Microsoft nousemassa maailman arvokkaimmaksi yhtiöksi ohi Applen – kumpi osake houkuttelevampi?

Apple on pitänyt pitkään valtikkaa maailman arvokkaimpana yhtiönä. Applen markkina-arvo rikkoi maagisen biljoonan dollarin markkina-arvon elokuussa 2018. Applen osake on laskenut ja Microsoft hengittää jo niskaan taistelussa maailman arvokkaimman yhtiön tittelistä.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Apple on pitänyt pitkään valtikkaa maailman arvokkaimpana yhtiönä. Applen markkina-arvo rikkoi maagisen biljoonan dollarin markkina-arvon elokuussa 2018. Applen osake on laskenut ja Microsoft hengittää jo niskaan taistelussa maailman arvokkaimman yhtiön tittelistä.

Apple vs. Microsoft

Alla olevassa kuvassa on Applen ja Microsoftin kurssikehitykset vuonna 2018. Applen osake oli parhaimmillaan yli 30 %:n nousussa, mutta osake on menettänyt käytännössä koko vuoden tuoton. Vastaavasti Microsoftin osake on tuottanut kuluvana vuonna 25 % ja osake on kestänyt loka-marraskuun markkinaturbulenssin Applea paremmin.

Kuvan lähde Reuters

Markkina-arvoissa eroa enää vaivaiset 4 miljardia euroa

Vertailimme uudella Osaketyökalullamme kahta teknologiajättiläistä. Markkina-arvon perusteella eroa on enää Applen hyväksi vaivaiset 4 miljardia euroa.

Liikevaihdolla mitattuna Apple on yli kaksi kertaa Microsoftia suurempi. Myös operatiivisen liikevoiton perusteella Apple on lähes kaksi kertaa Microsoftia suurempi. Gearing-% kertoo, että Microsoft on nettovelaton. Applella vastaavasti nettovelkaa on 44,9 % suhteessa omaan pääomaan.

Tulokset

Viimeisellä neljänneksellä Apple löi ennusteet niin osakekohtaisen tuloksen $2,91 (ennuste $2,78) kuin liikevaihdonkin $62,9Mrd ($61,57Mrd ennuste) osalta, mutta osake lähti silti laskuun ennakoitua maltillisemman Q4 ennusteen takia. Applen tuloksesta 61% tuli kansainvälisiltä markkinoilta. Markkinoista parhaiten vuoden takaiseen verrattuna on kasvanut Japani (+34%). Applen segmenteistä palveluliiketoiminta teki uuden ennätyksen $10 Mrd liikevaihdolla. Kasvua palveluliiketoiminnassa vuoden takaiseen oli 27 %.

Microsoftilta odotettiin $27.89Mrd liikevaihtoa $0.96 osakekohtaisella tuloksella. Nämä ennusteet yhtiö löi selvästi EPS:n ollessa $1.14 ja liikevaihdon $29.08Mrd.  Pilvipalvelut ovat olleet Microsoftille kultakaivos: yhtiön Intelligent Cloud-segmentin myynti kasvoi 24% ja Azure pilvipalvelualusta 76%. Mainittakoon kuitenkin, että Azuren kasvu laski viime neljännekseltä (89%) ja on hidastumassa. Microsoftin pilvipalveluiden kasvua pidetään kuitenkin suurinta kilpailijaa Amazonia nopeampana. Myös Microsoftin pelisegmentti kasvoi neljänneksellä 44%. Xboxin ja PC:n raja-aitojen häivyttäminen pelipalveluissa ja pilvipalveluiden integroiminen myös pelisegmentille ovat Microsoftin tulevaisuuden suunnitelmissa.

Sijoittajan näkökulma

Osaketyökalun pisteytyksen perusteella molemmat osakkeet saavat keskimääräistä paremmat pisteet (asteikko 0 – 100). Microsoft on hieman Applea houkuttelevampi johtuen korkeammasta laadusta ja paremmasta kasvusta. Apple saa paremmat pisteet arvostusluvuista.

Arvostuslukujen perusteella Apple näyttää maailman innovatiivisimmaksi yhtiöksi käsittämättömän halvalta. Vuoden 2019 ennustetulla tuloksella laskettu P/E-luku on 11,9. Microsoftilla vastaava luku on 21,1. Molemmille yhtiöille ennustetaan kaksinumeroista osakekohtaisen tuloksen kasvua. Microsoftin tuloksen ennustetaan kasvavan nopeammin.

Apple kärsii kauppasodasta

Apple on kärsinyt nykyisestä markkinatilanteesta Microsoftia enemmän. Yhtiö on joutunut iPhonellaan USA:n ja Kiinan välisen kauppasodan uhriksi, mikä on painanut osakekurssia. Lisäksi markkinat pettyivät ilmoitukseen, ettei yhtiö jatkossa enää julkaise laitteiden myyntimääriä. Syynä tähän on se, että yhtiö haluaa markkinoiden silmissä ohjelmistoyhtiöksi. Syy tähänkin on selvä, kun katsoo ohjelmistoyhtiö Microsoftin arvostuskertoimia, jotka ovat selvästi Applea korkeammat.

Applen osake on historiassakin ottanut syviä kyykkäyksiä ja palautunut sitten voimakkaasti. Kurssi on nyt laskenut 25 % huippulukemista. On mahdollista, että osake laskee edelleen, mikäli kauppasota eskaloituu ja Applea käytetään sodassa välikappaleena. Microsoft on tästä näkökulmasta turvallisempi valinta, mutta tilanteen rauhoittuessa Applessa on kovempi tuottopotentiaali.

Ole oma salkunhoitajasi

Olemme julkaisseet suosituista Osaketyökaluista uudet versiot:

Osaketyökalu tarjoaa huikeasti uusia ominaisuuksia. Lue lisää tästä. Osaketyökalujen avulla yksityissijoittajilla on mahdollisuus sijoittaa kuin ammattilaiset. Työkalu hyödyntää tuoreimman sijoitustutkimuksen löydöksiä, joita käyttävät maailman johtavat investointipankit.

Tutustu osaketyökaluun tästä!

Sinua voisi kiinnostaa
Viikon kasvuosake: Puuilon osakkeella on vahva momentti päällä
Tekoälyuutiset: GPT-4 ei ole enää paras
Viikon osinko-osake: Wulff Groupin osakkeella 5,8 prosentin osinkotuotto
Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat