Mallisalkkumme TOP3-osake Lemminkäinen tänään +44 %

Lemminkäinen ja YIT ilmoittivat tänään yhdistyvänsä. Lemminkäisen osakkeenomistajat ovat yhdistymisen suurimmat hyötyjät.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Lemminkäinen ja YIT ilmoittivat tänään yhdistyvänsä. Lemminkäisen osakkeenomistajat ovat yhdistymisen suurimmat hyötyjät.

YIT ja Lemminkäinen kertoivat tänään sulautuvansa yhdeksi yhtiöksi. Sulautuminen toteutetaan siten, että Lemminkäisen osakkeenomistajat saavat uusia YIT:n osakkeita ja Lemminkäinen sulautuu YIT:hen. Jokaista Lemminkäisen osaketta vastaan omistaja saa 3,6146 uutta YIT:n osaketta. Lemminkäinen poistuu siten pörssistä ja liiketoiminta siirtyy YIT:lle ja YIT:n osakemäärä kasvaa.

Yhdistymisen toteuttamisen jälkeen YIT:n osakkeenomistajat omistavat yhdistyneestä yhtiöstä 60 prosenttia ja Lemminkäisen osakkeenomistajat 40 prosenttia. YIT:n ja Lemminkäisen viimeisen kolmen kuukauden kaupankäyntimäärillä painotettujen keskikurssien perusteella YIT:n osakkeenomistajien omistus olisi ollut noin 67,1 prosenttia ja Lemminkäisen osakkeenomistajien omistusosuus olisi ollut noin 32,9 prosenttia.

Tämä tarkoittaa sitä, että yrityskaupassa Lemminkäinen arvotettiin korkeammalle tasolle kuin mitä osake oli arvotettu pörssissä. YIT on siis ollut sulautumisessa aktiivinen osapuoli.

Markkinat eivät aina ole tehokkaat. Lemminkäisen osake on vähän vaihdettu osake, joka oli jäänyt isommilta sijoittajilta unholaan. Yhtiö on viime vuosina keskittynyt tehokkuuden parantamiseen ja riskitason laskemiseen. Tämä on myös tuottanut tulosta. Vuonna 2013 yhtiö teki vielä tappiota. Viimeiset kolme vuotta toiminta on ollut jo selvästi positiivista. Velkaantuneisuus on laskenut. Osinkoa yhtiö ei jakanut vuonna 2014. Vuonna 2015 osinkoa irtosi vaivaiset 0,12 euroa, mutta viime vuodelta jo 0,66 euroa. Yhtiön kannattavuustrendi on positiivinen ja näkymät kuluvalle vuodelle hyvät.

Suomi Fundamentti -mallisalkkumme etsii pörssistä alihinnoiteltuja osakkeita. Viime päivityksessä Lemminkäinen löytyi TOP3:sta. Mallisalkkumme on tuottanut selvää ylituottoa markkinaindeksiin nähden vuoden 2009 perustamisesta lähtien. Lemminkäisen ansiosta myös kesäkuusta on tulossa selvästi indeksiä parempi tuottokuukausi. Katso mallisalkun sisältö tästä.

Sinua voisi kiinnostaa
Viikon kasvuosake: Puuilon osakkeella on vahva momentti päällä
Tekoälyuutiset: GPT-4 ei ole enää paras
Viikon osinko-osake: Wulff Groupin osakkeella 5,8 prosentin osinkotuotto
Ilmoittaudu webinaariin
Sijoittajan valinnat