Tuloskausi Q2/2017 ja arvostustasot maailmalla – Yhdysvalloissa hyvä tulostrendi jatkunee

Osakemarkkinoilla on hinnoiteltu talous- ja tuloskasvun nousutoiveita voimakkaasti viime kuukausina. Tuloskasvun puolesta odotukset ovat kohtuullisen maltillisia toisen kvartaalin tuloskaudelle emmekä usko suuriin pettymyksiin. Sen sijaan talouskasvun ja talouskasvuyllätysten puolesta trendi on heikentynyt etenkin Yhdysvalloissa, mikä asettaa loppuvuoden korkeahkoille tulosodotuksille paineita. Yhtiöt Japanissa ja kehittyvillä markkinoilla vaikuttavat nyt hyötyvän pienestä kasvun piristymisestä. Yhdysvalloissa vastaavasti vientiyhtiöillä näkymät vaikuttavat lupaavilta.

Hannu Huuskonen
Hannu Huuskonen

Osakemarkkinoilla on hinnoiteltu talous- ja tuloskasvun nousutoiveita voimakkaasti viime kuukausina. Tuloskasvun puolesta odotukset ovat kohtuullisen maltillisia toisen kvartaalin tuloskaudelle emmekä usko suuriin pettymyksiin. Sen sijaan talouskasvun ja talouskasvuyllätysten puolesta trendi on heikentynyt etenkin Yhdysvalloissa, mikä asettaa loppuvuoden korkeahkoille tulosodotuksille paineita. Yhtiöt Japanissa ja kehittyvillä markkinoilla vaikuttavat nyt hyötyvän pienestä kasvun piristymisestä. Yhdysvalloissa vastaavasti vientiyhtiöillä näkymät vaikuttavat lupaavilta.

Seuraa tuloskautta

Seuraa kv-tuloskautta helposti taulukoiden, kuvaajien ja artikkeliemme avulla. Sijoittaja.fi:stä saa käsityksen tuloskauden yllätyksistä eri puolella maailmaa tuloskaudesta toiseen. Positiiviset tulosyllätykset antavat tukea alueen osakemarkkinoille ja päinvastoin.

Katso kotimaisten yritysten ennusteet tästä.

Tuloskasvuodotukset Yhdysvalloissa kohtuulliset

Keskitymme tässä tuloskauden ennakkotarkastelussa erityisesti Yhdysvaltoihin, jonka osakekurssikehitys näyttää tyypillisesti suuntaa muulle maailmalle, ja jossa tuloskausi etenee perinteisesti muita länsimaita varhaisemmassa rytmissä. Lisäksi peilaamme osakemarkkinoiden odotuksia hieman yhtä tuloskautta pidemmässä perspektiivissä talousfundamenttien kehitykseen. Tarkastelemme amerikkalaisyhtiöitä tässä artikkelissa S&P 500 -indeksin yhtiöiden kautta, joka on tyypillinen vertailukohta amerikkalaisyhtiöistä puhuttaessa.

Yritysten tulosten odotetaan kasvavan Yhdysvalloissa FactSetin tietokannan mukaan 6,8 %:ia vuodentakaisesta. Myös trendi on ollut hyvä, sillä kesäkuun lopussa tuloskasvuodotus oli 6,6 %:ia ja yleensä tulosodotuksilla on tapana laskea jonkin verran tuloskautta lähestyttäessä. Lukua nostaa edelleen jonkin verran energiasektorin tulosten normalisoituminen voimakkaan notkahduksen jälkeen – ilman energiasektoria tuloskasvuodotus on 4,3 %:ia. Liikevaihtojen odotetaan kasvavan 4,8 %:ia.

Kaiken kaikkiaan odotukset toisen kvartaalin tuloskaudelle vaikuttavat kohtuullisen maltillisilta ja pidämme positiivisia yllätyksiä negatiivisia todennäköisempinä. Osakemarkkinoiden reaktioiden puolesta kannattanee tukeutua vanhaan nyrkkisääntöön: niin kauan, kun tulokset yltävät odotuksiin ja kurssit reagoivat positiivissävytteisesti, on markkinoilla tilaa nousulle. Siinä vaiheessa, kun hyvätkään tulokset eivät riitä, on aika poistua. Jälkimmäisestä ei ole vielä nähtävissä viitteitä ja myös riski-indikaattorimme ovat pysyneet osakemarkkinoille suosiollisessa asennossa.

Alla oleva kuvaaja kertoo osaltaan Q2 -tuloskauden kohtuullisista odotuksista sekä muistuttaa kurssinoususta huolimatta tahmeasta tulosten kehityksestä. Vuoden kolmannen ja neljännen neljänneksen odotukset vaikuttavat mielestämme huomattavasti tätä tuloskautta haastavimmilta ja vaatii taakseen myös talouskasvun piristymisen jatkumista:

Tulosten kehitys ja ennusteet loppuvuodelle Yhdysvalloissa

Tuloskauden alku on ollut lupaava Yhdysvalloissa

Tähän mennessä tuloskausi on alkanut vahvasti. Viime viikon loppuun mennessä 6 % yhtiöistä (S&P 500 -indeksi) oli raportoinut tuloksensa. Positiivisia yllättäjiä oli peräti 80 %:ia ja kaikkiaan yhtiöt kertoivat 8,2 % odotuksia korkeammasta tuloskertymästä vuodentakaiseen verrattuna. Myyntien osalta 83 % kertoi odotuksia korkeimmista myyntiluvuista yhteenlaskettujen myyntien ylittäessä odotukset 1,7 %:lla. Pääasialliset tulosyllätykset ovat tulleet finanssisektorilta, jonka tuloskasvuodotus on noussut kesäkuun lopun 6,1 %:sta 8,2 %:iin. Energiasektorilla tulosodotteita on laskettu heinäkuussa eniten – kesäkuun lopun 392,3 %:sta 357,4 %:iin (vertailutaso matala!).

Lisäksi positiivista valoa tuloskauteen ovat tuoneet ne yhtiöt, jotka ovat varoittaneet Q3 -tuloksistaan. Kuudesta varoittaneesta yhtiöstä peräti viiden varoitus on ollut positiivinen (odotuksia parempaa tuloskehitystä) ja ainoastaan yhden negatiivinen. Tyypillisesti varoittaneista yhtiöistä noin 75 %:lla varoitukset ovat negatiivisia. Positiivisista ohjauksista peräti neljä on tullut informaatioteknologiasta, jolla myös tuloskasvuodotus (+10,5 %) on korkein energiasektorin jälkeen. Vaikuttaa siltä, että informaatioteknologiasektorin vahva veto jatkuu edelleen eikä ihme, että sektori on edelleen hyvin edustettuna Indeksinvalintatyökalumme kärjen tuntumassa. Kaiken kaikkiaan 68 S&P 500 -indeksin yhtiötä raportoi tällä viikolla tuloksensa, minkä jälkeen tuloskauden tunnelmia osataan arvioida jo tarkemmin.

Kansainvälisillä amerikkalaisyhtiöillä tuloskasvu kotimarkkinasidonnaisia parempaa

Globaalien kasvunäkymien piristyminen on auttanut erityisesti kansainvälisiltä markkinoilta tulonsa saavia amerikkalaisyrityksiä. Yli puolet liikevaihdosta ulkomailta saavilta yrityksiltä odotetaan 11,4 %:n tuloskasvua kotimarkkinoilta valtaosan liikevaihtoa kerryttävien yritysten tuloskasvuodotusten jäädessä 4,5 %:iin. Toimialoista korkein osuus ulkomailta tulonsa saavista yrityksistä on informaatiosektorilla, jonka yhtiöistä 59 %:lla yli puolet tuloista tulee Yhdysvaltain ulkopuolisilta markkinoilta (keskiarvo 30 % koko S&P 500 -indeksin yhtiöillä).

Tuloskasvutrendit maailmalla tuloskauden kynnyksellä

Osakemarkkinoiden arvostustasot ovat nousseet historiallisesti korkeiksi etenkin Yhdysvalloissa maan pörssien noustua voimakkaasti viime vuosina. Viime aikoina myös Yhdysvaltain suhteellinen tuloskasvuodotus on alkanut heikentymään suhteessa muuhun maailmaan. Alla olevasta kuvaajasta voi havaita tuloskasvuodotusten (seuraavat 12 kuukautta) kehityksen eri puolella maailmaa. Viimeisen vuoden aikana analyytikoiden tuloskasvuodotukset paikallisvaluutoissa mitattuna ovat nousseet etenkin kehittyvillä markkinoilla (+17,4 %), Suomessa (+13,8 %) ja Japanissa (+14,0 %). Sen sijaan viime kuukausina Euroopan tuloskasvuodotus (vihreä) on kääntynyt tasaiseksi.

tulosodotustrendit-maailmalla

Lähde: Bloomberg. Bloomberg LC:n luvalla.

Arvostustasot koholla Suomessa ja Yhdysvalloissa

Alla olevassa kuvaajassa on esitetty nettovelattomien yritysarvojen ja edellisen 12 kuukauden käyttökatteiden välisiä suhteita eri markkinoilla. Kuvaajasta voi havaita Yhdysvaltain (musta) markkinoiden historiallisesti kalliit arvostukset. Aivan samoin myös Suomessa (turkoosi) arvostustasot ovat koholla voimakkaasti nousseiden kurssien johdosta. Sen sijaan kehittyvillä markkinoilla (sininen), Euroopassa (vihreä) ja Japanissa (ruskea) arvostustasot vaikuttavat edelleen kohtuullisilta.

arvostustasot-maailmalla

Lähde: Bloomberg. Bloomberg LC:n luvalla.

Yhteenvetona maailman näkymistä Japanissa ja kehittyvillä markkinoilla vaikuttaa olevan tilanne, jossa arvostustasot ovat alhaisimmat ja tulostrendi paras suhteessa muihin alueisiin. Alueille tehokkaita ETF -rahastoja voi etsiä jäsenille suunnatuista ETF-valintatyökalustamme sekä mallisalkuistamme.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Elisa aloitti vuoden vakaalla suorituksella
Tekoälyuutiset: robottijalkapalloa ja tekoäly-influenssereita
Laaja markkinakatsaus: sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat