Northcrypto

Mistä tiedät onko ETF:n kotimaa USA?

Voimaan tulleen Mifid 2 -säädöksen mukaan suomalaiset yksityissijoittajat eivät saa ostaa USA:han listattuja ETF:iä. Mistä sijoittaja tietää ETF:n kotimaan?

Julkaistu: 10.01.2018 Kirjoittaja:

ETF Mifid2

ETF:n kotimaa

Tällä hetkellä Finanssivalvonnan Mifid 2 -linjauksen mukaan yksityissijoittajat eivät saa ostaa USA:han listattuja ETF:iä. Tämä on heikentänyt yksityissijoittajan sijoitusmahdollisuuksia, koska valtaosa tärkeimmistä ETF-innovaatioista tulee Yhdysvalloista ja parhaimmat temaattiset ja strategia-ETF:t ovat USA:han listattuja.

Yksityissijoittajan, joka omistaa USA:han listattuja ETF:iä, kannattaa tarkkaan harkita niiden myymistä. USA:han listattujen omistaminen on nimittäin sallittu. Ostaminen ei.

Mistä sijoittaja tietää ETF:n kotimaan?

Kotimaan selvittämiseksi on muutama vaihtoehto. Ensimmäinen on kaupankäyntivaluutta. Jos valuutta on dollari, on ETF:n kotimaa todennäköisesti USA. Ei kuitenkaan aina. Monissa Lontooseen listatuissa ETF:issä, joissa kotipaikka on Irlanti, kaupankäyntivaluutta on myös dollari.

Toinen tapa on katsoa ETF:n tickeri. Se on yleensä nelikirjaiminen, jonka perässä on kaksikirjaiminen maatunnus. USA:han listatuissa ETF:issä tunnus on US.

Kolmas tapa on katsoa oman välittäjän kaupankäyntisivuilta tai ETF:n kotisivuilta listauspaikka. Yhdysvaltalaisten ETF:ien tyypillisimmät listauspaikat ovat NYSE (New York Stock Exchange), Nasdaq ja BATS (nykyään CBOE).

Huom! Muista, että monille ETF:ille on rinnakkaislistaus Eurooppaan. Esimerkiksi iSharesilla ja Vanguardilla on suosituimmille ETF:ille eurooppalaiset versiot. Nämä pitää etsiä liikkeellelaskijan eurooppalaisilta verkkosivuilta nimellä, sillä ticker on eri.

ETF-työkalu auttaa

Kehittämämme ETF-työkalu auttaa sijoittajaa ETF:n valinnassa. Työkalusta näkee ETF:n kaupankäyntivaluutan ja verotuksellisen kotimaan ”Kustannus ja verotus” välilehdeltä. Työkalun avulla on helppo tarkastaa, onko ETF USA:han listattu vai ei.

Tutustu ETF-työkaluun!SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy