivät todennäköisesti ole juurikaan riippuvaisia länsimaiden osakemarkkinoiden kehityksestä. Riippuvuus länsimaiden kiinteistömarkkinoiden kehityksestä tuskin myöskään on voimakasta.

Taaleritehdas_AfrikkaSINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy