Yhdysvaltoihin sijoittavan valuuttariski kasvaa?

Valuuttamarkkinoiden turbulenssi on jatkunut alkuvuodesta eikä tulevaisuus näytä tasaisemmalta. Tämä nostaa esiin riskejä Yhdysvaltoihin sijoittaville” analysoi LYNXin sijoitusasiantuntija Sam Laakso.

Lynx markkinaympäristö valuuttakurssi valuuttasuoja

Dollari vahvistunut euroon nähden viimeisen 1,5 kuukauden aikana

Euro on heikentynyt dollaria vastaan viimeisen kahden kuukauden aikana merkittävästi. Tämä on ollut hyvä asia Yhdysvaltoihin sijoittavalle, sillä vaikka dollareissa mitatut sijoitukset eivät olisikaan prosentuaalisesti muuttuneet, dollarin arvon vahvistuminen suhteessa euroon on nostanut näiden sijoitusten euromääräistä arvoa. Loppupeleissä vain taskuun kilisevillä euroilla on merkitystä eurosijoittajalle.

 

Oman näkemykseni mukaan tämä onni voi kuitenkin jäädä lyhytaikaiseksi. Olen alkuvuoden aikana pitänyt useita markkina-analyysejä, joissa olen perustellut, miksi dollari on siirtynyt pitkäaikaiseen laskumarkkinaan ja tämä näkemys ei ole muuttunut millään tavalla viimeisen kahden kuukauden aikana.

Dollarin asema maailmanvaluuttana on heikkenemässä ja tämä on nähtävissä muun muassa siitä, että Kiina ja Venäjä ovat ostaneet finanssikriisin jälkeen tuhansia tonneja kultaa. Tämä viittaa vahvasti siihen, etteivät Kiina ja Venäjä ole tyytyväisiä dollarin dominoivaan asemaan ja hakevat vaihtoehtoisia turvasatamia. Öljyn hintaa on mitattu 1970-luvulta lähtien lähes ainoastaan dollareissa (tästä juontaa nimitys ’petrodollar’), mutta tämän vuoden alussa Kiina avasi yuaneissa mitattavan öljyfutuuripörssin Shanghaihin. Jälleen epäluottamuslause dollarin dominoivalle asemalle. Tämän lisäksi dollarilla on syklisesti ottaen ollut suuri laskumarkkina noin 16 vuoden välein ja nyt sykli osoittaa alaspäin. Euron on siirtynyt uuteen suurempaan nousumarkkinaan ja tämä on nähtävissä valuuttamarkkinoilla vallitsevasta yleisestä optimismista suhteessa euroon (kuvaajat näistä markkina-analyyseissä).

Tässä oli vain muutama syy sille, miksi dollari on aloittanut uuden pitkäaikaisen laskumarkkinan. 10.4. esittämäni markkina-analyysin kalvosarja löytyy Osakesäästäjien Keskusliiton sivuilta, johon linkki tässä.

Pitkällä aikavälillä euron nousumarkkina jatkuu

Alla olevasta kuvaajasta voidaan nähdä, että korjausliikkeet ovat täysin normaaleita nousumarkkinassa. Oma näkemykseni on, että viimeisen kahden kuukauden aikainen nousu dollarissa on vain korjausliike suuremmassa kuvassa.

Kun dollarin arvo laskee suhteessa euroon, euroalueen sijoittajan saama todellinen tuotto eli reaalituotto kärsii, mikäli hänellä ei ole valuuttasuojausta, jonka merkitys korostui viime vuonna. S&P 500 indeksi nousi vuonna 2017 yli 22%, mutta dollari putosi samanaikaisesti suhteessa euroon yli 14%. Seurauksena euroalueen sijoittajalle, jolla ei ollut valuuttasuojausta, reaalituottoa muodostui vain 4,5%. Tämä on huomattavasti huonompi tuotto kuin 22% dollareissa mitattu nimellistuotto, jonka sijoittaja olisi voinut saada onnistuneella valuuttasuojauksella.

Kirjoitin viime vuoden lopulla artikkelin valuuttasuojauksesta ja salkun valuuttariskistä, jonka voi lukea täältä. Passiivisimmastakin tehokkaisiin markkinoihin uskovasta indeksisijoittajasta tulee spekuloija, mikäli salkussa on muussa kuin omassa käyttövaluutassa mitattavia sijoituksia. Tällöin sijoittaja uskoo (usein jopa tietämättään), että muun maan valuutta on parempi sijoitus kuin oman maan valuutta, mikä on kannanotto. Kannanotto = spekulointi.

Valuuttariskiä ei voida koskaan poistaa kokonaan, mutta sitä voidaan pyrkiä minimoimaan tekemällä kaikki sijoitukset oman maan käyttövaluutassa tai tekemällä valuuttasuojaus omille ulkomaalaisille positioille.

Uskon vahvasti, että euro vahvistuu suhteessa dollariin seuraavan kuuden vuoden aikana, mikä tulee syömään yhdysvaltalaisiin osakkeisiin sijoittavien tuottoa, mikäli heillä ei ole valuuttasuojausta. Koen myös, että yhdysvaltalaisiin osakkeisiin sijoittaville euroalueen sijoittajille on tällä hetkellä tarjolla erinomainen paikka suojata omat yhdysvaltalaiset osakeomistukset. Juna on lähdössä asemalta – Final Call.

Artikkelin kirjoittaja Sam Laakso toimii LYNXillä sijoitusasiantuntijana

Tässä artikkelissa esitetyt mielipiteet ja näkökulmat eivät ole sijoitusneuvontaa, vaan kirjoittajan omia mielipiteitä. Emme suosittele lukijaa tekemään sijoituspäätöksiä artikkelin pohjalta. Kirjoittaja ei myöskään omista artikkelissa mainittuja arvopapereita.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy