Onko markkina liian optimistinen? Euroopan tulosodotuksissa käänne

Tulosennusteet ja toteutuneet tulokset ovat kääntyneet laskuun Euroopassa. Vaikka analyytikot pitkään uskoivat kasvuun, viimeaikainen kehitys viittaa toiseen suuntaan. Mistä tämä johtuu, ja mitä se tarkoittaa tulevaa tuloskautta ajatellen?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Tulosennusteet ja toteutuneet tulokset ovat kääntyneet laskuun Euroopassa. Vaikka analyytikot pitkään uskoivat kasvuun, viimeaikainen kehitys viittaa toiseen suuntaan. Mistä tämä johtuu, ja mitä se tarkoittaa tulevaa tuloskautta ajatellen?

Sijoittajan tärkeimmät indikaattorit laajasta markkinakatsauksesta

Sijoittaja voi seurata markkinoiden tärkeimpiä indikaattoreita Sijoittaja360:n Markkinaympäristössä. Sieltä löytyy myös laaja markkinakatsaus, josta seuraavat kuvaajat on poimittu.

Pörssiyritysten tulosennusteissa selvä käänne Euroopassa

Viimeisen vuosikymmenen aikana eurooppalaisten osakkeiden osakekohtaiset tulokset (EPS) ja niitä ennakoivat analyytikkoennusteet ovat liikkuneet pääosin käsi kädessä. Tämä yhteys on ollut erityisen selkeä ennen koronapandemiaa, jolloin niin toteutuneet tulokset (punainen viiva) kuin ennusteet (sininen viiva) seurasivat toisiaan melko johdonmukaisesti.

Vuonna 2020 koronapandemia aiheutti voimakkaan romahduksen sekä toteutuneisiin että ennakoituihin tuloksiin. Kuten kuvasta näkyy, EPS lukemat sukelsivat nopeasti, mutta käänne parempaan tapahtui lähes yhtä nopeasti. Vuosina 2021–2022 koettiin poikkeuksellisen nopea tulosten palautuminen, joka heijastui myös STOXX Europe 600 -indeksin (musta viiva) selvänä nousuna.

Vuodesta 2023 alkaen kehitys kuitenkin muuttui:

  • Ennusteet ja toteuma erkaantuvat: Ennustetut tulokset jatkoivat nousuaan vuoden 2023 jälkeen, heijastaen analyytikkojen luottamusta tuloskasvuun. Toteutunut tuloskehitys pysähtyi sen sijaan lähes täysin. Vuoteen 2024 tultaessa ero toteutuneiden tulosten ja ennusteiden välillä oli kasvanut jo merkittäväksi. Analyytikot olivat ylioptimistisia tuloskehityksestä.
  • Pieni käänne, sitten lasku: Vuoden 2025 alussa nähtiin vielä pieni toiveikas käänne ylöspäin toteutuneissa tuloksissa, mutta se jäi lyhytaikaiseksi. Historiallinen EPS seurasi pian ennusteiden perässä laskuun, mikä viittaa siihen, että yritysten todellinen tuloskehitys alkoi heikentyä samanaikaisesti analyytikko-odotusten kanssa.
  • Ennusteiden suunnanmuutos: Tuoreimman datan perusteella ennustetut tulokset ovat kääntyneet selkeään laskuun. Tämä osaltaan helpottaa yhtiöiden mahdollisuuksia menestyä tulevalla tuloskaudella. Matalamman riman ylittäminen on helpompaa, mutta se on laiha lohtu, jos toteutuneet tulokset todellisuudessa laskevat.

Dollarin heikentyminen kasvattaa tulospettymyksen riskiä

Kauppapoliittisten epävarmuuksien lisäksi, heikentyvä dollari aiheuttaa haasteita tuloskehitykselle. Yhdysvaltain dollarin arvo on laskenut jyrkästi euroon nähden kuluvan vuoden aikana. Euron kurssi on noussut tänä vuonna noin 13 % suhteessa dollariin. Osa markkina-analyytikoista uskoo, että euro voi vahvistua edelleen ja saavuttaa jopa 1,20 dollarin tason lähikuukausina nykyisen noin 1,17 dollarin sijaan.

Tämä kehitys on ongelmallinen STOXX 600 -indeksin vientivetoisille yhtiöille, jotka saavat vain vajaa puolet tuloistaan Euroopasta – verrattuna S&P 500 -yhtiöihin, joiden liikevaihdosta noin 70 % tulee Yhdysvaltojen kotimarkkinalta. Kun dollarin arvo heikkenee euroa vastaan, dollareina saadut tulot vastaavat pienempää määrää euroja. Tämä laskee yritysten liikevaihtoa ja voittoja euroissa, vaikka myyntimäärät pysyisivät ennallaan. Koska kustannukset ovat usein euroissa, heikommat dollaritulot puristavat katteita.

Mitä tilanne kertoo sijoittajalle?

Viimeisellä vuosineljänneksellä poikkeuksellisen moni yritys laski ohjauksiaan Trumpin ailahtelevan kauppapolitiikan ja valuuttakurssimuutosten vuoksi. Analyytikot ovat laskeneet vuoden 2025 tulosennusteita Euroopassa jo useita kuukausia peräkkäin, vaikka laskutahti on hieman hidastunut toukokuun jälkeen. Koko vuoden tuloskasvun odotetaan nyt olevan 3 % luokkaa, kun vuoden alussa ennuste oli vielä 8 %.

Kuvan perusteella voidaan päätellä, että markkina (STOXX Europe 600) on korreloinut viimeisen vuosikymmenen aikana melko hyvin ennustetun EPS-kehityksen kanssa. Nyt kun ennusteet ovat kääntyneet laskuun, riski osakeindeksin korjausliikkeelle kasvaa, varsinkin, jos toteutunut tuloskehitys ei pysty vahvasti ylittämään alentunutta rimaa.

Valour näkyvyys
Sinua voisi kiinnostaa
Osakeidea: Dollar General – tariffit tuovat elämää halpakauppaketjuun
Osakeidea: L3Harris – yksi puolustusteollisuuden kärkinimistä tavoittelee uusia huippuja
Laaja markkinakatsaus: riski-indikaattorit ja muut sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
Sijoittajan valinnat