Fiskars nousi Suomi Fundamentti -mallisalkun TOP 3:een! Myös Outokumpu nousi salkkuun.

Tuloskausi on käynnissä. Suomalaisiin osakkeisiin sijoittavaan mallisalkkuumme nousi kuusi uutta osaketta.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Tuloskausi on käynnissä. Suomalaisiin osakkeisiin sijoittavaan mallisalkkuumme nousi kuusi uutta osaketta.

Suomi Fundamentin tuottokehitys

Huhtikuussa Suomi Fundamentti tuotti 2,9 % ja vertailuindeksi 5,1 %. Kuluvana vuotena Suomi Fundamentti on tuottanut 11,2 % ja vertailuindeksi 9,5 %.

Mallisalkkumme on pitkässä juoksussa voittanut selvästi indeksin. Vuoden 2015 alusta tuottokehitys on ollut selvästi OMX Helsinki Cap -indeksiä parempaa (vaalean sininen alue).

TOP3-osakkeet

Suomi Fundamentin kärjessä ovat FortumLemminkäinen ja Fiskars.

Fortum yllätti ensimmäisellä kvartaalilla positiivisesti. Liikevaihto oli 1 232 M€ (analyytikkojen konsensusennuste 1 203 M€) ja vertailukelpoinen liiketulos 313 M€ (analyytikkojen konsensus 305 M€). Liiketulos kääntyi nousuun yhdeksän laskukvartaalin jälkeen. Markkinatilanne alkuvuonna 2017 on ollut hieman edellisvuotta parempi. Sähkön tukkumyyntihinta nousi 6 % vertailukaudesta. Vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä pohjoismaiset vesivarannot olivat hieman keskiarvoa pienemmät. Russia-segmentin vertailukelpoinen liikevoitto oli 132 miljoonaa euroa, kun se viime vuoden vastaavalla neljänneksellä oli 79 miljoonaa euroa. Edellisten 12 kuukauden vertailukelpoinen liikevoitto oli 277 miljoonaa euroa, mikä ylitti segmentin 18,2 miljardin ruplan liikevoittotavoitetason. Yhtiö ilmoitti omistusjärjestelystä Norjassa, josta Fortum kirjaa 330 M€:n myyntivoiton. Lopputuloksena Fortum ostaa Hafslundin sähkönmyyntiliiketoiminnan kokonaisuudessaan. Toimitusjohtaja odottaa tuloksen paranevan strategian ja yritysjärjestelyjen myötä jatkossa.

  • Oikaistu EPS-ennusteemme Fortumille 0,91 euroa, joten PE-luku on 14,7
  • Osinkoennusteemme Fortumille on 1,10 euroa, joten osinkotuotto-odotus on 8,2 %

Lemminkäisen suoritus ensimmäisellä kvartaalilla oli pehmeä. Liikevaihto oli 240,3 M€ (ennuste 235,5 M€) ja oikaistu liiketulos -29,5 M€ (ennuste -27,0 M€). Saadut tilaukset ja tilauskanta vahvistuivat vertailukaudesta. Päällystyksen tulos parani Suomessa ja Norjassa. Suomen talonrakentamisen liikevoittoa tuki toimitilarakentamisen vertailukautta suurempi volyymi pääkaupunkiseudulla. Infraprojektien liikevoitto oli vertailukauden tasolla. Venäjän toimintojen tulos laski, sillä omaperusteisia asuntoja myytiin vertailukautta vähemmän. Konsernin liikevoittoa rasitti 3,4 miljoonan euron korvaus liittyen Helsingin hovioikeuden päätökseen Suomen ympäristönsuojelulain rikkomisesta. Markkinanäkymät ovat positiiviset, mutta Ruotsissa Lemminkäisellä on edelleen haasteita. Ohjaus ennallaan. Liikevoiton (IFRS) yhtiö odottaa vuonna 2017 paranevan 45,1 miljoonasta eurosta, joka vastaa vuoden 2016 operatiivista toimintaa.

  • Oikaistu EPS-ennusteemme Lemminkäiselle 1,42 euroa, joten PE-luku on 12,6
  • Osinkoennusteemme Lemminkäiselle on 0,70 euroa, joten osinkotuotto-odotus on 3,9 %

Fiskarsin suoritus oli jälleen vahva. Liikevaihto oli 306,2 M€ (analyytikoiden ennuste 305,3 M€) ja oikaistu liikevoitto 28,5 M€ (ennuste 23,6 M€). Wärtsilän osakkeiden käyvän arvon muutosta kirjattiin rahoitustuloihin 81,3 milj. euroa. Vahvaa ensimmäistä vuosineljännestä tukivat suotuisat sääolot ja vahva sisäänmyynti puutarhatuotteissa, kevätkampanjoiden ajoitus sekä parantunut kustannusrakenne. Ohjaus ennallaan. Fiskars arvioi konsernin liikevaihdon, vuonna 2016 myydyt liiketoiminnot pois lukien (2016: 1 180 milj. euroa) ja vertailukelpoisen EBITA:n (2016: 107 milj. euroa) kasvavan edellisvuoteen verrattuna.

  • Oikaistu EPS-ennusteemme Fiskarsille on 1,80 euroa sis. Wärtsilän osakkeiden muutoksen, joten PE-luku on 11,2
  • Osinkoennusteemme Fiskarsille on 1,10 euroa, joten osinkotuotto-odotus on 5,5 %

Salkkuun kuusi uutta osaketta – mukana Outokumpu

jasensisalto_kirjaudu

Sinua voisi kiinnostaa
RiverRecyclen osakeanti – kannattavaa taistelua muovijätettä vastaan
Analyysi: Cargotec murskasi tulosennusteet – osake nousuun
Nokian Renkaiden tulos laski – yhtiö pitää vielä kiinni ohjauksestaan
RiverRecycle osakeanti/näkyvyys
Sijoittajan valinnat