Loihde listautuminen banneri

Sijoittaja.fi julkaisi uuden ilmaisen työkalun sijoittajille

Maailman markkina

Sijoittaja.fi julkaisi uuden ilmaisen työkalun sijoittajille. Työkalusta näet maantieteellisten alueiden osakemarkkinoiden tuotot, tuloskehityksen ja arvostustason sekä löydät tehokkaan ETF:n alueelle sijoittamiseen.

Julkaistu: 09.11.2018 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet sijoitusideat

Uusi työkalu sijoittajille – Markkinakartta

Julkaisemme käyttäjillemme uuden maksuttoman työkalun. Markkinakartta näyttää keskeisimmistä tunnusluvut maantieteellisiltä alueilta:

 • arvostustason,
 • historialliset tuotot sekä
 • tuloskasvun.

Lisäksi löydät markkinakartasta jokaiselle alueelle tehokkaan ETF:n, jota voit käyttää osakeindeksin mukaisiin osakkeisiin sijoittaessasi.

Tutustu Markkinakarttaan tästä! Vertaile maailman osakemarkkinoita ja löydä tehokkaat ETF:t.

Mitä arvostustaso kertoo?

Arvostustaso kertoo, paljonko sijoittaja joutuu maksamaan keskimäärin indeksiin kuuluvista osakkeista. Markkinakartassa arvostustasoa on mitattu P/E-luvulla (osakkeen hinta per osakekohtainen tulos). Markkinakartan P/E-luvun jakajasta löytyvä osakekohtainen tulos perustuu analyytikkojen seuraavan 12 kuukauden tulosestimaatteihin.

Nyrkkisääntönä sijoittajalle: Mitä matalampi arvostustaso, sitä parempi on indeksin tuotto pitkällä aikavälillä syklin yli mentäessä.

Pitkällä aikavälillä arvostustasot hakeutuvat takaisin kohti keskiarvoaan.

Mitä tuotot kertovat?

Tehokkaiden markkinoiden teorian mukaan historialliset tuotot eivät ennusta tuleva, koska kaikki hintoihin sisältyvä tieto on jo hinnoiteltu markkinoille. Sijoitustutkimuksessa on kuitenkin havaittu, että: lyhyellä aikavälillä tuotoissa näkyy momentum-ilmiö, ja pitkällä aikavälillä mean reversion -ilmiö.

Momentum tarkoittaa, että arvopaperien hinnoilla on havaittua taipumusta jatkaa seuraavan vuoden ajan nousuaan (laskuaan), mikäli arvopaperin hinta on noussut (laskenut) edeltävän 3-12 kuukauden aikana. Momentum-ilmiöön luottavan sijoittajan kannattaa pysytellä nousutrendin kyydissä.

Mean reversion -tarkoittaa, että pitkällä aikavälillä hyvät tuotot kääntyvät lopulta itseään vastaan. Edellisen syklin parhaat osakeindeksit jäävät usein seuraavassa syklissä jälkeen markkinan keskimääräisestä tuotosta. Mean reversion -ilmiöön luottavan pitkäjänteisen sijoittajan kannattaa tuijottaa arvostuslukujen ohella pitkän aikavälin tuottoja, ja ylipainottaa salkussaan sijoittajien hyljeksimiä heikosti tuottaneita ja aliarvostettuja alueita.

Sijoittaja voi käyttää myös markkinakartasta löytyviä tuottoja ei markkina-alueiden vertailuun. Olemme valinneet pitkäksi aikaväliksi 2008-2017 vuodet, jolle välille mahtuu finanssikriisin lasku ja sen jälkeinen nousu. Markkinakartta kertoo, että eurooppalaisten osakkeiden vuotuinen tuotto tällä aikavälillä on ollut puolet huonompi kuin amerikkalaisten osakkeiden. Syy paljastuu tuloskasvusta. Se on Yhdysvalloissa ollut huomattavasti Eurooppaa vahvempaa.

Mitä tuloskasvu kertoo?

Tuloskasvu on tärkein osakemarkkinoiden markkina-arvon kehitykseen vaikuttava tekijä. Kurssikehitystä seuratessa on aina syytä pitää mielessä myös tuloskehitys. Jos tulokset nousevat, tulisi kurssienkin nousta ja päinvastoin.

Tutustu Markkinakarttaan tästä! Vertaile maailman osakemarkkinoita ja löydä tehokkaat ETF:t.Softwet sijoita!


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


FI_Free_stocks

YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
TrialboxNew call-to-action
New call-to-action
New call-to-action
Sijoitusyhtiön perustaminen -WEBINAARI ke 29.9. klo 17 REKISTERÖIDY

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy