KONEen tulos sijoittajan näkökulmasta

KONEen tulos oli heikko. Sijoittajalla on osakkeen suhteen mietinnän paikka.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

KONEen tulos oli heikko. Sijoittajalla on osakkeen suhteen mietinnän paikka.

Q3-tulos

KONEen liikevaihto oli 2 289 M€ (ennuste 2 292 M€) ja oikaistu liiketulos 274 M€ (ennuste 310 M€). Tilauskanta laski neljättä kvartaalia peräjälkeen. Saadut tilaukset kasvoivat 5 % vertailukaudesta. Kannattavuus oli KONEelle heikko ja sitä painoivat johdon mukaan odotetusti edelleen monet tekijät, kuten viime vuosien tiukka hintakilpailu sekä kasvaneet kustannukset.

KONE tarkensi näkymiä. Yhtiö odottaa nyt liikevaihdon kasvavan 4-7 % vertailukelpoisin valuuttakurssein ja oikaistun liikevoiton olevan 1 100-1 150 miljoonaa euroa. Oikaistu liikevoittomarginaali on laskenut selvästi vuoden kolmella ensimmäisellä vuosineljänneksellä, mutta yhtiö odottaa liiketoimintanäkymien mukaisesti viimeisen vuosineljänneksen marginaalin olevan lähellä vertailukauden tasoa tai hieman sitä korkeammalla tasolla.

Sijoittajan näkökulmasta

KONE on nyt jäänyt useana kvartaalina perättäin odotuksista, kannattavuus on heikentynyt selvästi ja täyden kympin laatuyhtiöstatus on mennyttä. Yhtiö teki vuonna 2013 viimeksi heikomman Q3-tuloksen, mitä tällä kvartaalilla. Viimeiselle kvartaalille johto latasi paljon odotuksia. Liiketuloksen pitää olla 380 M€:a. Osake on edelleen kallis, sillä P/E on yli 20 kuluvan vuoden osakekohtaisella tuloksella. Vain KONEelta hyväksytään nykyisessä markkinatilanteessa tällaisia arvostuskertoimia. Sijoittajan kannattaa odottaa rauhassa tilinpäätös ja ohjaus ensi vuodelle ennen isompia panostuksia osakkeeseen.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Elisa aloitti vuoden vakaalla suorituksella
Tekoälyuutiset: robottijalkapalloa ja tekoäly-influenssereita
Laaja markkinakatsaus: sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat