Parhaat osinkotuotot, halvimmat osakkeet

Tutkimme, mitkä ovat Helsingin pörssin halvimmat yhtiöt.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Tutkimme, mitkä ovat Helsingin pörssin halvimmat yhtiöt.

Päivitimme tulos- ja osinkoennusteet taulukon. Taulukosta löytyvät ennusteet 96 suomalaiselle pörssiyhtiölle.

Taulukon avulla sijoittaja voi etsiä P/E-luvun (hinta per tulos) ja osinkotuoton perusteella edullisia yhtiöitä. Tuloksena on käytetty vuoden 2016 EPS-ennustetta ja osinkona vuoden 2016 osinkoennustetta (joka siis maksetaan keväällä 2017).

Alhaisen P/E-luvun ja korkean osinkotuoton yhtiöt ovat ns. Arvoyhtiöitä. Lue tästä lisää eri sijoitustyyleistä ja miten ne ovat historiallisesti tuottaneet.

Parhaat osinkotuotot, halvimmat osakkeet

Laskimme taulukon P/E-luvuista tulostuoton eli P/E-luvun käänteisluvun E/P:n. Seuraavaksi laskimme keskiarvon osinkotuotolle ja tulostuotolle. Järjestimme osakkeet paremmuusjärjestykseen keskiarvoluvun perusteella. Saimme TOP20-listan halvimmista ja parhaimman osinkotuoton yhtiöistä.

Kärkeen kiilasi paljon keskustelua viime aikoina herättänyt Orava. Yhtiön osake on menettänyt reilusti markkina-arvoaan. Sijoittajat ovat arvostelleet Oravaa siitä, että yhtiön tuloksenteko on ollut riippuvainen käypien arvojen muutoksista. Kauppalehdessä Oravan toimitusjohtaja on käynyt asiaa läpi.

Toiseksi listalla nousi Technopolis, joka järjesti syyskuussa osakeannin rahoittaakseen kasvuinvestointejaan.

Kolmantena on Nordea, joka tosin on noussut viime päivinä voimakkaasti eurooppalaisen pankkisektorin imussa.

Muita mielenkiintoisia nostoja ovat heikosta markkinatilanteesta ja kannattavuudesta kärsineet lihayhtiöt HKScan ja Atria sekä vahvassa tuloskunnossa olevat Stora Enso ja UPM-kymmene.

Parhaat osinkotuotot halvimmat osakkeet top20

Muista nämä, kun tulkitset PE-lukua

P/E-luku on käytetyimpiä sijoittajan tunnuslukuja. P/E-luvun ongelma on E:ssä eli tuloksessa. P/E-luku vaihtelee sen perusteella, mitä tulosta sijoittaja käyttää. Mikäli käytetään historiallista tulosta, esimerkiksi viime tilikauden tulosta, kertoo P/E-luku osakekurssin arvostuksen suhteessa historialliseen tulokseen. Vaarana tässä on se, jos yhtiön tuloksentekokyky on heikentynyt. Mikäli sijoittaja käyttää ennustettua tulosta, ongelmana on se, että tulosennuste ei toteudu.

Lisäksi E on vain yksi otos yhtiön tuloksentekokyvystä. Tulos voi olla normaalia tasoa heikompi tai parempi, jolloin P/E-luku vääristyy. Ongelmista huolimatta P/E-luku on käytetty ja hyödyllinen arvostusmittari. Sijoittajan kannattaa tulkitessa muistaa:

  • Katsoa myös historiallista tulostasoa (esim. viimeisen viiden vuoden toteutuneet osakekohtaiset tulokset)
  • Tarkistaa tuloksen suunta (nouseva vai laskeva)
  • Tarkistaa, ettei E:ssä ole normaalista poikkeavia eriä, jotka nostavat tai laskevat E:tä
Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: GPT-4 ei ole enää paras
Viikon osinko-osake: Wulff Groupin osakkeella 5,8 prosentin osinkotuotto
parhaat osakkeet
Parhaat osinko-osakkeet Suomesta
Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat