Suomen suosituimmat osakkeet ovat: Elisa, Fortum, Nokia, Sampo ja UPM. Minkälaista tuottoa näillä voi saada tulevaisuudessa?

Euroclearin tilastojen mukaan Suomen viisi suosituinta osaketta ovat suosituimmuusjärjestyksessä Nokia, Elisa, Fortum, Sampo ja UPM-Kymmene. Laskimme kansanosakkeille pitkän aikavälin odotetut tuotot.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Euroclearin tilastojen mukaan Suomen viisi suosituinta osaketta ovat suosituimmuusjärjestyksessä Nokia, Elisa, Fortum, Sampo ja UPM-Kymmene. Laskimme kansanosakkeille pitkän aikavälin odotetut tuotot.

Kansanosakkeet

Euroclearin tilastojen mukaan Suomen omistetuimmat osakkeet ovat Nokia, Elisa, Fortum, Sampo ja UPM-Kymmene. Näiden osakkeiden osakkeenomistajien lukumäärät olivat seuraavat:

  • Nokia 235 744
  • Elisa 193 284
  • Fortum 133 733
  • Sampo 106 441
  • UPM-Kymmene 88 652 omistajaa.

Osakkeen tuotto-odotus

Lyhyellä aikavälillä osakemarkkinoiden tuottoa on mahdotonta ennustaa. Pitemmälle aikavälille osakemarkkinoiden tuottoa voi arvioida ja odotetun tuoton voi laskea myös yksittäiselle osakkeelle. Isossa osakejoukossa osakekohtaiset odottamattomat tapahtumat kumoavat toisensa. Sen takia ison osakejoukon tuotto-odotus on tarkempi kuin yksittäiselle osakkeelle. Tuotto-odotuksen voi laskea seuraavista tekijöistä:

  • Osakkeen nykyinen arvostustaso (esim. P/E-luku)
  • Osakkeen normaali arvostustaso
  • Osakekohtaisen tuloksen kasvu
  • Osinkotuotto

Sijoittaja voi arvioida, onko nykyinen arvostustaso (P/E-luku) normaalitasoa korkeampi vai matalampi. Analyytikkojen ennusteiden avulla saadaan tiedot osakekohtaisen tuloksen kasvusta ja osinkotuotosta. Näistä tekijöistä voidaan laskea suuntaa antava odotettu tuotto. Lue tästä näistä tunnusluvuista tarkemmin. Lisäksi kannattaa huomioida osakkeen riski.

Kansanosakkeiden odotetut tuotot

Kirjoitimme aiemmin osakemarkkinoiden ja muiden omaisuusluokkien tuotto-odotuksista.  Osakemarkkinoiden tuotto-odotukset ovat tällä hetkellä toteutunutta tuottoa matalammalla. Tämä johtuu siitä, että osakekurssit ovat finanssikriisin jälkeen nousseet selvästi vahvemmin kuin pörssiyritysten tulokset.

Esimerkiksi maailman osakkeet ovat tuottaneet viimeisen 10 vuoden aikana 6,0 % per vuosi. Tällä hetkellä tuotto-odotus on 2,2 % per vuosi seuraavalle 10-vuotisjaksolle. Eurooppalaisille osakkeille tuotto-odotus on parempi. Kymmenen vuoden odotettu tuotto on 4,4 %, kun toteutunut tuotto on 3,8 %.

Kansanosakkeiden tuottotaulukko ja näkemyksemme kansanosakkeista

Elisan, Fortumin, Nokian, Sammon ja UPM-Kymmenen keskimääräinen odotettu tuotto on 12,0 % seuraavalle 3-5 vuoden jaksolle. Kansanosakkeiden keskimääräinen odotettu osinkotuotto on 4,7 %:ia. Molemmissa oletuksena on, että osakemarkkinoilla ei tapahdu laskujaksoa ja että talouskasvu jatkuu normaalina.

jasensisalto_kirjaudu

Sinua voisi kiinnostaa
Viikon kasvuosake: Puuilon osakkeella on vahva momentti päällä
Tekoälyuutiset: GPT-4 ei ole enää paras
Viikon osinko-osake: Wulff Groupin osakkeella 5,8 prosentin osinkotuotto
Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat