5G tulee odotettua nopeammin ja suurin hyötyjä on Nokia

Barcelonan mobiilimessuilla (Mobile World Congress) Nokia ja muut verkkolaitevalmistajat ovat kertoneet näkymistään. 5g tulee nyt vauhdilla.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Barcelonan mobiilimessuilla (Mobile World Congress) Nokia ja muut verkkolaitevalmistajat ovat kertoneet näkymistään. 5g tulee nyt vauhdilla.

5G:n tuloa on odotettu

Nokian verkkoliiketoiminnan liikevaihto on laskenut kaksi vuotta (2016-2017). Syynä tähän ovat olleet operaattoreiden laskeneet investoinnit 2G, 3G ja 4G-verkkoihin. Alalla on odotettu siirtymistä 5G-teknologiaan.

Nokian osakekurssiin 5G:n odottelu on vaikuttanut negatiivisesti koko viime vuoden. Laskevan markkinan osakkeet eivät ole suursijoittajien suosiossa ja suursijoittajilta loppui kärsivällisyys Nokian suhteen.

Vuoden 2017 neljäs kvartaali ja etenkin johdon vahvat näkymät palauttivat sijoittajien luottamuksen. Kirjoitimme 1.2.2018, että ”Nokia-sijoittajan pahimmat pelot hävisivät – osakekurssissa nousupotentiaalia”. Nokian johto mm. kertoi, että ” Verkkoliiketoiminnan markkinan arvioiaan supistuvan hieman aiemmin arvioitua hitaammin vuonna 2018, Vuosina 2019 ja 2020 Nokia arvioi markkinaolosuhteiden parantuvan selvästi laajojen 5G-verkkorakennushankkeiden ansiosta.”

5G tulee ja Nokia on valmis

5G:n sanotaan mullistavan tavan, miten ihmiset ja yritykset käyttävät mobiililaitteita. MWC-messuilla suurimpien toimijoiden viesti on ollut, että 5G on lähempänä kuin odotetaan. Ensimmäiset kaupalliset verkot rakennetaan jo tämän vuoden loppuun mennessä.

Bloombergin mukaan Ericssonin toimitusjohtaja sanoi toimitusten alkavan tänä vuonna ja kiihtyvän vuonna 2019. Laiteinvestoinnit kestävät vuoteen 2023 asti. Tämä on nopea ylösajovaihde ja tarkoittaa sitä, että verkkolaitetoimittajien pitää olla varautuneita voimakkaasti kasvavaan kysyntään.

Nokia kertoi sunnuntaina 25.2. sijoittajille, että Nokia on hyvissä asemissa, kun 5G:n toimitukset alkavat. Inderesin Rautanen sanoi, ettei Suri ole koskaan vaikuttanut yhtä itsevarmalta Nokian suhteen kuin MWC-messujen esiintymisessä.

Samaa viestiä Suri on välittänyt osavuosikatsauksissa. Tilinpäätöksen yhteydessä Suri sanoi: ”Vuosina 2019 ja 2020 arvioimme markkinaolosuhteiden parantuvan selvästi laajojen 5G-verkkorakennushankkeiden ansiosta. Rakennushankkeiden päästessä käyntiin Nokia on erittäin hyvässä asemassa. Edellisten sukupolvien teknologioista poiketen 5G vaatii koordinoidun ja kokonaisvaltaisen lähestymistavan kaikkiin verkkoelementteihin, eikä se rajoitu pelkästään radioteknologiaan. Kattava tuotevalikoimamme ja 5G Future X -arkkitehtuurimme ovat vahvuuksiamme näihin vaatimuksiin vastaamisessa.”

Nyt näyttääkin, että 5G-toimitukset voivat tulla aiemmin ennakoitua nopeammin. Tämä tarkoittaa, että Nokialla on mahdollisuus ylittää pitkälle tulevaisuuteen antamansa tulosohjaus. Nokia nimittäin on ohjannut, että osakekohtainen tulos on:

  • Laimennettu ei-IFRS osakekohtainen tulos 0,23 – 0,27 euroa koko vuonna 2018 ja
  • 0,37 – 0,42 euroa koko vuonna 2020
  • Kasvava osinko vuodelta 2018 (0,19 eur vuodelta 2017).

Sijoittajat pitävät positiivisista yllätyksistä. Uskomme hyvän kurssimomentumin jatkuvan. Emme kuitenkaan odota positiivisia tulosyllätyksiä vielä Q1 ja Q2-raporteista. Sijoittajien kannattaa näkemyksemme mukana pysyä Nokian kyydissä ja katsoa, mikä iskukyky on, kun 5G-toimitukset alkavat vauhdilla 2019-2020. Nykyisellä johdolla Nokia tarjonnee vielä useita positiivisia yllätyksiä keskipitkällä aikavälillä.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Lamorin kannattavuus ei kehittynyt toivotusti – saadut tilaukset kasvussa
Analyysi: Wärtsilä aloitti vuoden vahvalla suorituksella
Analyysi: Atrian tulos parani Suomen ulkopuolella – Viroon satsataan
Rahastotyökalu
Sijoittajan valinnat