Acuvin liikevaihdossa nähtiin kasvua – osake jatkaa nousussa

Acuvin kannattavuus parani jälleen, mutta Q1-tuloksessa nähtiin myös liikevaihdon kasvua vertailukaudesta. Tulos oli sijoittajien mieleen, ja Acuvin osake jatkoi nousukurssia osavuosikatsauksen jälkeen.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Acuvin kannattavuus parani jälleen, mutta Q1-tuloksessa nähtiin myös liikevaihdon kasvua vertailukaudesta. Tulos oli sijoittajien mieleen, ja Acuvin osake jatkoi nousukurssia osavuosikatsauksen jälkeen.

Kannen kuva: dreamstime.com, kuvankäsittely: Sijoittaja.fi

Q1/2024 – Liikevaihto kasvoi vertailukaudesta lähes 10 prosenttia

Acuvin ensimmäisen neljänneksen liikevaihto oli 46,7 miljoonaa Ruotsin kruunua (MSEK), kasvaen 9,7 prosenttia edellisvuodesta (42,6 MSEK). Liikevaihdon kasvu syntyi PiezoMotorsin LEGS-alustalta sekä Sensapexissä, jonka laajentuminen teollisille asiakkaille ja IVF-sektorille on edistänyt kasvua. TPA Motionissa myynti puolestaan laski 23 miljoonaan kruunuun edellisvuoden 32 miljoonasta kruunusta.

Katsauskaudella yhtiön käyttökate (EBITDA) kasvoi 25,4 prosenttia 8,5 miljoonaan kruunuun (6,8 MSEK), minkä myötä EBITDA-marginaali puolestaan koheni 18 prosenttiin (16 %). Liiketoiminnan rahavirta oli jälleen positiivinen, 8 MSEK, kun se vielä vuosi sitten se oli -11 miljoonaa kruunua.

Kustannusrakenteen tiukentaminen kantaa hedelmää

Acuvi alkoi tarkastella kustannusrakennettaan vuoden 2023 alussa, ja jo vuoden viimeisellä neljänneksellä rakenteen kehittämiseksi tehdyt muutokset alkoivat kantaa hedelmää. Kuluvan vuoden ensimmäisellä kvartaalilla yhtiön kannattavuus parani jälleen vertailukaudesta, ja kannattava operatiivinen liiketoiminta jatkoi positiivisen kassavirran tuottamista. Acuvin toimitusjohtaja Olof Strandingin mukaan kustannusrakenteen tiukentaminen oli tietoinen ”riski”, joka jarrutti yhtiön kasvua väliaikaisesti. Toimitusjohtajan mukaan Acuvin taloudellinen pohja on nyt kuitenkin vahvempi, ja Q1:llä nähtiin jälleen liikevaihdon kasvua.

Osavuosikatsauksessa toimitusjohtaja Stranding kertoi näkevänsä Acuvilla nyt useita tekijöitä, jotka tulevat tulevaisuudessa kiihdyttämään yhtiön kasvua. Toimitusjohtajan mukaan yhtiö on lanseeraamassa uusia mielenkiintoisia tuotteita ja markkinointiresursseihin panostamisen myötä myös tuotteiden markkinointi vahvistuu. Näiden lisäksi PiezoMotorsin LEGS-myynnillä on käynnissä positiivinen draivi, minkä uskotaan alkavan näkymään tytäryhtiön Yhdysvaltojen myynnissä.

Kansainväliset sopimukset antoivat vauhtia osakekurssille

Acuvi ei antanut vielä osavuosikatsauksenkaan yhteydessä ohjeistusta vuodelle 2024, mutta yhtiön johto on viestinyt odottavansa tuleville vuosille vahvempaa kasvua. Esimerkiksi vuoden 2023 pääomamarkkinapäivässä yhtiön johto puhui niin sanotusta ”2027 skenaariosta” missä Acuvin liikevaihdon odotetaan yltävän välille 350–500 MSEK vuonna 2027. Tämä tarkoittaisi liikevaihdon vuosittaisen kasvun olevan välillä 15–26 % tulevina vuosina. Samalla yhtiö aikoo pitää kiinni hyvästä kannattavuudesta, johon se on panostanut vuoden 2023 aikana.

Johdon puheita lähitulevaisuuden kasvusta tukevat ensimmäisen neljänneksen jälkeiset tiedotteet, joissa yhtiö kertoi sen uusista kansainvälisistä sopimuksista. Huhtikuun alussa Sensapex teki maailmanlaajuisen jälleenmyyntisopimuksen biolääketieteellisten sovellusten fotoniikkalaitteistojen johtavan suunnittelijan ja valmistajan Thorlabs Inc.:in kanssa. Yhteistyön on arvioitu tuovan Sensapexille merkittävän laajaa markkinanäkyvyyttä sekä lisäävän yhtiön näkyvyyttä nykyisten markkinasegmenttien ulkopuolelle. Huhtikuun puolivälissä puolestaan TPA Motion voitti tilauksen yhdysvaltalaiselta Advanced Industrial- alan yhtiöltä. Tilauksen arvo on noin 12 miljoonaa kruunua (1,1 milj. USD), ja se on määrä toimittaa kokonaisuudessaan vuoden 2024 aikana. Tilauksen tehneen asiakkaan odotetaan tekevän myös jatkotilauksia.

Varsinkin jälkimmäinen tiedote oli markkinoille mieleen, ja se näkyi Acuvin osakekurssissa. Mielenkiintoista kyllä, Acuvin osake reagoi vahvasti jo päivää ennen tarjouksesta tiedottamista. Yhtiön osakekurssi ponnahti 15.4. yli 18,6 prosenttia. Kun tiedote TPA Motionin voittamasta tilauksesta julkistettiin 16.4.2024, jatkoi Acuvin osake nousua parilla prosentilla yli 10 kruunun rajan.

Vuoden 2024 ensimmäisen neljänneksen tulos oli niin ikään Acuvin sijoittajille mieluisa. Osavuositiedotteen jälkeen yhtiön osakekurssin nousutrendi vain kiihtyi osakkeen hinnan noustessa jälleen reilut kymmenen prosenttia.

Acuvi on listattu Tukholmassa Nasdaq First North Growth Market -listalle. Kaupankäyntitunnus, jolla osake löytyy osakevälittäjien sivuilta on ACUVI.

Tutustu Acuvin sijoittajasivuihin

Tehty kaupallisessa yhteistyössä Acuvin kanssa.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet
Ovaro on todella aktiivinen – näkee pohjan olevan takana
WIMAO
Sijoittajan valinnat