Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet

Suomi-osakkeiden tuotot kääntyivät nousuun viime vuoden lopulla. Kuluvana vuonna markkinarotaatio on suosinut Helsingin pörssiä, jonka osakeindeksit ovat viimeisen parin kuukauden aikana lyöneet jopa teknologiaosakkeista koostuvan Nasdaq 100-indeksin.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Suomi-osakkeiden tuotot kääntyivät nousuun viime vuoden lopulla. Kuluvana vuonna markkinarotaatio on suosinut Helsingin pörssiä, jonka osakeindeksit ovat viimeisen parin kuukauden aikana lyöneet jopa teknologiaosakkeista koostuvan Nasdaq 100-indeksin.

Pitkä lasku taittui viime marraskuussa

Viimeisen parin vuoden aikana Helsingin pörssin kehitys on ollut heikkoa. Viime vuonna, kun kansainväliset markkinat alkoivat palautua vuoden 2022 laskusuhdanteesta, jatkoivat Helsingin pörssin osakkeet edelleen alamäessä. Yksi syy heikolle menestykselle on kotimaan osakemarkkinan syklisyys sekä teollisuussektorilla vallinnut matalasuhdanne.

Vuoden 2023 marraskuu oli käänteentekevä. Historiallisen vahva kuukausi osakemarkkinoilla näkyi myös kotimaassa, ja Suomi-osakkeet kääntyivät viimein nousuun. Vuosi 2024 alkoi Helsingin pörssissä yskähdellen, mutta viimeisten kuukausien aikana suomalaiset osakkeet ovat tarjonneet yliuottoa.

Viimeisen kolmen kuukauden aikana Helsingin pörssi on voittanut jopa teknologiaosakkeet

Vuoden ensimmäisten kuukausien aikana korot lähtivät hiljalleen nousuun, minkä vaikutukset näkyivät osakemarkkinoilla. Korkojen noususta kärsivillä sektoreilla, kuten teknologia-, terveydenhuolto- sekä harkinnanvaraisen kulutuksen sektorilla tuotot hiipuivat. Jopa tekoäly-buumista hyötyneillä puolijohdeosakkeilla kurssit ovat hakeneet suuntaa. Huhtikuun alussa kirjoitimmekin markkinoilla näkyvän merkkejä suuresta rotaatiosta, jossa sijoittajien suosikkisijoituskohteet vaihtuvat markkinatilanteen muutoksen myötä.

Käytännössä rotaation merkit ovat näkyneet siinä, että monet sykliset sektorit ja osakemarkkinat ovat pärjännet hyvin. Näin on ollut myös Helsingin pörssissä, joka on posottanut ylöspäin jopa huhtikuussa, kun maailman osakemarkkinat niiasivat.

Toukokuussa osakekurssit ovat olleet globaalisti nousussa. Vauhtia kurssinousulle antoivat tuoreet inflaatioluvut, jotka olivat edelliskuukautta matalammalla.

Indeksien tuottovertailussa Helsinki ykkönen

Viimeisen kolmen kuukauden aikana ainoastaan Saksan DAX-indeksi on voittanut OMX Helsinki 25- ja OMX Helsinki -indeksit ja vaivaisella 0,7 prosenttiyksikön tuottoerolla. Vastaavasti S&P 500 -indeksi ja teknologiaindeksi Nasdaq 100 ovat jääneet taakse selvällä tuottoerolla.

Kuvaajasta nähdään, että Helsingin indeksit ovat olleet erityisen vahvoja maaliskuun loppupuolelta lähtien. Viimeisen kahden kuukauden aikana Helsinki on ollut selvä ykkönen.

Kuukauden tuottovertailussa kärkipaikalla on Helsingin pörssin suuryhtiöiden kehitystä kuvaava OMXH25-indeksi ja toisena OMXH-indeksi. Nasdaq 100, S&P 500 ja DAX tulevat seuraavina.

Sijoittajan näkökulma

Helsingin pörssin voittokulku alkoi samoihin aikoihin, kun markkinoilla oli havaittavissa ensimerkkejä rotaatiosta. On todennäköistä, että Helsingin pörssin ylituottojakso kestää pidempään. Suomalaisilla osakkeilla on nimittäin ennen tätä takana kahden vuoden alituottojakso.

Sijoittajan on hyvä muistaa, että indeksi tarvitsee taakseen indeksin suurimpien yhtiöiden menestyksen. Suurista yhtiöistä kiikarissa ovat etenkin Nokia, Neste ja Fortum. Näiden osakkeiden on myös käännettävä kelkkansa vuoden 2024 aikana, jotta Helsingin pörssin voittokulku voi jatkua.

Sinua voisi kiinnostaa
säästäminen, osinko, sijoittaminen
Eniten kokonaispisteitä nostaneet Osaketyökalun osakkeet
Markkinakatsaus: Osakemarkkinoiden arvostukset koholla
CMD-analyysi: Atria avasi yritysostoja ja vastuullisuutta Nurmossa
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat