Suomi Fundamentti -mallisalkussa isoja muutoksia

mallisalkku

Uudistimme Osaketyökalun. Samalla uudistimme myös Suomi Fundamentti -mallisalkun. Päivityksen yhteydessä mallisalkkuun tuli peräti 14 uutta osaketta.

Julkaistu: 05.12.2018 Kirjoittaja:

mallisalkut osakkeet sijoitusideat

Suomi Fundamentti -mallisalkku

Suomi Fundamentti -mallisalkkua on ylläpidetty vuodesta 2009 lähtien. Mallisalkku on historiansa aikana kyennyt selvästi markkinaa parempaan tuottoon ja tuottanut 519 %, kun OMX Helsinki Cap -tuottoindeksi on tuottanut 221 %.

Historiaan mahtuu myös jaksoja, jolloin Suomi Fundamentti on hävinnyt markkinaindeksille. Kuluva vuosi, ja etenkin syksy, on ollut Suomi Fundamentille heikko. Se on tuottanut -10,3 %, kun vertailuindeksi on tuottanut -0,6 %.

Syynä heikkoon tuottoon on se, että Suomi Fundamentti sijoittaa osakkeisiin, joiden riskikorjatut tulosennusteet suhteessa osakkeen hintaan ovat korkeat. Salkussa on siten usein syklisiä arvo-osakkeita. Näille osakkeille kuluva vuosi on ollut heikko ja esimerkiksi Outokumpu on laskenut yli 50 % kuluvan vuoden huipuista.

Strategiaa päivitetty

Julkaisimme suosituista Osaketyökaluista uudet versiot. Samassa yhteydessä päivitimme Suomi Fundamentin sijoitusstrategian. Salkun osakkeet valitaan nyt kaikista Osaketyökalun kotimaisista osakkeista.

Suomi Fundamentti sijoittaa jatkossakin osakkeisiin, joiden:

 • odotettu tuotto-odotus on korkea (laskettu käyttäen analyytikkojen tulosennusteita ja osinkotuottoa)
 • käypä arvo on pörssikurssia korkeampi.

Malli huomioi jatkossa riskin aiempaa paremmin. Tässä olemme hyödyntäneet uuden Osaketyökalun riskilaskentaa. Lisäksi analyytikoiden tulosennusteissa on huomioitu ennustetarkkuus. Mikäli yhtiön tulos on historiassa heilunut voimakkaasti, otetaan tämä huomioon analyytikkojen ennusteissa. Toisin sanoen ylioptimistisia ennusteita korjataan alas päin.

Osakepoiminnat

Suomi Fundamentti on nyt päivitetty ja salkun sisältö on katsottavissa Mallisalkut-sivulta. Salkussa on peräti 14 uutta osaketta ja myös kärki meni uusiksi. Kärkeen nousi Honkarakenne. Uusia osakkeita salkussa ovat mm. DNA, Hoivatilat ja Lehto Group.

Näistä neljästä osakkeesta Honkarakenne ja Lehto Group ovat riskisimmät. DNA ja Hoivatilat vastaavasti keskimääräistä matalariskisemmät. Honkarakenteesta ja Lehto Groupista houkuttelevat tekevät matalat arvostuskertoimet. Honkarakenteen P/E-luku vuoden 2019 tulosennusteella laskettuna on 4,3 ja Lehto Groupilla 7,3. Markkinat eivät usko, että yhtiöt yltävät analyytikkojen ennusteisiin. Etenkin Honkarakenteen arvostus on todella matala.

Q3:lla parhaiten suoriutuivat DNA ja Hoivatilat. DNA antoi positiivisen tulosvaroituksen ennen tulosjulkistusta. Liikevaihto ja tulos kasvoivat vertailukaudesta. Ensi vuodesta yhtiö tuo DNA:n asiakkaille 5G-palveluita, jotka mahdollistavat entistä laadukkaammat ja monipuolisemmat mobiilidatapalvelut. Ohjausta nostettiin. DNA:n liikevaihdon ja vertailukelpoisen liiketuloksen arvioidaan kasvavan jonkin verran vuonna 2018 edelliseen vuoteen verrattuna. Myös Hoivatilojen Q3 oli vahva. Johdon mukaan yhtiö jatkaa vahvalla kasvu-uralla. Kolmannen neljänneksen aikana yhtiö solmi merkittävän määrän uusia vuokrasopimuksia ja sopimuskanta nousi noin 400 miljoonaan euroon. Kohteilla on 100 % taloudellinen vuokrausaste ja pitkä, 15 vuoden, keskimaturiteetti.

Honkarakenne julkisti kesällä puolivuotiskatsauksen, joka oli pettymys. Myös Lehto Groupin tulosvaroitukset ovat olleet markkinoille pettymys. Näihin nähden Q3 oli odotuksia parempi. Liikevaihto oli 198 M€ (ennuste 140,8 M€) ja liikevoitto 8,2 M€ (ennuste 3,8 M€). Lehto arvioi, että konsernin liikevaihto vuonna 2018 kasvaa noin 20-25 % vuoteen 2017 verrattuna (liikevaihto 597,6 miljoonaa euroa vuonna 2017), ja että liikevoitto on noin 5-6 % liikevaihdosta (10,8 % vuonna 2017).SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
TrialboxSijoita maailman parhaisiin teknologiayhtiöihin helposti TUTUSTU SALKKUIHIN

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy