Viikon osinko-osake: Elisa vahvistanee osinkoartistokraatin aseman tänään

Tällä viikolla viikon osinko-osakkeeksi valikoitui Elisa. Yhtiön hallitus ehdotti tilikaudelta 2023 maksettavaksi 2,25 euron suuruista osinkoa, mikä tarkoittaisi yhtiölle kymmenettä perättäistä vuotta, jolloin osakekohtainen osinko kasvaa. Osinko vahvistettanee tänään Elisan yhtiökokouksessa.

Juho Toratti
Juho Toratti

Tällä viikolla viikon osinko-osakkeeksi valikoitui Elisa. Yhtiön hallitus ehdotti tilikaudelta 2023 maksettavaksi 2,25 euron suuruista osinkoa, mikä tarkoittaisi yhtiölle kymmenettä perättäistä vuotta, jolloin osakekohtainen osinko kasvaa. Osinko vahvistettanee tänään Elisan yhtiökokouksessa.

Elisa on yksi parhaista kotimaisista osinko-osakkeista

Kun puhutaan suomalaisista osinkokoneista, ei voi olla mainitsematta Elisaa. Maaliskuun lopulla perkasimme näkemyksemme mukaan parhaita Helsingin pörssin osinko-osakkeita, ja yksi listalla koreileva yhtiö on Elisa.

Elisa Oyj on suomalainen tietoliikenne- ja digitaalisten palveluiden yhtiö. Elisan asema Suomessa on vankka, yhtiön ollessa johtava mobiiliverkko-operaattori ja kiinteän verkon operaattori. Elisa on panostanut merkittävästi 5G-verkon laajentamiseen, ja verkon kattavuus onkin yli 90 prosenttia suomalaisista yli 250 paikkakunnalla. Yhtiö on myös pyrkinyt tukemaan kansainvälisten digitaalisten palveluiden strategiaansa yritysostoin.

Neljännen neljänneksen tulos

Vuoden 2023 viimeisellä kvartaalilla Elisan liikevaihto oli 563 M€ (analyytikoiden ennuste 573,1 M€) ja vertailukelpoinen liikevoitto 123 M€ (ennuste 117,3 M€). Neljännen neljänneksen liikevaihto pysyi vertailukauden tasolla. Vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi noin 4 % edellisvuodesta. Tulos koheni jälleen inflaatiosta ja geopoliittisista haasteista huolimatta. Yhtiö kertoo vahvistaneensa asemiaan mobiili- ja kiinteän verkon markkinajohtajana Suomessa. 5G-verkon kattavuus oli Suomessa yli 92 prosenttia ja Virossa 75 prosenttia väestöstä.

Vuodelle 2024 Elisa odottaa liikevaihdon olevan samalla tasolla tai hieman korkeampi kuin vuonna 2023 (2 180 milj. euroa vuonna 2023). Mobiilidatan ja digitaalisten palveluiden odotetaan kasvattavan liikevaihtoa. Koko vuoden vertailukelpoisen käyttökatteen arvioidaan olevan samalla tasolla tai hieman korkeampi kuin vuonna 2023 (756 milj. euroa vuonna 2023). Käyttöomaisuusinvestointien odotetaan olevan 12–13 prosenttia liikevaihdosta.

Elisa nousee osinkoartistokraatiksi

Päättyneen vuoden tilinpäätöksessä Elisa ilmoitti sen hallituksen ehdottaneen yhtiön jakavan tilikaudelta 2023 2,25 euroa osinkoa osaketta kohden. Ehdotuksen mukaan osinko kasvaa edellisestä tilikaudesta 4,7 prosenttia, ja se ylittää analyytikoiden odotukset (2,23 €). Vaikka analyytikoiden ennusteet ylitettiin, ei Elisan osakekohtaisen osingon korotus ollut kovin yllättävä, sillä yhtiö on nostanut vuosittaista osinkoaan 0,10 eurolla jo useamman vuoden perättäin.

Mikä tekee vuoden 2023 osingosta kuitenkin erityisen, on se, että yhtiökokouksen hyväksyessä hallituksen osinkoehdotuksen tänään 12.4.2024, on Elisa oikeutettu osinkoaristokraatin titteliin. Tilikausi 2023 merkitsee siis kymmenettä perättäistä vuotta, kun yhtiön on kasvattanut osinkoaan edellisestä tilikaudesta.

Elisan voitonjakopolitiikkana on jakaa 80-100 prosenttia edellisen tilikauden tuloksesta ulos osakkeenomistajille. Tämän lisäksi yhtiö voi jakaa mahdollista ylimääräistä pääoma. Tilikaudella 2023 Elisa takoi ennätyksellisen tuloksen, ja yhtiön osakekohtainen tulos oli 2,34 euroa (2022: 2,33). Hallituksen antama osinkoehdotus vastaa siis 96 prosentin osingonjakosuhdetta. Elisan nettovelkaantumisaste on hieman yli sata prosenttia, mikä yhdistettynä korkeaan osingonjakosuhteeseen ei tyypillisesti ole hyvä yhdistelmä. Elisan kohdalla korkea nettovelkaantumisaste johtuu kuitenkin tehokkaasta pääoman hallinnasta, eikä sillä ole vaikutusta yhtiön osingonmaksukykyyn.

Vuodelle 2024 Elisa ohjasi sen tuloksen pysyvän edellisvuoden tasolla tai kasvavan hieman. Yhtiö myös halunnee pitää kiinni osinkoaristokraatin arvostaan, minkä perusteella tasaisen kasvavaa osinkoa voi odottaa myös tilikaudelta 2024.

Viimeinen mahdollisuus tarttua tilikauden 2023 täyteen osinkoon on tänään

Vaikka Elisan onnistui korkeasta inflaatiosta ja muuten epävarmasta markkinatilanteesta huolimatta parantaa vuosittaista tulostaan edellisvuodesta, ovat haastavat olosuhteet sekä sijoittajien huoli näkyneet yhtiön osakekurssissa. Osakkeen hinta on painunut jo vuoden 2023 huipuistakin noin 25 prosenttia. Laskeneen kurssin myötä Elisan osake tarjoaa nyt osinkoehdotuksella laskettuna vahvaa 5,2 prosentin osinkotuottoa.

Elisan osakekurssi viimeisen kolmen vuoden ajalta.

Tilikaudelta 2023 jaettava osinko on myös siltä osin erityinen, että se on ensimmäinen osakekohtainen osinko, jonka hallitus on esittänyt jaettavan kahdessa osassa. Osingon ensimmäinen erä on hieman suurempi (1,13 €), ja se irtoaa maanantaina 15.4.2024. Tänään on siis viimeinen mahdollisuus tarttua Elisan tilikauden 2023 täyteen osinkoon. Ensimmäinen erä maksetaan ehdotuksen mukaan 23.4.2024.

Osingon toinen erä (1,12 €) irtoaa arviolta 22.10.2024, ja sen arvoitu maksupäivä on 30.10.2024.

Elisan osake Osaketyökalussa

Osaketyökalun pisteytyksessä Elisan osake saa hieman keskimääräistä paremmat 64 kokonaispistettä. Osake saa täydet kympit riskittömyydestä ja laadusta, sekä kiitettävän arvosanan osingosta. Osinkopisteitä laskee hieman se, että yhtiön tasainen 0,10 euron osingon kasvu ei ole prosentuaalisesti enää niin merkittävää, kuin aiemmin.

Hieman heikommat pisteet Elisa saa kasvusta sekä momentista.

Tutki osinkoyhtiöitä Osaketyökalussa

Sijoittaja360:n Inspiroidu-sivulle on kerätty useita valmiita listoja ja mallisalkkuja, ja myös parhaiden osinkoyhtiöiden lista löytyy sivuilta. Klikkaamalla ”Katso lista työkalussa” -painiketta saat kätevästi artikkelin osakkeet tarkasteluun Osaketyökalussa.

Sinua voisi kiinnostaa
Wimaon osakeanti – uniikilla teknologialla ratkaisu muovin kierrätykseen
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet
WIMAO
Sijoittajan valinnat