Sijoittajien sentimentti palautumassa normaalille tasolle

Sijoittajien tunnelmat ovat palautuneet joulukuun erittäin pessimististä tunnelmista normaalille tasolle. Yleensä sentimentin ääripäät ovat hyviä osto- tai myyntipaikkoja osakemarkkinoilla.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Sijoittajien tunnelmat ovat palautuneet joulukuun erittäin pessimististä tunnelmista normaalille tasolle. Yleensä sentimentin ääripäät ovat hyviä osto- tai myyntipaikkoja osakemarkkinoilla.

Sijoittajien sentimentti

Sentimentti eli sijoittajien “fiilikset” markkinoista kertovat paljon osakemarkkinan lyhyen aikavälin tuottopotentiaalista. Tyypillisesti markkinan huiput nähdään silloin, kun sijoittajat katselevat osakemarkkinaa ruusunpunaisten lasien läpi ja eri mediat täyttyvät sijoitussuosituksista. Vastaavasti markkinan pohjat nähdään silloin, kun sijoittajien mielet valtaa pelko. Tällöin lehtien otsikoissa pelotellaan osakemarkkinan romahduksella. Osakemarkkinoiden pohjakosketuksessa kaikki poistumista harkitsevat ovat lopulta poistuneet, ja osakemarkkinoiden tuottopotentiaali on korkea.

Tällainen hetki oli viimeksi jouluna. Osakkeet ovat palautuneet joulun romahduksesta ja samalla sijoittajien sentimentti on kohentunut. Sentimenttiä ovat myös kohentaneet Fedin pehmeämmät puheet ja lupaukset kauppasodan loppumisesta.

Hyödynnä sijoittajien sentimentti-indikaattoria seuraavasti:

  • Myy osakkeita, kun sentimentti on ylioptimistinen (ylempi katkoviiva)
  • Osta osakkeita, kun sentimentti on ylipessimistinen (alempi katkoviiva).

Sentimentti ja muut sijoittajan tärkeimmät riski-, talous- ja arvostustasoja kuvaavat indikaattorit löytyvät markkinaympäristöstä.

Siirry uudistettuun markkinaympäristöön tästä!

Sijoitusnäkemys vuodelle 2019

Olemme päivittäneet sijoitusnäkemyksemme vuodelle 2019. Tarkemmin sijoitusnäkemystämme on käsitelty Markkinakatsaus: mistä tuottoa? -analyysissa.

ETF-mallisalkkumme on päivitetty vastaaamaan tuoretta sijoitusnäkemystämme. Kulupihtari on kustannustehokkailla ETF-rahastoilla rakennettu 50 %:sti osakkeisiin ja 50 %:sti korkoihin sijoittava salkku. Strategiamestari vastaa parhaiten tuoretta sijoitusnäkemystämme. Se on valistuneen ja tuottohakuisen sijoittajan salkku, joka on myös toteutettu ETF-rahastoilla.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Valmetin saadut tilaukset hupenivat – osake laskussa
Analyysi: Kone paransi tulostaan ja täsmensi näkymiään
Analyysi: SSAB:n tulos laski ennakoitua maltillisemmin
Rahastotyökalu
Sijoittajan valinnat