New call-to-action

Houkuttelevimmat arvo-osakkeet Suomesta

suomi, osakkeet

Osake on halpa silloin, kun sen arvostusta kuvaavat tunnusluvut ovat pörssin muita yhtiöitä matalammat. Osakkeesta käytetään tällöin nimitystä arvo-osake. Mitkä ovat houkuttelevimmat arvo-osakkeet Suomesta nyt?

Julkaistu: 18.05.2017 Kirjoittaja:

arvoyhtiöt osakkeet sijoitusideat

Arvo-osakkeen määritelmä

Arvo-osakkeen arvostusluvut ovat pörssin keskiarvoa matalammat. Lue tästä tarkemmin, mikä on arvo-osake. Uudessa Osakevalintatyökalussa arvo-osakkeet määritellään kolmen ominaisuuden perusteella:

  • Tulosarvostus
  • Tasearvostus
  • Osinkoarvostus

Tulosarvostus on laskettu käyttäen E/P- ja EV/EBIT-lukuja. Tasearvostus on laskettu P/B- ja Hinta per nettokassa -tunnusluvuista. Osinkoarvostuksessa on käytetty osinkotuottoa ja kuuden vuoden osinkohistoriaa.

Houkuttelevimmat arvo-osakkeet Suomesta

Seurannassamme olevista yhtiöistä arvo-osakkeiden kriteerit täyttävät 11 osaketta. Osakkeet ovat Affecto, Nordea, Technopolis, Citycon, Aktia, Fortum, Sponda, UPM-Kymmene, Panostaja, Neste ja Yleiselektroniikka.

Jos rahoitus- ja kiinteistösektori jätetään tarkastelun ulkopuolelle jäljellä jäävät yhtiöt ovat: Affecto, Fortum, UPM-Kymmene, Panostaja, Neste ja Yleiselektroniikka. Näistä kokonaispisteiden perusteella houkuttelevimmat ovat Affecto, Fortum ja UPM. Yleiselektroniikalla ei ole kokonaispisteitä. Yhtiön liiketoiminta etenee kuitenkin positiivisesti. Ensimmäisellä kvartaalilla Yleiselektroniikan liikevaihto ja tulos kasvoivat selvästi vertailukaudesta. Vuoden 2017 tuloksen arvioidaan olevan vuoden 2016 tulosta parempi.

Affecton pisteet ovat selvästi  joukon parhaimmat. Yhtiön tulos kääntyi kuuden laskukvartaalin jälkeen nousuun. Riskinä on, että positiivinen yllätys jää yksittäistapaukseksi. Johdon ohjaus kuluvalle vuodelle on nimittäin maltillinen. Affecto odottaa vuoden 2017 liikevaihdon nousevan (2016: 112,5 MEUR) sekä vuoden 2017 liikevoiton pysyvän samalla tasolla tai laskevan edelliseen vuoteen verrattuna (2016: 6,7 MEUR). Liikevoitto tosin sisältää 1,6 M€ yrityskaupasta johtuvia kuluja.

UPM-Kymmene on vahvassa vedossa ja Q1:n tulos ylitti selvästi odotukset. Ilahduttavaa oli, että tulosparannus oli kasvun ansiota. Yhtiön näkymät ovat hyvät, vaikkakin Q2:lle kohdistuu mittavia huoltotoimenpiteitä. Fortum on perinteinen osinkoyhtiö. Fortum on nykyään myös käänneyhtiö, sillä tulos ja muut tunnusluvut kääntyivät paremmaksi yli kahden vuoden laskun jälkeen.

Osakevalintatyökalusta löytyvät arvostusluvut kertovat, että arvo-osakkeet ovat keskimääräistä matalammalle arvostettuja. EV/EBITDA (yritysarvo per käyttökate) -tunnusluvulla mitattuna edullisimmat ovat Neste ja Yleiselektroniikka. Ennustetulla tuloksella lasketulla P/E-luvulla edullisimmat ovat Panostaja Affecto. Fortum on edullisin P/B ja osinkotuotto-%:lla mitattuna. Analyytikot myös odottavat, että Fortumin osakekohtainen tulos kasvaa tulevaisuudessa eniten.

Kaikkien suomalaisten arvo-osakkeiden pisteytys ja arvostusluvut

jasensisalto_kirjauduSINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITSijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy