Nordea-sijoittaja – kurkkaapa katse myös rapakon taakse

Nordea on suomalaisten suosikkiosakkeita. Nordea-omistusta pohtivien kannattaa tutkia vaihtoehtoja myös USA:sta. Finanssisektorin jätit ovat Nordeaa edullisempia ja finanssisektorin haastajatkin tulevat sieltä.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Nordea on suomalaisten suosikkiosakkeita. Nordea-omistusta pohtivien kannattaa tutkia vaihtoehtoja myös USA:sta. Finanssisektorin jätit ovat Nordeaa edullisempia ja finanssisektorin haastajatkin tulevat sieltä.

Nordean osake

Suomalaiset tykkäävät Nordean osakkeesta. Syynä tähän lienee Nordean hyvä osinkohistoria. Nimittäin ilman osinkoja Nordea on ollut huono sijoitus.

Viimeisen 12 kuukauden aikana Nordean osakekurssi on laskenut 16,6 %. Osakkeen viimeisen 12 kk:n kokonaistuotto on ollut -10,2 %, kiitos hyvän osingon. Viimeisen kolmen vuoden aikana tuotto on ollut onneksi parempi. Nordea-sijoittaja on saanut vuositasolla 5,4 %:n tuoton. Jälleen osingon osuus on ollut merkittävä, sillä osakekurssi on laskenut viimeisen kolmen vuoden aikana 1,3 %.

Analyytikoiden suositus Nordealle on varovainen lisää 2,40 (1 = osta, 5 = myy). Analyytikot odottavat 0,81 euron osakekohtaista tulosta vuodelle 2018 ja vastaavaa 0,81 euron tulosta vuodelle 2019. Tuloskasvu kahdelle seuraavalle vuodelle on siten heikko.

Nordean tuloskehitys ollut heikkoa

Analyytikoiden varovaisuudella on järkeenkäypä syy. Ennen Q2:sta Nordella oli takana neljä heikkoa kvartaalia. Vuoden toisella neljänneksellä Nordea vihdoin paransi suoritusta ja ylsi analyytikoiden tulosodosuksiin. Ohjaus koko vuodelle on kuitenkin melko vaisu. Tuotot eivät todennäköisesti yllä tänä vuonna samalle tasolle kuin vuonna 2017. Tuloksen yhtiö odottaa kuitenkin olevan tänä vuonna suurempi kuin viime vuonna (johtuen kertaluonteisista myyntivoitoista).

Osinkosijoittajan ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan, sillä Q2:n kertaluonteisten myyntivoittojen lisäksi Nordea on tiedottanut Luminorin osakkeiden myynnistä noin 600 M€ kauppahinnalla.

Mitä seuraavaksi?

Nordea on isojen muutosten äärellä. Pankkisektori on yksi sektoreista, joka tulee muuttumaan digitalisaation vaikutuksesta.

Positiivisena puolena on se, että Nordeassa muutostarve on tiedostettu. Konsernijohtajan katsauksen mukaan tavoitteena on tehdä Nordeasta Pohjoismaiden paras finanssikonserni, joka tarjoaa yksinkertaista, turvallista, luotettavaa, digitaalista ja henkilökohtaista palvelua. Strategiaan on myös investoitu.

Nordea-sijoittaja joutuu pohtimaan sitä, selviääkö Nordea toimialamuutoksesta voittajana. Tulevatko amerikkalaiset fintech-jätit Euroopan ja Suomen markkinoille? Vai tulevatko toimijat rahoitusalan ulkopuolelta, esimerkkeinä Facebook, Amazon tai Apple?

Sijoittaja – suuntaa katse myös rapakon taakse

Sijoittajan, joka miettii Nordea-potin kasvattamista tai uusia kohteita Nordean tilalle, kannattaa uhrata hetki ja tutkia kilpailijakenttää. Esimerkiksi USA:sta löytyy rahoitussektorin yhtiöitä, joiden P/E-luvut ovat Nordeaa edullisemmat. Lisäksi markkinatilanne USA:ssa on Eurooppaa parempi rahoitussektorille. Korkotaso on USA:ssa merkittävästi korkeampi nyt ja korkoero vain kasvaa Eurooppaan nähden kuluvan ja ensi vuoden aikana. Korkeasta korkotasosta hyötyy nimenomaan rahoitussektori.

Alla oleva taulukko on kuvakaappaus Osaketyökalustamme. Olemme hakeneet Nordean kumppaniksi Citigroupin, Goldman Sachsin ja JPMorganin. Nordea on osinkotuotolla ylivertainen johtuen ensisijaisesti siitä, että Yhdysvalloissa osinkoa ei arvosteta yhtä paljon kuin Suomessa ja omien osakkeiden takaisinostot ovat suositumpi vaihtoehto varojen palauttamiselle. Vastaavasti seuraavan 12 kuukauden tuloksella lasketut P/E-luvut ovat amerikkalaisilla verrokeilla jopa alle 10. Kun lisäksi huomioidaan seuraavan 3 vuoden tuloskasvuennuste, ovat yhdysvaltalaiset rahoitussektorin osakkeet selvästi Nordeaa halvempia.

Muista myös toimialan innovatiivisimmat yhtiöt!

Osakemarkkinoiden kuumimmat trendit -analyysissamme löysimme markkinoiden kiinnostavimpia toimialoja ja yrityksiä. Analyysissa nousivat esille finanssisektorin haastajat. Näitä ovat mm. Paychex, Visa, Mastercard ja PayPal Holdings. Lue analyysimme ja tutki näitä yrityksiä Osaketyökalullamme.

Tutustu osaketyökaluun tästä!

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet
Ovaro on todella aktiivinen – näkee pohjan olevan takana
WIMAO
Sijoittajan valinnat