Northcrypto

Buffett-indikaattori sijoittajan avuksi

Maailman tunnetuin osakesijoittaja Warren Buffett on kehittänyt oman indikaattorin osakemarkkinoiden tuottojen ennustamiseen. Miten indikaattoria tulee tulkita ja millä tasolla se on nyt?

Julkaistu: 01.03.2018 Kirjoittaja:

markkinympäristö warren buffett

Buffett-indikaattori

Warren Buffettin mukaan nimetty Buffett-indikaattori mittaa maan bruttokansantuotteen (BKT) ja maan pörssiosakkeiden markkina-arvon suhdetta. Jos osakkeiden markkina-arvo on korkea suhteessa BKT:hen, osakkeet ovat yliarvostettuja ja niiden tuotto-odotukset matalat. Jos osakkeiden markkina-arvo on matala suhteessa BKT:hen, osakkeet ovat aliarvostettuja ja niiden tuotto-odotukset ovat korkeat.

Teoria olettaa, että osakkeiden markkina-arvon ollessa liian matala, taloudessa virtaava pääoma täyttää aukon ja osakkeiden hinnat nousevat. Maalla on ”ylimääräistä varallisuutta” hakemassa sijoituskohteita, mikä tukee osakkeiden tulevaa nousua. Vastaavasti, kun osakkeiden markkina-arvo on liian korkea suhteessa BKT:hen, taloudessa ei ole riittävästi varoja ylläpitämään uusia (usein lainarahoituksella tehtyjä) sijoituksia pörssiin korkeilla arvostustasoilla. Pitkällä aikavälillä osakemarkkinoiden oletetaan heijastavan talouden kykyä tuottaa kassavirtaa ja tuottoa sijoittajille. Sijoittaja voi hyödyntää Buffett-indikaattoria arvioidessaan osakemarkkinoiden arvostustasoa ja yhtenä osana pitkän aikavälin tuotto-odotusten arvioinnissa.

Millä tasolla Buffett-indikaattori on nyt?

Buffet-indikaattorin mukaan Yhdysvaltojen osakemarkkinoiden yliarvostus on nyt samalla tasolla kuin IT-kuplan huipulla vuosituhannen vaihteessa, jonka jälkeen osakkeet (S&P 500) laskivat yli 30 % seuraavan 3 vuoden aikana.

Markkinaympäristöstä kaikki olennainen sijoituspäätösten tueksi

Sijoittajan ei kannata perustaa sijoituspäätöksiään yhden indikaattorin varaan, koska mikään indikaattori ei toimi jokaisessa markkinatilanteessa. Sitä varten olemme koonneet Markkinaympäristö-osioon useita indikaattoreita ja oman näkemyksemme indikaattorien tulkinnasta sijoituspäätösten tueksi. Markkinaympäristö sisältää:

  • Sijoittajan tärkeimmät riski- ja talousindikaattorit
  • Osakemarkkinoiden arvostusindikaattorit ja tuloskehitys
  • Omaisuusluokkien tuotto-odotukset

Siirry uudistettuun markkinaympäristöön tästä!SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy