Microsoftin tulos ylitti ennusteet – pilvipalveluiden kasvu kiihtyy tekoälyn avulla

Microsoftin tulos ylitti odotukset ja yhtiön kurssi kääntyi nousuun jälkipörssissä. Microsoftilla on vahva asema tekoälymarkkinoilla. Microsoftin Copilot on yksi johtavia kaupallisia tekoälysovelluksia.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Microsoftin tulos ylitti odotukset ja yhtiön kurssi kääntyi nousuun jälkipörssissä. Microsoftilla on vahva asema tekoälymarkkinoilla. Microsoftin Copilot on yksi johtavia kaupallisia tekoälysovelluksia.

Markkina-arvoltaan suurin yhtiö Microsoft julkaisi vuoden 2024 toisen tilikauden tuloksensa 25.4. pörssin sulkeutumiseen jälkeen. Yhtiö ylitti analyytikoiden ennusteet niin liikevaihdon kasvun kuin tuloksen osalta. Microsoftin kasvutahti on todella vakuuttavaa ja erityisesti yhtiön pilvipalvelu segmentti Microsoft Cloud jälleen pärjäsi hyvin.

“Microsoft Copilot ja Copilotin lisäosat toivat uuden AI-muutoksen aikakauden, tuottamalla parempia liiketoimintatuloksia jokaisessa muodossa ja segmenttissä” sanoi Satya Nadella, Microsoftin hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja.

Microsoftin Q3/2024 tulos

Yhtiön tulos ylitti analyytikoiden ennusteet monelta osin. Yhtiön nettotulos kasvoi yli 20 prosenttia ja liikevaihto yli 23 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.
”Microsoftin pilvipalveluiden liikevaihto oli 35,1 miljardia dollaria, joka on 23 % enemmän kuin vuotta aiemmin, ja se on saavutettu myyntitiimiemme ja kumppaneidemme vahvan suorituskyvyn ansiosta” kommentoi Amy Hood, Microsoftin talousjohtaja ja varatoimitusjohtaja tulosjoulkistukjsen yhteydessä

Microsoftin tulosjulkistuksen avainluvut

  • Oikaistu osakekohtainen tulos: EPS: $2,94 (Analyytikoiden ennuste $2,82), kasvua 20 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, valuuttakurssit huomioiden.
  • Nettotulos 21,9 miljardia dollaria, kasvua 20 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, valuuttakurssit huomioiden.
  • Liikevaihto 61,86 miljardia dollaria (Analyytikoiden ennuste 60,80 miljardia dollaria), kasvua 17 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna
  • Operatiivinen liikevoitto 27,6 miljardia dollaria, kasvua 23 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, valuuttakurssit huomioiden.

Microsoftin tulos eri liiketoimintasegmenteissä

Microsoftin More Personal Computing -segmentti, johon kuuluvat Windows, Xbox, Bing ja Surface, toi 15,58 miljardia dollaria liikevaihtoa. Se kasvoi 17 prosenttia ja oli hieman surempi kuin analyytikoiden 15,08 miljardin dollarin konsensusennuste.

Microsoftin Intelligent Cloud -segmentti tuotti 26,71 miljardia dollaria liikevaihtoa kasvaen 21 prosenttia ja ylitti analyytikoiden ennusteet (26,26 mrd.) noin 450 miljoonalla dollarilla. Segmenttiin kuuluu muun muassa SQL Server, Windows Server, GitHub ja Azuren pilvipalvelut. Azuren kasvu oli yli 31 prosenttia segmentin sisällä.

Productivity and Business Processes -segmentti kirjasi 19,6 miljardin dollarin liikevaihdon kasvaen 12 prosenttia. Segmenttiin kuuluvat muun muassa Microsoft 365 -tuottavuussovellusten tilaukset, LinkedIn ja Dynamics-yritysohjelmistot.

  • Productivity and BusinessProcesses: liikevaihto 19,6 miljardia dollaria, kasvua 12 prosenttia (valuuttakurssi huomioiden 11 prosenttia)
  • Intelligence Cloud: liikevaihto 26,71 miljardia dollaria, kasvua 21 prosenttia
  • More Personal Computing: liikevaihto 15,58 miljardia dollaria, kasvua 17 prosenttia.

Microsoftin Copilot kuuluu Microsoftin Intelligent Cloud -segmenttiin, mutta sen myynti voi lisätä myös More Personal Computing -segmentin tulosta jatkossa, sillä Copilot on lisäosa joka on saatavana vain tietyille Microsoft 365 sovellusten lisensseille. Copilottia ei voi siis ostaa ilman Microsoft 365 tilausta.

Microsoftin tulos visualisoituna

Microsoftin Q3/2024 tulos

Kuva: App Economy Insights

Ohjeistus ja näkemykset

Talousjohtaja Amy Hoodin ohjeistuksen mukaan Microsoft odottaa 64 miljardin dollarin liikevaihtoa tilikauden neljännelle neljännekselle, mikä on hieman alle 64,5 miljardin dollarin konsensusennusteen. Hood ennusti 42,3 %:n liiketoimintamarginaalia, mikä on edellä StreetAccountin konsensusta joka oli 41,5 %.

”Tällä hetkellä lähiaikojen tekoälyn kysyntä on hieman suurempi kuin käytettävissä oleva kapasiteettimme,” Hood sanoi. Microsoft on lisännyt investointimenoja Nvidia-grafiikkaprosessoreiden hankkimiseksi tekoälyn mallien kouluttamiseen ja suorittamiseen.

Microsoftin osakekurssi

Microsoftin osake on noussut noin 7,6 prosenttia vuoden 2024 alusta lähtien, kun taas S&P 500 -indeksi on saavuttanut 6,44 prosentin tuoton samalla ajanjaksolla. Yhtiön kurssi on noussut viimeisen 12 kuukauden aikana noin 35 prosenttia.

Microsoftin kurssi kääntyi jälkipörssissä yli neljän prosentin nousuun tulosjulkistuksen jälkeen.

Microsoftin osakekurssi

Kuva: Tradingview

Microsoftin osinko

Microsoft ilmoitti Maaliskusssa yhtiön hallitus neljännesvuosittaisen osingon joka on 0,75 dollaria per osake. Osinko maksetaan seuraavan kerran 13. kesäkuuta 2024 niille osakkeenomistajille, jotka ovat osakkeen omistajia viimeistään 16. toukokuuta 2024. Microsoftin osinkoprosentti on noin 0,75 %, joka on matalahko jos katsoo yhtiöiden keskiarvoa, mutta korkein suurista teknologia firmoista.

Microsoft palautti osakkeenomistajille 8,4 miljardia dollaria osakkeiden takaisinostojen ja osinkojen muodossa tilikauden 2024 kolmannella neljänneksellä.

Käy kauppaa Microsoftin osakkeella ilman välityspalkkioita

eToron sijoitusalustalla voi sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla. Välityspalkkio eTorossa on nolla euroa. Voit ostaa siis esimerkiksi Microsoftin osaketta nollakuluilla.

Katso Microsoftin tiedot eTorosta*

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Sijoittaja.fi on tehnyt eToroon kolme sijoitussalkkua, jotka ovat helposti kopioitavissa. Yksi salkuista sijoittaa teknologiaosakkeisiin. Salkku on sijoittanut Microsoftin osakkeeseen.

Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai laskea. Pääomasi on vaarassa.
Aiempi kehitys ei ole tae tulevista tuotoista. Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees
51 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.

Sinua voisi kiinnostaa
UPM-Kymmene osake: Q2-tulos ei yltänyt odotuksiin – loppuvuoden näkymät ovat hyvät
Kesko osake: Viimeisin tulos odotusten mukainen – merkit rakentamisen piristymisestä ovat lupaavia
Pörssinoteerattujen sijoitustuotteiden hyödyntäminen tuloskauden aikana
Sijoittajan valinnat