Outokumpu ja Nokia nousivat Suomi Fundamentti -mallisalkun kärkeen

mallisalkku

Kaksi kansan suosikkiosaketta Nokia ja Outokumpu nousivat Suomi Fundamentti -mallisalkkumme kärkeen. Tuloskausi on käynnissä, joten salkun sisältö muuttuu nyt normaalia enemmän.

mallisalkut osakkeet

Suomi Fundamentin tuottokehitys

Tammikuussa Suomi Fundamentti tuotti 3,1 % ja vertailuindeksi 2,6 %. Mallisalkkumme on pitkässä juoksussa voittanut selvästi indeksin. Tuottoa on tullut vuoden 2009 alusta 600 %:ia.

 

TOP3-osakkeet

Suomi Fundamentin kärjessä ovat Outokumpu, Nokia ja YIT. Outokummun osakekurssi on laskenut tulospettymyksen jälkeen selvästi. Osakkeen arvostusluvut ovat houkuttelevat. Nokian tulos ja näkymät olivat iloinen yllätys. Myös Nokian arvostusluvut ovat houkuttelevat. YIT:n tulevaisuus riippuu, miten yhdistyminen Lemminkäisen kanssa onnistuu. Vuoden viimeinen neljännes sujui erinomaisesti.

Outokumpu

 • P/E-luku 12 kk:n ennustettua tulosta käyttäen on 8,5
 • Osinkoa jaetaan 0,25 euroa ja osinkotuotto 3,7 %

Neljännen kvartaalin tulos oli pettymys. Yhtiön tulosta on mahdoton ennustaa ja tulosvaihtelu kvartaalien välillä on voimakasta. Q4:llä liikevaihto oli 1 465 M€ (analyytikoiden ennuste 1 581 M€) ja oikaistu liiketulos 30 M€ (ennuste 83 M€). Ruostumattoman teräksen markkinahinta oli noin 20 % ja ferrokromin 50 % vertailukautta korkeammalla tasolla. Outokumpu töpeksi kvartaalin alhaisilla toimitusmäärillä, jotka laskivat 6 % vertailukaudesta, vaikka kysyntä kasvoi 6,9 %. Jakelijat purkivat varastojaan ja varastot ovat alle pitkän aikavälin keskiarvon. Outokumpu odottaa ensimmäisen neljänneksen oikaistun käyttökatteen nousevan edellisestä neljänneksestä (IV/2017: 82 milj. euroa). Osinkoa jaetaan 0,25 euroa (ennuste 0,21 €).

Nokia

Markkinoiden odotukset olivat matalalla. Siihen nähden Nokia suoriutui erinomaisesti. Nokian liikevaihto oli 6 668 M€ (analyytikoiden ennuste 6 390 M€) ja ei-IFRS-liikevoitto 1 004 M€ (ennuste 860 M€). Technologiesin liikevoitossa 210 M€ oli kertaluontoista, joka tosin oli pääosin analyytikkojen ennusteissa mukana. Myös johto oli tyytyväinen vahvaan viimeiseen neljännekseen. Positiivinen yllätys oli verkkoliiketoiminnan liikevaihdon ja tuloksen kasvu. Johdon mukaan se oli osoitus mobiilituotevalikoiman edistyksestä kolmannen neljänneksen jälkeen, ja se asemoi Nokiat hyvin tulevaa 5G-siirtymää ajatellen.

YIT

 • P/E-luku 12 kk:n ennustettua tulosta käyttäen on 9,7
 • Osinkoa jaetaan 0,25 euroa ja osinkotuotto 3,8 %

YIT antoi positiivisen tulosvaroituksen etukäteen. Toimialaraportoinnin mukainen liikevaihto oli 554,3 M€ (analyytikoiden ennuste 555,9 M€) ja oikaistu liikevoitto 56,4 M€ (ennuste 48,6 M€). Vuoden viimeinen vuosineljännes konsernin kannattavuudella mitattuna oli yksi koko YIT:n historian parhaimmista. Venäjällä makroympäristö kääntyi usean vuoden taantuman jälkeen nousuun ja asuntomyynti piristyi jälkimmäisellä vuosipuoliskolla haastavan alkuvuoden jälkeen. Lemminkäisen ja YIT:n sulautuminen toteutuu 1.2.2018. YIT:n ja Lemminkäisen sulautumisesta johtuen YIT ei anna numeerista tulosohjeistusta yhtiölle. Kysyntänäkymät ovat hyvät. Osinkoa jaetaan 0,25 euroa (0,25 €).

Salkun nousijat ja laskijat ja uudet osakkeet

Tämä osio on tarkoitettu Sijoittaja.fi:n maksaville jäsenille. Liity jäseneksi!

jasensisalto_kirjaudu

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


YKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
Tutustu yritysjäsenyyteen!

Tilaa sijoittajakirjeSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy