Analyysi: Stora Enson tulos ennakoitua paremmalla tasolla

Stora Enso yllätti sijoittajat positiivisesti tuloksen ollessa selvästi ennakoitua paremmalla tasolla vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Kannattavuuden parantamisohjelma etenee yhtiön mukaan hyvin.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Stora Enso yllätti sijoittajat positiivisesti tuloksen ollessa selvästi ennakoitua paremmalla tasolla vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Kannattavuuden parantamisohjelma etenee yhtiön mukaan hyvin.

Q1/2024 – tulos laskussa edellisvuoden tasoilta

Stora Enson liikevaihto oli 2 164 milj. euroa (ennuste 2 230,0 milj. euroa) ja oikaistu liiketulos oli 156 milj. euroa (ennuste 98,3 milj. euroa). Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Stora Enson liikevaihto laski 20 % vertailukaudesta. Oikaistu liiketulos oli myös laskussa edellisen vuoden 234 milj. euron tasoilta. Yhtiön johdon mukaan Suomen poliittisilla lakoilla oli noin 25 milj. euron negatiivinen vaikutus tulokseen.

Stora Enson johto kertoo tänä vuonna käynnistetyn kannattavuuden parantamisohjelman edistyvän hyvin ja yhtiö on nostanut mahdollista vuotuisen oikaistun liiketuloksen parantamistavoitetta 120 milj. euroon alkuperäisestä 80 milj. eurosta. Yhtiö näkee talouden elpyvän pikkuhiljaa vuoden 2024 aikana, mutta markkinaepävarmuustekijöillä voi olla vaikutusta tulokseen.

Eri divisioonien osalta Packaging Materials- ja Packaging Solutions -divisioonissa nähdään kysynnän elpymistä. Biomaterials-divisioonassa kysynnän odotetaan kasvavan hieman Euroopassa Punaisenmeren kriisin vuoksi. Wood Products -divisioonalla on edessään haasteita. Forest-divisioonassa puun kysynnän odotetaan nousevan vähitellen ja puun hinnan nousevan.

Ohjeistus vuodelle 2024 ennallaan, Stora Enso odottaa vuoden 2024 operatiivisen liiketuloksen olevan edellisvuotta korkeammalla tasolla (342 milj. euroa 2023).

Taloudelliset tavoitteet

Stora Enso päivitti vuoden 2020 lopussa strategiaansa ja tiettyjä taloudellisia tavoitteitaan tukeakseen konsernin kasvua ja arvonluonnin painopistettä. Yhtiön kasvun kolme painopistealuetta ovat Packaging Materials ja Packaging Solutions -divisioonat, Wood Products -divisioonaan kuuluva Building Solutions, sekä Biomaterials -divisioona.

Stora Enson pitkän tähtäimen taloudelliset tavoitteet ovat:

  • Kasvu: > 5 % vuodessa (ilman Paper-divisioonaa)
  • Nettovelka/operatiivinen EBITDA: < 2,0x
  • Nettovelkaantumisaste: < 60 %
  • Operatiivinen ROCE ilman Forest-divisioonaa: > 13 %

Stora Enson osinko 2024

Muiden taloudellisten tavoitteiden lisäksi Stora Enso pyrkii jakamaan osinkoa 50 % osakekohtaisesta tuloksesta ilman käyvän arvon muutoksia suhdannekierron aikana.

Vuodelta 2023 Stora Enso maksoi osinkoa 0,10 euroa osakkeelta. Tämän lisäksi yhtiökokous valtuutti hallituksen päättämään toisesta osingosta, joka olisi enintään 0,20 euroa osakkeelta ja maksettaisiin viimeistään vuoden viimeisellä neljänneksellä.

  • Vuoden 2022 tuloksesta Stora Enso maksoi osinkoa 0,60 euroa per osake.

Osakesarjat

Stora Ensolla on kaksi osakesarjaa, A- ja R-osakkeet. Yhtiökokouksessa jokainen A-sarjan osake tuo yhden äänen, ja R-sarjan osakkeet tuovat yhden äänen kymmentä osaketta kohden. R-sarjan osakkeilla käydään pörssissä aktiivisemmin kauppaa, joten se on likvidimpi kahdesta osakesarjasta.

Stora Enson osake Osaketyökalussa

Osaketyökalussa Stora Enson osake saa tällä hetkellä hieman keskimääräistä heikommat pisteet. Yhtiö saa keskinkertaiset pisteet esimerkiksi osingosta ja osakkeen kokonaisriskistä. Tarkista Osaketyökalusta Stora Enson tarkempi pisteytys ja tutustu yhtiön tunnuslukuihin ja ennusteisiin.

Stora Enson osake – Sijoittajan näkökulma

Jäsenosiossa tarkastelemme osakekurssin kehitystä sekä tuomme esille sijoittajan näkökulman.

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet
Ovaro on todella aktiivinen – näkee pohjan olevan takana
WIMAO
Sijoittajan valinnat