Onko Trumpin kuherruskuukausi markkinoiden kanssa ohi?

Markkinat joutuvat sulattelemaan tulevina kuukausina Trumpin toimintaa ja tekemään valinnan vahingollisen politiikan ja elvyttävän talouden välillä.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Markkinat joutuvat sulattelemaan tulevina kuukausina Trumpin toimintaa ja tekemään valinnan vahingollisen politiikan ja elvyttävän talouden välillä.

Trumpin kuherruskuukausi ohi

Presidentti Trumpin kuherruskuukausi markkinoiden kanssa alkaa olla takana. Virkaanastujaisten jälkeen Trumpin arvaamattomuus ja päätökset ovat nousseet talouslehtien ykkösuutisiksi. Trump on mm. asettanut matkustuskiellon seitsemän ”terroristimaan” kansalaisille, jota on kritisoitu laajasti. Suurten amerikkalaisten teknologiayhtiöiden kurssit laskivat päätöksen jälkeen. Trump haluaa palauttaa työpaikat ja verot takaisin USA:han, mikä voi koitua usean amerikkalaisen suuryrityksen vahingoksi.

Tulevina kuukausina markkinat joutuvat punnitsemaan Trumpin ”America first” -linjan ja elvyttävän talouspolitiikan välillä. America first on vahingollista useille USA:laisille suuryrityksille ja kansainväliselle kaupalle. Vastaavasti infrastruktuuri-investoinnit ja veronalennukset elvyttävät taloutta. Kiristynyt ilmapiiri ei vielä näy riski-indikaattorissamme, mutta sen kehitystä kannattaa tulevina kuukausina seurata tarkasti. Samoin talousyllätysten kehitystä. Nämä ovat viime kuukausina olleet selvästi positiivisia. Sijoittajan tärkeimmät riski- ja talousindikaatorit löytyvät juuri päivitetystä Markkinaympäristöstä.

20170131-kokonaisriskiindikaattori

Tuloskausi käynnissä

Tuloskausi on alkanut positiivisesti, mutta valtaosa yrityksistä ei vielä ole julkistanut tuloksia. Odotukset ovat nousseet ja yksittäisillä osakkeille kurssinousuun vaaditaan selkeää ennusteiden lyömistä. Tämän ovat saaneet kokea mm. KONE ja UPM. Teknologiajättiläinen Apple julkistaa tuloksensa tänään illalla. Torstaina on vuorossa Suomen teknojätti Nokia, jonka osakekurssi on ollut alamäessä. Lue tästä ennakko Nokian tuloksesta.

Yhdysvaltalaisista S&P 500 -indeksin yhtiöistä 34 % on julkaissut tuloksensa. Yhtiöiden yhteenlaskettu tulos on ylittänyt 2,5 % ennusteet. Positiivisten tulosyllättäjien osuus on ollut 73,5 %:ia raportoineista. Lue artikkeli kv-tuloskaudesta!

20170130-spx-tulosyllatykset

 

Seuraa tuloskautta

Sinua voisi kiinnostaa
Korot ovat euroalueella aivan liian korkeat – EKP:n pitäisi nopeasti muuttaa politiikkaansa
Fed piti ohjauskoron ennallaan – ennakoi edelleen kolmea koronlaskua tälle vuodelle
Riski-indikaattorit alhaisella tasolla – positiivista osakkeille
Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat