Fed nostaa ohjauskorkoa 100 %:n varmuudella

USA:n keskuspankki Fed päättää 13.12. kokouksensa ja ilmoittaa rahapolitiikan muutoksista. Mitkä ovat kokouksen vaikutukset markkinoille?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

USA:n keskuspankki Fed päättää 13.12. kokouksensa ja ilmoittaa rahapolitiikan muutoksista. Mitkä ovat kokouksen vaikutukset markkinoille?

Fedin kokous

Yhdysvaltainen keskuspankki Fedin kokoukset eivät ole tarjonneet markkinoille juurikaan yllätyksiä pääjohtaja Yellenin aikana. Tänään päättyvältä kokoukselta markkinat odottavat, että Fed ilmoittaa 0,25 %-yksikön ohjauskoronnostosta. Koronnostoa pidetään käytännössä varmana.

  • Ohjauskorko on nyt välillä 1,00 – 1,25 % ja se noussee tänään 1,25 – 1,50 %.

Markkinoiden mielenkiinto kohdistuukin Fedin johtajien korkoennusteisiin. Viimeisimmät ennusteet ovat syyskuulta, jolloin Fedin johtajat ennustivat ohjauskoron olevan:

  • Vuoden 2018 lopussa 2,00 – 2,25 %
  • Vuoden 2019 lopussa 2,625 – 2,875 %
  • Vuoden 2020 lopussa 2,75 – 3,00 %

Vuodelle 2018 Fediltä odotetaan siten kolmea koronnostoa. Fed myös laski syyskuussa pitkän aikavälin normaalia korkotasoa. Se on nykyään 2,75 %.

Liian nopea koronnostotahti olisi negatiivista

Markkinoilla on nykyään luottamus talouskasvun kiihtymiseen toisin kuin muutama vuosi sitten, kun kaikki koronnostopuheet tulkittiin negatiivisesti. Osakemarkkinat siten kestävät korkojen normalisoinnin.

Riskinä leijuu, että keskuspankit kiristävät korkoja liian nopeasti. Tähän saadaan Fedin kokouksesta lisää informaatiota. Riskin todennäköisyys on kuitenkin pieni. Lue tästä lisää koronnostojen vaikutuksesta osakemarkkinoihin.

Olemme päivittäneet Markkinaympäristön. Sieltä löytyvät markkinoiden riskejä kuvaavat indikaattorit sekä sijoittajan tärkeimmät talousindikaattorit. Inflaatio-odotusten kasvu USA:ssa on pysähtynyt. Inflaatio on 2 %:n tasolla, eikä aiheuta suurta painetta odotettua nopeammalla koronnostopolitiikalle.

 

Sinua voisi kiinnostaa
Osakemarkkinoilla rytisee – viisi vinkkiä, miten hyödyntää kurssilaskut
Laaja markkinakatsaus: sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
Sijoittaja: varaudu osakemarkkinoiden korjausliikkeeseen!
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat