Päivän tulospoimintoja. Neste odotettuakin vahvempi. Nordean heikkous jatkuu.

Tulospäivän saldo oli positiivinen. Metso ja Neste suorituivat vahvimmin. Alisuorittajat Nordea etunenässä heikommin.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Tulospäivän saldo oli positiivinen. Metso ja Neste suorituivat vahvimmin. Alisuorittajat Nordea etunenässä heikommin.

Tulospoiminnat

Tänään oli iso tulospäivä ja saldo kallistuu positiiviseen. Keskon suoritus oli hyvä ja yhtiö ylsi ennusteisiin. Myös Orion onnistui. Metso löi selvästi ennusteet. Nesteen hurja tuloskunto sai jatkoa. Sen sijaan SRV ja HKScan eivät tarjonneet mitään uutta ja olivat odotetun heikot. Myös Nordea oli jälleen pettymys, eikä parannusta ole näköpiirissä.

Nesteen liikevaihto oli 3 661 M€ (3 694 M€) ja vertailukelpoinen liiketulos 349 M€ (ennuste 313 M€). Uusiutuvien tuotteiden vertailukelpoinen liikevoitto oli peräti 281 miljoonaa euroa. Uusiutuvien tuotteiden ensimmäisen neljänneksen myyntimäärien odotetaan olevan vuoden 2018 neljättä neljännestä suuremmat, eikä myynnin jakautumisessa eri alueille odoteta tapahtuvan merkittäviä muutoksia. Öljytuotteiden viitemarginaalin odotetaan olevan ensimmäisellä neljänneksellä matala heikon bensiinimarkkinan takia, mutta vahvistuvan neljänneksen loppua kohti. Osinkoa jaetaan 2,28 euroa (ennuste 2,18 €).

Nesteen osake vaikuttaa edelleen yhtiön tuloskunto huomioiden järkevältä sijoitukselta. Ongelmana on korkeaksi karannut arvostustaso, joten kurssiniiaukset kannattaa käyttää ostopaikkoina.

Nordealta ei ole pitkään aikaan saatu hyvää kvartaalia. Suoritus oli taas heikko. Liiketoiminnan tuotot olivat 1 858 M€ (ennuste 2 096 M€) ja operatiivinen liikevoitto 689 Me (ennuste 845 M€).  Tuottokehitykseen kohdistui haasteita, jotka johtuivat marginaalipaineista henkilöasiakkaille annetuissa luotoissa, volyymien vaisusta kasvusta sekä säästämisen tuotteisiin ja markkinatakaustoimintaan liittyvistä tuottopaineista. Marginaalit vakaantuivat vuoden lopulla, mutta viimeisen neljänneksen haastava markkinatilanne vaikutti osaltaan negatiivisesti varallisuudenhoidosta saataviin tuottoihin ja nettotulokseen käypään arvoon arvostettavista eristä. Nordean tavoitteena on kasvattaa osakekohtaista osinkoa vuosittain ja pitää pääomarakenne vahvana pääomatavoitteiden mukaisesti. Osinkoa jaetaan 0,69 € (ennuste 0,71 €).

Nordealla on selvästi hätä ja yhtiö yrittää alentaa selvästi kustannustasoa mm. robotiikan ja automaation sekä suurtietokoneiden toiminnan ulkoistamisella IBM:lle. Konsernijohtaja Koskullilla on ongelma. Yhtiön tuotot alentuvat kovaa vauhtia ja samaan aikaan yhtiön pitäisi leikata kustannuksia. Kustannusten leikkaukset taas alentavat jälleen tuottoja ja noidankehä on valmis. Vuoden 2016 tasosta tuotot ovat laskeneet 12 % ja operatiivinen liiketulos 18 %. Huolestuttavaa trendissä on lisäksi se, että laskuvauhti kiihtyi vuoden 2018 toisen vuosipuoliskon aikana.

Nordean osaketta kannattelee massiivinen 0,69 € osinko suhteessa kurssiin 8,10 € ja lupaus kasvavasta osingosta. Laivan on kuitenkin jossain vaiheessa käännyttävä. Muuten osinkolupausta on vaikea toteuttaa ja tämän jälkeen kyyti on kylmää markkinoilla.

Seuraa tuloskautta

Seuraa suomalaisten osakkeiden tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä. Tulosseurantataulukosta saat nopean käsityksen, missä suomalaisten osakkeiden tuloskaudella mennään. Näet mitkä osakkeet ylittivät odotukset, ja milloin loput tulokset julkistetaan.

  • Osavuosikalenteri
  • Liikevaihto- ja liiketulosennusteet
  • Toteutuneet liikevaihdot, tulokset ja yhtiön suoritus

Näin seuraat tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä

Sinua voisi kiinnostaa
Suomalaiset laatuyhtiöt sijoituskohteena
Parhaat laatuosakkeet Suomesta
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet
WIMAO
Sijoittajan valinnat